Nove mRNK vakcine protiv koronavirusa ne mogu “modifikovati“ ljudski genom

Na nizu portala u našem regionu u decembru su objavljeni članci u kojima se prenose tvrdnje francuskog infektologa Christiana Perronnea, prema kojima su novorazvijene mRNK vakcine protiv Covida-19 “genska terapija” koja može “trajno i nepovratno modifikovati ljudske gene”. Ove je tvrdnje nauka opovrgla.

Na portalu Borba za istinu 7. decembra je objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Profesor Christian Perronne: Pfizerova vakcina nisu vakcine, to su proizvodi RNA genske terapije

Uz navode da se radi o izjavi iz intervjua francuskog ljekara i naučnika Christiana Perronnea, u ovom članku, između ostalog, stoji:

Moderna ili Pfizerova vakcina nisu vakcine, postoji obmana. To su proizvodi RNA genske terapije, a ne vakcine. Ova tehnika nikada nije proučavana na životinjama. Ljudi će biti prvi zamorčići na zemlji. Mogu trajno i nepovratno da modifikuju naše gene, naše hromozome i da se eventualno te anomalije prenesu i na našu decu. (...) Ja sam prestravljen: daće nam skrivenu gensku terapiju – koja bi inače trebala prvo i pre svega da bude u skladu sa vrlo specifičnim zakonima- i uradiće sve da poverujemo da je to vakcina. Moramo kategorički odbiti.

Pomenute tvrdnje Christiana Perronnea, francuskog ljekara i specijaliste za infektivne bolesti, na društvenim se mrežama u Francuskoj šire već nekoliko sedmica.

Sam Perronne je 1. decembra na svom službenom Facebook profilu Christian Perronne Officiel podijelio dokument u kojem iznosi različite tvrdnje o novom koronavirusu, uključujući i onu o novorazvijenim vakcinama:

Najgore od svega je što prve "vakcine" koje su nam ponuđene nisu vakcine, već produkti genske terapije. Ubrizgat ćemo nukleinske kiseline koje će putem naših vlastitih ćelija uzrokovati produkciju dijelova virusa.

Pomenuta objava je vrlo brzo postala viralna u Francuskoj, a Perroneove tvrdnje su se u decembru pojavile i na našem govornom području.

Članke u kojima se prenosi njegova tvrdnja da nove vakcine "nisu vakcine, već genska terapija", pored portala Borba za istinu, objavili su i mnogi drugi portali u regionu.

Šta su činjenice?

Budući da su se Perroneove tvrdnje o novim vakcinama prvo počele širiti na francuskom govornom području, o njima je 7. decembra pisalo i francusko izdanje platforme AFP Fact Check, pojašnjavajući djelovanje novorazvijenih mRNK (eng. messenger RNA) vakcina:

Nose li vakcine razvijene protiv Covid-19 rizik da "transformišu naše gene" i one "naše djece"? Ove brige, koje kruže društvenim mrežama u Francuskoj i inostranstvu, nemaju nikakvu naučnu osnovu, objašnjavaju za AFP specijalisti za genetiku i imunologiju. Ako određene, takozvane informacijske RNK vakcine zaista pošalju genetsku uputu organizmu, ona brzo nestaje i nema mogućnosti modifikacije DNK pacijenta.

Među trenutno razvijenim vakcinama protiv SARS-CoV-2 neke koriste skorašnju tehnologiju u polju vakcinacije: ubrizgavanje RNK, genetičkog materijala sličnog DNK. Genom SARS-CoV-2 se sastoji od RNK, dok se onaj kod čovjeka sastoji od DNK. (...) 

RNK vakcine dobro koriste genetske informacije, ali se zasnivaju na molekulu - informacijske RNK - koji brzo nestaje i ne može spontano promijeniti genom pacijenta koji se sastoji od DNK.

Budući da su se slične tvrdnje prethodno širile i na engleskom govornom području, o mRNK vakcinama i njihovom djelovanju na ljudski organizam 10. decembra je pisalo i englesko izdanje platforme AFP Fact Check. Netačne navode o tome da nove vakcine "manipuliraju ljudskom DNK" u ovoj je analizi opovrgnulo nekoliko stručnjaka iz oblasti biologije, genetike i infektologije:

Tradicionalne vakcine uključuju ubrzigavanje malih količina oslabljenog virusa da bi naučile tijelo da prepozna određene proteine, nazvane antigeni, kako bi bilo spremno za napad ukoliko se suoči sa stvarnim virusom. Za razliku od njih, mRNK vakcine isporučuju genetičke instrukcije za pravljenje tih proteina direktno u ćelije, efikasno pretvarajući tijelo u tvornicu vakcine.

U svakom slučaju, mRNK vakcine ne mijenjaju ljudsku DNK.

"One ne manipuliraju ljudskom DNK", rekla je Jeannette Danbach Peña, profesorica iz oblasti infektivnih bolesti na Univerzitetu u Chileu.

"One su dizajnirane samo da naglase određene proteine kako bi ih naše tijelo moglo identificirati i proizvesti potrebnu odbranu. To je ono što virusi rade sami od sebe i one ne manipuliraju našim genima ”, rekla je za AFP Fact Check. (...)

Razloge zbog kojih mRNK vakcine ne mogu promijeniti ljudsku DNK, za AFP su pojasnili i drugi eksperti:

Dodatno, proces prevođenja genetskog koda u protein koronavirusa provodi se u citoplazmi, a ne u jezgri ćelije u kojoj se nalazi DNK, rekla je María Victoria Sánchez, istraživačica s argentinskog Instituta za eksperimentalnu medicinu i biologiju Cuyo.

"Informacijska RNA ne može ‘ući’ u našu DNK", kazala je.

"Ljudsko tijelo već sadrži nekoliko grama RNK (ribonukleinske kiseline op.a.), što je milionima puta više od RNK ubrizgane vakcinom", rekao je francuski genetičar Axel Kahn.

"Nema sumnje da nakon vrlo kratkog vremenskog perioda, nakon što je stvorila antigene (proteine op.a.), što zauzvrat dovodi do antitijela, RNK iz vakcine bude uništena".

Navedena pojašnjenja o mRNK vakcinama ne ostavljaju mjesto sumnji da vakcine koje su razvijene uz pomoć ove tehnologije mogu na bilo koji način izmijeniti ili izmanipulisati ljudski genom. Prema riječima stručnjaka, molekule "informacijske" RNK iz mRNK vakcina brzo nestaju i nemaju sposobnost manipulacije ljudskim genima.

Shodno tome, članak na portalu Borba za istinu, u kojem se iznose netačne tvrdnje da nove vakcine "nisu vakcine, već genska terapija koja može modifikovati naše gene", dobija ocjenu lažna vijest.

Svi članci u kojima se ista tvrdnja prenosi dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena, 25.01.2021.

Portal Iskra je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 27.01.2021.

Analiza je dopunjena objavom sa Facebook stranice Život i rad u Beču - life and work in Vienna koja je ocijenjena kao prenošenje lažne vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 18. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lijekovi za snižavanje holesterola ne uzrokuju Alzheimerovu bolest

Snimak veterinara koji netačno tvrdi da lijekovi za snižavanje holesterola...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me