Novalić nije rekao da bi "Gačiča udavio golim rukama"

Osim dezinformacije o visini nagrade za informaciju gdje se nalazi Edin Gačić, tema bjegunca bila je „rudnik“ za lažne online medije.

Raskrinkali smo
Vremeplov Lažna vijest; Dijalog Prenošenje lažnih vijesti; Balkan-list Prenošenje lažnih vijesti;

U jednom od članaka na temu Gačićevog bijega našlo se mjesta za ni manje ni više nego – Fadila Novalića. Da u pitanju nije bila najveća potjera u BiH od 1995. godine do danas, sa angažovanih 1.200 pripadnika policije, i da se u središtu te potjere nije nalazio serijski ubica, neke od objavljenih tvrdnji bile bi samo apsurdne i/ili smiješne. Ovako su ipak blago morbidne.

„Fadil Novalic-Da sam pronasao Gacica udavio bi ga golim rukama,ja sam prosao obuku za specijalca“

Gore navedeni citat, ali i svi drugi u okviru ove analize, prenesen je u integralnom obliku, onako kako je objavljen. Portal „Vremeplov“ koji je objavio članak sa ovim navodom u naslovu poznat je po „labavoj“ etici. Tačnije, po pisanju lažnih vijesti.

„Sarajevski miljenik Fadil Novalic je poznat po svojim sposobnostima,osim sto je stravstveni planinar Fadil Novalic je prosao i obuku u Legiji Stranaca. Fadil kaze da bi udavio golim ruama Gacica da ga je sreo“

Kompletan tekst sastoji se od dvije blago povezane rečenice, koje predstavljaju zločin protiv gramatike. I pritom su izmišljene. Naime, Fadil Novalić više puta je pokazao da je sklon lapsusu, ali ovo ipak nikad nije izjavio.

Osim portala „Vremeplov“, članak je prenijelo još nekoliko lažnih portala. S obzirom na to da se radi o izmišljenoj izjavi koju Fadil Novalić nije rekao, portal „Vremeplov“ dobija ocjenu lažna vijest, dok portali koji su prenijeli ovaj članak, obijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Angela Merkel nije nestala

Portal “Kladanjski” reciklirao je članak iz prošle godine, pritom ne nudeći...

Klikbejt
Dezinformacija
BiH ne uvodi obavezan vojni rok

Prenošenjem članka iz drugog medija kojem je pritom promijenjen naslov, portal...

Dezinformacija Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Dani izmišljenih izjava

Između dezinformacije o uvozu starih automobila i „prepakivanja“ vijesti...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me