Novalić neiscrpna tema za satirične vijesti koje vrlo lako postanu lažne vijesti

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo članak u kojem se tvrdi da Fadil Novalić najavljuje porez za one koji odlaze iz BiH. U pitanju je, naravno, satirični sadržaj koji je predstavljen kao stvarna vijest.

Link koji nam je čitatelj proslijedio odveo nas je na portal “Novost” koji je ovu vijest objavio 27. januara 2018:

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je u petak da će SDA stranka predložiti zakon u Parlamentu BiH da se uvedu porezi na sve građane BiH koji rade u inostranstvu, a novac donose u BiH te ne plaćaju porez na dobit.
Ovaj zakon bi trebao povećati budžetska sredstva za najmanje 100 miliona maraka svakih 6 mjeseci.
Mnogo naših građana zarađuje ogroman novac u zemljama EU, a kada dođu u BiH troše ga na luksuz i eventualnu obnovu i izgradnju objekata za život. Mislimo da je fer da se uvede porez od 10 posto na sve građene koji rade van BiH rekao je Novalić. Ovaj zakon neće obuhvatati samo studente i one osobe koje su na doktorskim disertacijama.
Prijedlog zakona će biti na dnevnom redu sljedeće sjednice parlamenta BiH i nadamo se da će proći glasanje.
Da bi se eventualno spriječio nelegalni unos novca u državu bez plaćanja poreza na granicama ćemo uvesti fizički pretres građana za koje sumnjamo da bi mogli imati novac a nisu ga prijavili.

Na kraju teksta je navedeno da je izvor vijesti “Goražde portal”. Vijest je na navedenom portalu objavljena 10. aprila 2017. Tekst je identičan onome na portalu “Novost” - sa jednom bitnom razlikom:

Tekst je satiričnog karaktera, njegova svrha nije omalovažavanje ili vrijeđanje bilo koga već zabava i humor sa stvarnim ili približno stvarnim događajima. (Goražde portal)

Istoga dana vijest je prešla granice Bosne i Hercegovine te ju je, takođe bez napomene da se radi o satiri, objavio i portal “Kosovo 24 sata”. Kao izvor vijesti naveden je portal “Revolucija”, koji više ne postoji.

Dan poslije, 11. aprila,  “Novi Travnik” također je objavio ovu vijest kao stvarnu. To je učinilo i još nekoliko portala, ne navodeći ni izvor, niti napomenu da je u pitanju satira. “Crazy world of Bosnia and Herzegovina” to je uradio 21. septembra 2017. godine, kao i portal “ Bosnor”. Istog dana vijest je objavljena i na blogu “Balkan saznati”. Na nekim od navedenih portala, kao izvor vijesti naveden je potal “Globalno”, gdje smo pronašli najzanimljiviji slučaj prenošenja. Vijest je ovdje objavljena dva puta, u različitim kategorijama: 21. septembra 2017. u kategoriji “Vijesti”, i u aprilu iste godine u kategoriji “Politika”.  

Još u aprliu 2017. kada je vijest i nastala, oglasio se i sam premijer u razgovoru za “Klix”, kada je rekao:

Fadil Novalić:

"Vidim da su društvene mreže preplavljene informacijama nekih lažnih portala o navodnim zakonima koje planiramo uvesti. Neko je pisao o porezu za one koji odlaze raditi u inozemstvo, što je ne samo apsurdno, nego i ustavom zabranjeno, jer svi naši građani imaju slobodu kretanja i to pravo im niko ne smije oduzeti. Bila je tu i neka vijest o nametima narodnim kuhinjama, koja mislim da je krajnje neprimjerena jer se neko baš ružno poigrava osjećajima najsiromašnijih koji koriste usluge kuhinja", kazao je Novalić.

Sve članke koji su navedeni u analizi i koji nemaju napomenu da se radi o satiričnoj vijesti, ocjenjujemo kao lažna vijest.

Napomena: 10.9.2018.

Čitatelji su nam prijavili prenošenje ove vijesti i u septembru 2018. godine. Portali "Balkan-life", "Balkanis", "Bih 24" i "Novi Balkan"  odlučili su više od godinu dana kasnije objaviti ovu vijest, također bez napomene o satiri. Navedeni članci su dodani u ovu analizu te im je dodijeljena ocjena lažna vijest, zbog nepostojanja napomene o satiričnom sadržaju.

Napomena: 25.1.2020.

Nakon što su nam čitatelji proslijedili nova prenošenja i predstavljanja satiričnog članka kao stvarne vijesti, otkrili smo da je priča o navodnoj izjavi Fadila Novalića i navodnim porezima ponovo postala aktuelna. 

Portali Avaz.live i DN vijesti su u decembru 2019. i januaru 2020. objavili satirični članak bez ikakve napomene da je u pitanju satirični sadržaj, zbog čega članke ovih portala ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Sa druge strane, portali Svjetlo dunjaluka, Blic magain, Ljepota Islama i Dnevne vijesti su objavili identičan članak pod naslovom "NOVALIĆ: Predložit ćemo plaćanje poreza za sve one koji napuštaju BiH!".

Ni u jednom od članaka ne postoji eksplicitna napomena o tome da se radi o satiričnom sadržaju, međutim u jednoj rečenici teksta  se navodi "prenosi humoristični portal": "Ovaj zakon bi trebao povećati proračunska sredstva za najmanje 100 milijuna maraka svakih 6 mjeseci, prenosi humoristični portal SATIRAnje.com."

S obzirom da sva 4 navedena portala inače ne objavljuju satirični sadržaj, te da su članci objavljeni među drugim nesatiričnim člancima, sve članke također ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ni jedan od navedena 4 portala nije stvarni autor članka koji sadrži napomenu "prenosi humoristični portal". Originalni izvor je portal Dnevno koji je članak objavio još u januaru 2018. Iako ne sadrži eksplicitnu napomenu o satiričnom sadržaju, članak portala Dnevno je objavljen u kategoriji "humor", koja jasno razdvaja satirični od ozbiljnog sadržaja na ovom portalu. Iako bi članak trebao sadržati jasnu napomenu o tome da je u pitanju satira, članak portala Dnevno zbog rubrike u kojoj je objavljen neće dobiti ocjenu lažna vijest. 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 30. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me