Novak Đoković ne gradi hotel u Visokom

Portal Republika objavio je tvrdnju da je srbijanski teniser Novak Đoković kupio zemljište u Visokom, te da će na tom mjestu graditi hotel. Kao izvor “vijesti” naveli su osobu “dobro upućenu u Novakove planove u Bosni”. Članak je podijelilo mnoštvo portala u regionu, no poznati teniser ipak nema takve planove.

Ocijenjeni članci
Republika.rs Lažna vijest; Blic News Prenošenje lažnih vijesti; Poslovne novine Prenošenje lažnih vijesti; TV K3 Prenošenje lažnih vijesti; Info Balkan Prenošenje lažnih vijesti; Magazin Plus Prenošenje lažnih vijesti; Radio Brčko Prenošenje lažnih vijesti; Nezavisne Prenošenje lažnih vijesti; Sportsport Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Crni bombarder Prenošenje lažnih vijesti; Avaz Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Info Media Balkan Prenošenje lažnih vijesti; Slobodna Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Sport1.Oslobodjenje Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Source.ba Prenošenje lažnih vijesti; Pogled Prenošenje lažnih vijesti; Zgubidan Prenošenje lažnih vijesti; Krajina (.ba) Prenošenje lažnih vijesti; Prnjavor Live Prenošenje lažnih vijesti; BL Portal Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Krupljani Prenošenje lažnih vijesti; Rejting Prenošenje lažnih vijesti; Manager Prenošenje lažnih vijesti; Ultra trijumf vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Prijedor24 Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; 072 Info Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Dnevnik.ba Prenošenje lažnih vijesti; Visoko.co.ba Prenošenje lažnih vijesti; Biznis Info Prenošenje lažnih vijesti; FACE TV Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; BH lopta Prenošenje lažnih vijesti; Cazin net Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Istina Vitez Prenošenje lažnih vijesti; Moj Cazin Prenošenje lažnih vijesti; Dijalog Prenošenje lažnih vijesti;

Portal dnevnih novina Srpski telegraf, Republika, je 21.10.2020. objavio članak u čijem se naslovu tvrdi da je srbijanski teniser Novak Đoković kupio zemlju u Visokom, u Bosni i Hercegovini, te da će tu izgraditi hotel.

NOLE OPČINJEN BOSANSKOM PIRAMIDOM I TUNELIMA: Novak kupio zemlju, gradi hotel u Visokom!

U članku se navodi da je Đoković “oduševljen Visokim” i da je već dva puta posjetio “bosanske piramide”, pomoću čije “snage” je osvojio Cincinnati Masters teniski turnir, nakon čega je odlučio izgraditi hotel u Visokom:

- Novak se oduševio mestom Visoko, bosanskom piramidom i tunelima ispod nje, za koje kažu da dva sata provedenih u njima menjaju sedam dana oporavka na planini. On je to lično iskusio letos, posle preležane korone, jer se munjevito oporavio i počeo da se oseća bolje i fizički i duhovno. Odmah je osvojio Sinsinati masters, a osvojio bi i US open da mu nisu smestili skandal sa pogađanjem sudije. Tada je čvrsto rešio da bosansku piramidu i njenu snagu približi svima. Zato je kupio plac u Visokom, na kojem namerava da gradi hotel. Biće to moderan i luksuzan objekat, ali će cene biti pristupačne da bi u njemu mogao da boravi i naš običan čovek. Recimo, smeštaj za decu će biti potpuno besplatan - otkriva izbor Srpskog telegrafa dobro upućen u Novakove planove u Bosni.

Iako je izvor ove “vijesti” neimenovana osoba “dobro upućena u Novakove planove u Bosni”, mnogi portali su prenijeli tvrdnje objavljene na Republici. Tako smo prenošenja ovog članka pronašli na portalima Dnevni Avaz, Nezavisne novine, Slobodna Bosna i Sport1 (Oslobođenje), te drugim.

Nakon objave ovog članaka, kontaktirali smo Đokovićev tim za odnose sa javnošću, sa upitom da li su tačne tvrdnje da Đoković kupuje zemlju u Visokom, te da će tamo graditi hotel. Nebojša Mandrapa odgovorio nam je da ove tvrdnje nisu tačne:

Poštovana Elma,

Hvala na upitu i na proveri informacije.

Informacije u vezi sa navodima da je Novak kupio zemlju i da gradi hotel u Visokom nisu istinite.

Dakle, Novak Đoković nije kupio zemlju u Visokom, i ne gradi hotel u tom mestu.

Ukoliko je još nešto potrebno, slobodno mi se javite.

Pozdrav,

Nebojša 

Članak portala Republika u kojem se tvrdi da je Novak Đoković kupio zemlju u Visokom i da će tu graditi hotel ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dobijaju portali koji su prenijeli članak sa istim ili sličnim tvrdnjama. 

Napomena: 25.12.2020.

Nakon objave naše analize, portali Sportsport, Avaz, Slobodna Bosna, Sport 1 (Oslobođenje), BL Portal, Prijedor 24h, 072 Info, FACE TV i Cazin (.net) objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 29. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me