Novalić nije rekao da bi "Gačiča udavio golim rukama"

Osim dezinformacije o visini nagrade za informaciju gdje se nalazi Edin Gačić, tema bjegunca bila je „rudnik“ za lažne online medije.

Raskrinkali smo
Vremeplov Lažna vijest; Dijalog Prenošenje lažnih vijesti; Balkan-list Prenošenje lažnih vijesti;

U jednom od članaka na temu Gačićevog bijega našlo se mjesta za ni manje ni više nego – Fadila Novalića. Da u pitanju nije bila najveća potjera u BiH od 1995. godine do danas, sa angažovanih 1.200 pripadnika policije, i da se u središtu te potjere nije nalazio serijski ubica, neke od objavljenih tvrdnji bile bi samo apsurdne i/ili smiješne. Ovako su ipak blago morbidne.

„Fadil Novalic-Da sam pronasao Gacica udavio bi ga golim rukama,ja sam prosao obuku za specijalca“

Gore navedeni citat, ali i svi drugi u okviru ove analize, prenesen je u integralnom obliku, onako kako je objavljen. Portal „Vremeplov“ koji je objavio članak sa ovim navodom u naslovu poznat je po „labavoj“ etici. Tačnije, po pisanju lažnih vijesti.

„Sarajevski miljenik Fadil Novalic je poznat po svojim sposobnostima,osim sto je stravstveni planinar Fadil Novalic je prosao i obuku u Legiji Stranaca. Fadil kaze da bi udavio golim ruama Gacica da ga je sreo“

Kompletan tekst sastoji se od dvije blago povezane rečenice, koje predstavljaju zločin protiv gramatike. I pritom su izmišljene. Naime, Fadil Novalić više puta je pokazao da je sklon lapsusu, ali ovo ipak nikad nije izjavio.

Osim portala „Vremeplov“, članak je prenijelo još nekoliko lažnih portala. S obzirom na to da se radi o izmišljenoj izjavi koju Fadil Novalić nije rekao, portal „Vremeplov“ dobija ocjenu lažna vijest, dok portali koji su prenijeli ovaj članak, obijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Klikbejt o imenima

Kako od „običnog“ Zakona o ličnom imenu napraviti klikbejt? Nekoliko medija...

Dezinformacija Klikbejt
Klikbejt
Nije “konačno otkriveno" zbog čega je ubijen David

U emisiji “Izazovi” bivši advokat porodice Dragičević izjavio je kako...

Klikbejt
Lažna vijest
Migranti u Bihaću nisu zapalili kuće u kojima su boravili

Jesu li migranti zapalili kuće u Bihaću u kojima su boravili? Nisu. U pitanju...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me