Novak Đoković ne gradi hotel u Visokom

Portal Republika objavio je tvrdnju da je srbijanski teniser Novak Đoković kupio zemljište u Visokom, te da će na tom mjestu graditi hotel. Kao izvor “vijesti” naveli su osobu “dobro upućenu u Novakove planove u Bosni”. Članak je podijelilo mnoštvo portala u regionu, no poznati teniser ipak nema takve planove.

Portal dnevnih novina Srpski telegraf, Republika, je 21.10.2020. objavio članak u čijem se naslovu tvrdi da je srbijanski teniser Novak Đoković kupio zemlju u Visokom, u Bosni i Hercegovini, te da će tu izgraditi hotel.

NOLE OPČINJEN BOSANSKOM PIRAMIDOM I TUNELIMA: Novak kupio zemlju, gradi hotel u Visokom!

U članku se navodi da je Đoković “oduševljen Visokim” i da je već dva puta posjetio “bosanske piramide”, pomoću čije “snage” je osvojio Cincinnati Masters teniski turnir, nakon čega je odlučio izgraditi hotel u Visokom:

- Novak se oduševio mestom Visoko, bosanskom piramidom i tunelima ispod nje, za koje kažu da dva sata provedenih u njima menjaju sedam dana oporavka na planini. On je to lično iskusio letos, posle preležane korone, jer se munjevito oporavio i počeo da se oseća bolje i fizički i duhovno. Odmah je osvojio Sinsinati masters, a osvojio bi i US open da mu nisu smestili skandal sa pogađanjem sudije. Tada je čvrsto rešio da bosansku piramidu i njenu snagu približi svima. Zato je kupio plac u Visokom, na kojem namerava da gradi hotel. Biće to moderan i luksuzan objekat, ali će cene biti pristupačne da bi u njemu mogao da boravi i naš običan čovek. Recimo, smeštaj za decu će biti potpuno besplatan - otkriva izbor Srpskog telegrafa dobro upućen u Novakove planove u Bosni.

Iako je izvor ove “vijesti” neimenovana osoba “dobro upućena u Novakove planove u Bosni”, mnogi portali su prenijeli tvrdnje objavljene na Republici. Tako smo prenošenja ovog članka pronašli na portalima Dnevni Avaz, Nezavisne novine, Slobodna Bosna i Sport1 (Oslobođenje), te drugim.

Nakon objave ovog članaka, kontaktirali smo Đokovićev tim za odnose sa javnošću, sa upitom da li su tačne tvrdnje da Đoković kupuje zemlju u Visokom, te da će tamo graditi hotel. Nebojša Mandrapa odgovorio nam je da ove tvrdnje nisu tačne:

Poštovana Elma,

Hvala na upitu i na proveri informacije.

Informacije u vezi sa navodima da je Novak kupio zemlju i da gradi hotel u Visokom nisu istinite.

Dakle, Novak Đoković nije kupio zemlju u Visokom, i ne gradi hotel u tom mestu.

Ukoliko je još nešto potrebno, slobodno mi se javite.

Pozdrav,

Nebojša 

Članak portala Republika u kojem se tvrdi da je Novak Đoković kupio zemlju u Visokom i da će tu graditi hotel ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dobijaju portali koji su prenijeli članak sa istim ili sličnim tvrdnjama. 

Napomena: 25.12.2020.

Nakon objave naše analize, portali Sportsport, Avaz, Slobodna Bosna, Sport 1 (Oslobođenje), BL Portal, Prijedor 24h, 072 Info, FACE TV i Cazin (.net) objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 5.3.2021.

Portal Republika objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena

12.04.2021: Portal Rejting također je objavio ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

13.12.2021: Portal Source je ispravio netačne navode u članku, zbog čega je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 29. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lov na klikove: Izmišljena priča o životu medicinske sestre u Beču

Anonimni portali “nadogradili” su priču o medicinskoj sestri koja je emigri...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
Teorija zavjere o prisilnoj vakcinaciji: Šta su zapravo ciljevi Imunizacijske Agende 2030?

Društvenim mrežama i pojedinim portalima šire se tvrdnje o navodnim ciljevi...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me