Raskrinkavanje.ba

Nove izmišljene saobraćajke, tragedije i pogibije "Omiljenog portala"

„Omiljeni portal“ se i dalje bavi izmišljanjem incidenata koji se nikada nisu desili.

Kao i u drugim sličnim slučajevima o kojima smo pisali, “Omiljeni portal” nastavio je izmišljati saobraćajne nesreće, incidente i pogibije koje se nikada nisu desile. Tekstovi, čije čudne rečenične konstrukcije izgledaju kao da su nastale automatskim prevođenjem, proizvode se po već prepoznatljivom šablonu: u nekoliko nemuštih rečenica opisuje se nesreća, koja se navodno odigrala na nekom putu u Njemačkoj, a zatim se "sa žaljenjem oprašta" od navodne žrtve. 

Za razliku od prethodnih primjera, u tekstu “Zvijezda Estrade nastradala na autoputu prema Stuttgartu!”, ovaj portal ne navodi čak ni ime “zvijezde” koja je navodno doživjela udes. Tvrdnje o saobraćajnoj nesreći i njenom epilogu, prenosimo u cjelosti i u integralnom obliku, sa svim pravopisnim, stilskim i gramatičkim grešakama:

Kako nezvanicno saznajemo jutros oko 3:25h dosli je do saobracajne nesrece na autoputu prema Stuttgartu.
Do nezgode je doslo navodno radi sumaglice, i ne prilagodene brzine. U saobracajci je ucestvovalo vise vozila. Na svu srecu nije bilo teze povrijedjenih. Na lice mjesta je izasla policija, hitna pomoc i vatrogasci.
Estradni menadzer nase zvijeste je slomio ruku, nasa poznata Zvijezda balkana je prosla bez ijedne ogrebotine. Zbog njegovog identiteta i popularnosti, ne zelimo da ga izlazemo u javnost.
Uskoro vise o ovoj nesreci.

Umjesto najavljenih dodatnih informacija, “Omiljeni portal” je ovaj članak poslije nekog vremena uklonio sa stranice, ali se istom još uvijek može pristupiti u Google cache-u. Fotografija koja je iskorištena za tekst preuzeta je iz izvještaja o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Srbiji 2015. godine.

"Share" izmišljene vijesti još je vidljiv na stranici "Zanimljivo24h", koja redovno dijeli članke sa "Omiljenog portala"

 

Drugi primjer našli smo u tekstu pod naslovom „Božićna noć u Kelnu završila tragično za nas zvjedu sa Balkana!“, gdje je objavljena vijest o navodnoj pogibiji pjevača Milančeta Radosavljevića:

Sve se tako brzo odigralo da je jedna osoba tragicno zavrsila u Kolnu. Sinoc poslije nastupa u krenuli su prema hotelu.
Nakon zavrsetka koncerta muzicari su se uputili ka svome hotelu, zajedno sa svojim menagerom. Samo sto su izasli na autoput nastali su problemi. Vozilo koje se kretalo suprotnom trakom izgubilo je kontrolu nad vozilom.
Nije mogao da obusavi vozilo te je probio granicnik i uletio u suprtnu traku, te naletio na automobil gdje su se nalazili muzcari. Doslo je do direktnog sudara, bio je veliki broj povrijedjeni, te 2 osobe smrtno stradale.
Kako saznajemo autmobil se kretao preko 180km/h te diretko udario u automobil. Na licje mjesta su izasli vatrogasci, policija i hitna pomoc. Autoput je saniran te se mozze nastaviti tom dionicom puta.
Napustila nas je velika zvijezda, pocivaj u miru Milance Radosavljevic.

Provjerili smo tvrdnje o Radosavljevićevoj smrti i ustanovili da je isti ne samo živ, nego je i nastupao u „Novogodišnjem programu 2018“ na zeleviziji Duga Plus, u šta se može uvjeriti na ovom linku. Fotografija navodne saobraćajne nesreće je preuzeta iz izvještaja REUTERS-a o nesreći koja se dogodila u Cirihu.

 

Još jedna “božićna nesreća” izmišljena je u tekstu “Pravoslavni Bozic zavrsio kobno za poznatu licnost sa Balkana!”. Ni u ovom tekstu ne navodi se ime nastradale “poznate ličnosti”, a tekst je, kao i u priči o nesreći u Stuttgartu, kasnije uklonjen sa stranice. Tekst je ilustrovan fotografijom saobraćajne nesreće koja se dogodila u Crnoj Gori u septembru prošle godine.

Jutros oko 7h dogodila se teska saobracajna nesreca prem Ulmu.
Navodno do nesrece je doslo kada je vidljivost na cesti bila jako niska, te je bilo male poledice na autoputu. To je bilo sasvim dovoljno da se desi stravicna nesreca.
U saobracajci je ucestvovalo vise vozila, te veliki broj povrijedjeni. Menadzer i dvije zenske osobe su prebacene u bolnicu.
Sa velikom tugom javljamo da nas je naputsila nasa velika zvijezda. Vise informacija uskoro, zbog potvrde identiteta.Najnoviji izmišljeni incident pojavio se na stranicama ovog portala prije dva dana, u tekstu naslovljenom “Poznati Balkanski pjevac pretucen u Hanoveru, nakon koncerta!”. U njemu se tvrdi da je pjevač “Seyo B.” pretučen, te da je osoba koja je opisana kao “poznati momak” ubijena. Ni o ovom događaju ne postoje nikakve druge informacije osim onih koje su objavljene na ovom portalu. Tekst je ilustrovan fotografijom preuzetom iz snimka tuče koja se dogodila u noćnom klubu u Beogradu 2016. godine.

Danas oko 2h u Hanoveru, u jednom od Balkanski klubova doslo je do incidenta.
Nakon zavrsetka koncerta doslo je do obracuna, izmedju publike i obezbjedjena. Kako se pise, jedan od ozbebjedjena je pretucen na smrt. Rijec je o poznatkom momku H.H.
Kada je publika probila koridor i zastitnu ogradu, krenuli su prema pjevacu i menageru. Menager je se uspjesno izvukao, dok je pjevac dobio batine. Nakon 15minuta stigla je policija, i stavila situaciju pod kontrolu.
Pjevac je prebacen u bolnicu, radi detaljnog pregleda. Rijec je o poznatom balkanskom pjevacu po imenu Seyo B.

 

„Omiljeni portal“ za sve objave dobija ocjenu lažna vijest, a portal „Akutelno“, koji je jednu od njih prenio početkom januara, dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 26.12.2017

Omiljeni portal: Bozicna noc u Kolnu zavrsila tragicno za nas zvjedu sa Balkana!

Sve se tako brzo odigralo da je jedna osoba tragicno zavrsila u Kolnu. Sinoc poslije nastupa u krenuli su prema hotelu.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 04.01.2018

Aktuelno fun: Novogodišnja Noć U Kolnu Završila Tragično Za Našu Zvijezdu Sa Balkana!

Sve se tako brzo odigralo da je jedna osoba tragicno zavrsila u Kolnu. Sinoc poslije nastupa u krenuli su prema hotelu.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 06.11.2017

Omiljeni portal: Zvijezda Estrade nastradala na autoputu prema Stuttgartu!

Kako nezvanicno saznajemo jutros oko 3:25h dosli je do saobracajne nesrece na autoputu prema Stuttgartu.

  • Lažna vijest
Lažna vijest 07.01.2018

Omiljeni portal: Pravoslavni Bozic zavrsio kobno za poznatu licnost sa Balkana!

Jutros oko 7h dogodila se teska saobracajna nesreca prem Ulmu.

  • Lažna vijest
Lažna vijest 21.01.2018

Omiljeni portal: Poznati Balkanski pjevac pretucen u Hanoveru, nakon koncerta!

Danas oko 2h u Hanoveru, u jednom od Balkanski klubova doslo je do incidenta.

  • Lažna vijest