Raskrinkavanje.ba

Novi zakon nije donesen u BiH, niti se bavi “Golfom 2”

“Poslovni dnevnik” izvijestio je o novim zakonima vezanim za saobraćaj koji su doneseni u Hrvatskoj, dok je “Novost”, četiri mjeseca kasnije, na to dodao izmišljenu i netačnu tvrdnju o registraciji Golfova i svih vozila starijih od 2002. godine, pritom ne navodeći o kojoj državi se radi.

“Poslovni dnevnik” je 2. januara objavio članak koji objašnjava promjene koje donose novi zakon i pravilnik:

Portal “Novost” je 15. aprila, četiri mjeseca poslije, preuzeo navedeni članak i objavio ga sa naslovom:

[1]Na snagu uskoro stupaju nova pravila o registraciji vozila. Golf 2 i auta starija od 2002 se nece moci registrovati a morat ce te imati i ..

Tekst je identičan onome na portalu “Poslovni dnevnik” sve do posljednjeg pasusa,  gdje je dodata rečenica koje u originalnom tekstu nema, a koja se i stilski i gramatički značajno razlikuje od ostatka teksta.

[2]Temelji navode da  Golf 2 nece moci izaci na registraciju i auta starija  od 2002 godine ta auta su stara i za otpada su i ugrozavaju sigurnost u saobracaju

Ovu tvrdnju, niti samu informaciju, nismo uspjeli pronaći ni na drugim portalima koji su izvještavali o promjenama zakona i pravilnika. Portal “Novost” je, dakle, izmislio netačnu informaciju koja je postala fokus članka i koja je izvučena u naslov. U cijelom tekstu također nije navedeno o kojoj državi se radi. S obzirom da je portal registrovan na bosanskoj domeni, stiče se utisak da se vijest odnosi na BiH, što nije tačno.

Članak sa portala “Novost”, koji je dobio ocjenu lažna vijest, prenio je portal “N balkan” koji je time dobio ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Osim što sadrži izmišljenu i netačnu tvrdnju, članak i u naslovu sadrži manipulaciju. Naime, rečenica prekinuta na mjestu na kojem je prekinuta i 3 tačke na kraju dovoljni su razlozi i za ocjenu klikbejt. Činjenica koja to dodatno potvrđuje je da na pitanje iz naslova u tekstu nije dat odgovor.

S obzirom da ni jedan od dva portala nemaju navedene kontakt podatke, nismo bili u mogućnosti kontaktirati ih. 

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "Novost"
  2. ^ Citat: "Novost"
Pogledajte originalne članke
Klikbejt 16.04.2018

N Balkan: Na snagu uskoro stupaju nova pravila o registraciji vozila. Golf 2 i auta starija od 2002 se nece moci registrovati a morat ce te imati i ..

Temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama (“Narodne novine”, broj 108/17) i Pravilnika o registraciji i označavanju vozila [REK] (“Narod...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti