Novi američki predsjednik Joe Biden ne ukida Republiku Srpsku

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala je očekivanje profesora Daniela Serwera da će novi predsjednik SAD-a kao jedan od zadataka imati “rekonstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma” predstavilo naslovima sa tvrdnjom da “Biden ukida Republiku Srpsku”.

Na portalu Kurir je 2.12.2020. objavljen članak sa naslovom:

BAJDEN UKIDA REPUBLIKU SRPSKU? Profesor Danijel Server o prvim potezima američke administracije u BiH

U njemu se navodi da je Daniel Serwer, profesor sa univerziteta “Johns Hopkins” iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio da smatra kako će jedan od zadataka novoizabranog američkog predsjednika biti “rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

(...) Rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i Džo Bajden, kazao je za „Avaz“ profesor univerziteta „Džon Hopkins“  u Vašingtonu Danijel Server. (...)
Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.
"Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu", istakao je Server. (...)

Članak identičan Kurirovom su objavili 2.12.2020. i sljedeći portali: Samo provjereno, Dnevno (.ba) Dnevno (.hr), Sputnik Srbija , Naša borba 7Dnevno, IN4S, Srbin, Dijalog, Poslovni dnevnik i Udruženje građana.

BIDEN UKIDA REPUBLIKU SRPSKU? Američki politolog otkriva prve poteze nove administracije u regiji (Samo provjereno, Dnevno (.ba), Dnevno (.hr), Sputnik Srbija, Naša Borba, 7Dnevno, IN4S, Srbin, Dijalog, Poslovni dnevnik, Udruženje građana)

Na portalu Samo provjereno članak je ostvario 3.624 interakcije do pisanja ove analize, prema podacima CrowdTanglea, Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama.


Istog dana, članak identičnog sadržaja, ali opremljen naslovima u senzacionalističkom tonu, objavili su i Večernje novosti, Alo, Informer i Pravda.

BAJDEN SPREMAN DA ZAPALI BALKAN: Server najavio udar na Republiku Srpsku! (Večernje novosti, 2.11.2020.)
BAJDENOV PAKLENI SCENARIO ZA BALKAN, KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU! Srbomrzac Server najavljuje “promenu dejtonske strukture BiH…” (Informer, Pravda, 2.11.2020.)
Bajden sprema udar na Republiku Srpsku! (Alo, 2.11.2020.)

Tvrdnja o navodnom ukidanju Republike Srpske je objavljena i u naslovima “informativnih” videima na nekoliko YouTubea kanala: INFO POSMATRAČ , VESTISRPSKA REČ , SRPSKI NEZAVISNI PORTAL , UDARNE VESTI , Srbija Online i BALKAN LIVE

Takođe, o navodnom ukidanju Republike Srpske pisalo se i u objavama nekoliko Facebook profila, kao što su Ena Čivović , Benjamin Nikocevic i Nikola Petrovic. 

Preciznije, korisnica Facebooka sa profilom Ena Čivović je u statusu objavila ovu tvrdnju, dok su profili Benjamin Nikocevic i Nikola Petrovic objavili screenshot fotografije iz članka o navodnom “ukidanju” Republike Srpske.

Šta su činjenice?

Dnevni Avaz je 2.12.2020. objavio intervju sa profesorom Serwerom pod naslovom:

Profesor Danijel Server za „Avaz“: Reforma Dejtona bit će jedan od zadataka Bajdena

U ovom intervjuu Serwer govori o svojim očekivanjima intenzivnijeg angažmana SAD-a na Zapadnom Balkanu, te navodi da “taj angažman ne može proći bez promjena dejtonske strukture BiH”.

Server u intervjuu ističe da je na SAD-u i EU da BiH “postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država”, te da je to moguće postići na način da se “pripremi” novi ustav.

 (...) Pripremiti novi ustav koji eliminira ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primjenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svjetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmjeriti na općine i Državnu vladu u Sarajevu.

Dakle, Serwer iznosi svoj stav da će poboljšanje efikasnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine kao države zahtijevati izmjene Ustava, koje će eliminisati ili umanjiti ulogu entiteta, ne spominjući pri tome “ukidanje Republike Srpske”. Ovaj entitet se, zapravo, ne pominje u članku.

Budući da se radi o očekivanju profesora Serwera da novi predsjednik SAD-a Joe Biden posveti pažnju “rekonstrukciji ili reformi Dejtonskog mirovnog sporazuma”, tvrdnju iz naslova Kurira, da “Bajden ukida Republiku Srpsku”, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovog članka sa identičnom tvrdnjom u naslovu ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Budući da naslov ne odgovara sadržaju članka na Kuriru i svim prenošenjima, tvrdnju ocjenjujemo i kao klikbejt.

Senzacionalističke naslove portala Večernje Novosti, Alo, Pravda i Informer također ocjenjujemo i kao klikbejt.

Napomena 25.12.2020.

13.9.2022. Redakcija portala  Večerenje novosti je takođe dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, te je ocijenjen i kao ispravljeno, budući da je dopunjen tačnim navodima.Redakcije portala Dnevno (.ba), Dnevno (.hr), Sputnik, Kurir i Samo provjereno su prvobitne članke ispravili sa tačnim informacijama, te im je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

17.11.2021.

Redakcija portala Alo je takođe dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, te je ocijenjen i kao ispravljeno, budući da je dopunjen tačnim navodima.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 07. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me