Novi poredak i nove dezinformacije

„Novi svjetski poredak“ dramatično najavljuje da se SAD spremaju za “rat u Evropi” i da su tim povodom već započeli “protesti bijesnih građana”

Članak zapravo govori o vojnim vježbama koje se već godinama održavaju u zemljama članicama NATO u istočnoj i srednjoj Evropi, i ne predstavljaju nikakvo vanredno stanje. I pored toga, objavljen je pod naslovom:

[1]„AMERIKA SE SPREMA ZA RAT U EUROPI! Bijesni građani prosvjeduju protiv američkih vojnih konvoja koji su preplavili Europu“

Iako bi se po naslovu moglo zaključiti da smo na pragu prave kataklizme, sam članak zapravo navodi da je riječ o vojnim vježbama - konkretno, radi se o vojnoj vježbi nazvanoj “Atlantic Resolve”, nastavku i proširenju vježbi nazvanih “Persistent Presence”, koje su se od 2014. do 2017. izvodile u zemljama Baltika i Poljskoj, dok je u “Atlantic Resolve” od 2017. uključene i Rumunija, Bugarska i Mađarska.

Druga tvrdnja iz naslova, podjednako je sporna kao i prva - ako niste ništa čuli o masovnim protestima u Evropi zbog početka ove vježbe, to zato što se nisu ni dogodili.

[2]„Bijesni građani prosvjeduju protiv američkih vojnih konvoja koji su preplavili Europu (...)Transport američkih vojnih snaga diljem Europe opisan je kao jedan od najvećih takve vrste od kraja Hladnog rata – i, prema tradiciji, već se suočio sa bijesom lokalnih stanovnika. Američki konvoji koji putuju kroz Njemačku na putu u Poljsku suočili su se s nezadovoljstvom lokalnih vlasti – i vlada“.

Nikakvih masovnih protesta nije bilo. Izvor za članak o „masovnim protestima“ je izvještaj Deutsche Welle koji govori o prilično malobrojnom protestnom okupljanju, koje je organizovala ljevičarska stranka “Die Linke” u gradiću Brück, ispred kasarne u kojoj se zaustavio konvoj vojnih vozila. To je ujedno i jedini zabilježeni protest ove vrste.

Ali, tvrdi se u članku, protesti nisu ograničeni samo na Njemačku, nego se odvijaju i u Češkoj Republici, i to prilično nekonvencionalnim sredstvima.

[3]Tijekom manevara, brojni konvoji su suočeni sa prosvjednicima u gradovima i mjestima diljem Njemačke i Češke Republike.
U to je vrijeme je češke građane podsjetila Vlada da je bacanje rajčica ili jaja na američka vozila kažnjivo do tri godine zatvora.
Jedan posebno snalažljiv češki građanin pribjegao je drugoj taktici: On je spustio hlače i pokazao ono što zaslužuje američki konvoj u prolazu.

Izvor za ovaj citat je članak objavljen na “Russia Today” u maju 2016. godine. U članku je navedeno da je riječ je o usamljenom protestu Martina Zapletela, „pripadnika grupe čeških i slovačkih vojnika koji se protive NATO-u“. Zapletal je u mjestu Vyškove stao pred kolonu američkih vozila koja su prolazila kroz Češku Republiku u okviru vježbe „Dragoon Ride II“ i pokazao im zadnjicu. Tvrdnja da se to desilo ove godine i to nakon “vladinog upozorenja”, dakle, nije tačna.

Zbog toga što postoji evidentan nesklad između naslova i sadržaja, članak dobija ocjenu klikbejt. Zato što naslov mijenja poruku članka i iznosi potpuno novu tvrdnju, kao i za netačno predstavljene činjenice o protestima, članak dobija ocjenu dezinformacija.

Footnotes

  1. ^ Citat: "Novi svjetski poredak"
  2. ^ Citat: "Novi svjetski poredak"
  3. ^ Citat: "Novi svjetski poredak"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 08. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Imunizacija hranom i depopulacija: Teorije zavjere o vakcinama ne gube popularnost

Na Facebooku je viralan snimak u kom se netačno tvrdi da iza vakcinacije pr...

Lažna vijest Teorija zavjere
Pseudonauka
Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Na našem govornom području već se godinama dijele članci u kojima se netačn...

Pseudonauka
Lažna vijest
Nikšić nije izjavio da ćemo “ovdje pustiti da nam državom upravlja Murphy”

Nerminu Nikšiću je na Facebook stranici Bošnjaci pripisana lažna izjava o a...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me