Raskrinkavanje.ba

Nova lažna smrt: Lepa Brena nije preminula

“Total news” novi je anonimni “projekat” na bh. nebu lažnih medija i lažnih vijesti kreiran u aprilu ove godine.

 Portal “Total news” je 12. septembra prvi objavio članak sa sljedećim naslovom:

Veceras je u Sarajevskoj bolnici preminula Lepa Brena… SOK! FOTO!

Već sam stil pisanja, niz grešaka i besmislica poput “brze bolesti”, “doktorske izložbe” i sl, izazivaju sumnju u istinitost navoda:

Veceras je na veliku zalost svih nas u kasnim satim u Sarajevskoj bolnici nas napustila najveca estradna zvijezda FAHRETA JAHIC poznatija kao Lepa Brena tacnije preminula je od takozvane brze bolesti. To nas je sve potreslo i sa suzama cemo uvijek slusati njene hitove kako iz mladih tako i iz poznih dana. Vise informacija ocekujemo sutra ujutru nakon detaljne doktorske izlozbe. Zauvijek ces ostati u nasim srcima!

Vijest, očito lažna, do danas nije objavljena niti u jednom mediju - osim što su je sa “Totalnews” prenijela još tri portala, među njima i “Kladanjski” i “Federacija” (oba portala imaju istog vlasnika, Rifeta Gazdića iz Kladnja), koji već imaju ustaljenu praksu prenošenja lažnih vijesti.

Članak na “Kladanjskom” je sakupio 35.000 pregleda, dok je onaj na “Federaciji” prošao još bolje, sa skoro 90.000 pregleda.

“Total news” novi je anonimni “projekat” na bh. nebu lažnih medija i lažnih vijesti kreiran u aprilu ove godine. O portalu ne postoje nikakvi podaci o uredništvu i vlasništvu, a vlasnički podaci nisu pretraživi obzirom da su sakriveni preko agencije iz Paname koja nudi takvu vrstu usluge. Facebook stranica koja dijeli linkove ovog portala nosi naziv “RTV PINK.rs” i ima nešto preko 700 lajkova od juna, kada je kreirana. Također, postoje i stranice “Šućmurasto” i “BH vijesnik” koje su kreirane prije nekoliko dana.

Kada u Facebook pretraživač upišemo naziv portala, dobijemo rezultate koji nam govore da se linkovi na ovu stranicu dijele sa 3 privatna profila - prvi je “Dženana Bekrić” i očito je lažni profil namijenjen samo za dijeljenje linkova. Ostali profili nisu lažni, a najaktivni je srednjoškolac “Dženan Ibrić”, a na čijem profilu stoji da se bavi programiranjem i web marketingom. Treći profil je "Amar Ibrić" koji povremeno dijeli linkove ovog portala.

U Facebook grupi "Druzenje + smijeh" čiji je administrator upravo Dženan Ibrić, naišli smo na zanimljivu stvar. Naime Dženan je u ovoj grupi podijelilo članak koji govori o smrti Lepe Brene, međutim članak sa sličnim naslovom objavio je i u maju, ali sa linkom na drugi portal. Jedina razlika - Lepa Brena je preminula u beogradskoj, a ne sarajevskoj bolnici.

Međutim, kada smo otvorili ovaj link uvidjeli smo da je u pitanju klikbejt i da članak ne donosi ono što najavljuje u naslovu. Tekst je zapravo prenošenje članka sa "Avaza", a koji govori o smrti majke Lepe Brene, Ifete Jahić.

Međutim ovo nije jedina lažna vijest na ovom portalu. “Faktor” je prošle godine objavio priču kako je djevojčica u Americi pretučena jer je muslimanka. Na “Total news” portalu je objavljen identičan članak sa jednom razlikom - navedeno je da se slučaj desio u Srbiji, zbog čega dobija ocjenu lažna vijest:

U Srbiji pretukli djevojčicu u školi jer je muslimanka (Video)

Članak na “Totalnews” ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok su portali koju su prenijeli vijest dobili ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 16.09.2018

Kladanjski: Veceras Je U Sarajevskoj Bolnici Preminula Lepa Brena… SOK! FOTO!

Veceras je na veliku zalost svih nas u kasnim satim u Sarajevskoj bolnici nas napustila najveca estradna zvijezda FAHRETA JAHIC poznatija kao Lepa Bre...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.09.2018

Federacija: Veceras Je U Sarajevskoj Bolnici Preminula Lepa Brena… SOK! FOTO!

Veceras je na veliku zalost svih nas u kasnim satim u Sarajevskoj bolnici nas napustila najveca estradna zvijezda FAHRETA JAHIC poznatija kao Lepa Bre...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 12.09.2018

Total News: Veceras Je U Sarajevskoj Bolnici Preminula Lepa Brena… SOK! FOTO!

Veceras je na veliku zalost svih nas u kasnim satim u Sarajevskoj bolnici nas napustila najveca estradna zvijezda FAHRETA JAHIC poznatija kao Lepa Bre...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 16.09.2018

Drugi Reperi83: Veceras Je U Sarajevskoj Bolnici Preminula Lepa Brena… SOK!FOTO!

Veceras je na veliku zalost svih nas u kasnim satim u Sarajevskoj bolnici nas napustila najveca estradna zvijezda FAHRETA JAHIC poznatija kao Lepa Br...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 17.09.2018

Total News: U Srbiji Pretukli Djevojčicu U Školi Jer Je Muslimanka (Video)

Školske drugarice pretukle su 14-godišnju djevojčicu u Srbiji. Snimak tuče objavio je na Facebooku žrtvin otac, koji je naveo da su njegovu kćerku mal...

  • Lažna vijest
Klikbejt 08.05.2018

Novi list: SINOC JE U BEOGRADSKOJ BOLNICI UMRLA LEPA BRENA

Majka jedne od najvećih balkanski zvijezda, Lepe Brene, preminula je u 82. godini nakon teške bolesti, piše Dnevni Avaz.

  • Klikbejt