Raskrinkavanje.ba

Novo neutemeljeno “otkriće” o Praljkovom samoubistvu

Pojedini mediji objavili su članke čiji naslovi najavljuju rezultate istrage o tome kako je Slobodan Praljak unio otrov u Haški tribunal. U samim člancima se zapravo predstavlja izvještaj istrage koji koji govori upravo suprotno od najavljenog u naslovu.

Portal “Slobodna Bosna” objavio je vijest o navodnom otkriću 31. decembra, pod naslovom:

ZAVRŠENA ISTRAGA POVODOM SMRTI PRALJKA: U zaključku sudija Jalow navodi ko je doturio otrov…

Članak sa istim naslovom objavio je i portal “Koktel” 2. januara, dok je “Globalno” ovu vijest objavio 3. januara sa naslovom:

ZAVRŠENA ISTRAGA POVODOM SMRTI PRALJKA: EVO KO I KAKO JE UNIO OTROV U SUD…

Članak sa identičnim naslovom objavio je i portal “Dnevne novosti” dan poslije.

 

Naime 29. decembra. završena je istraga povodom smrti Slobodana Praljka koju je vodio Tribunal. Istraga je pokazala da u cijelom slučaju nije bilo nikakvih zakonskih “rupa”.

U člancima na svim portala prenosi se zaključak sudije Jallowa koji je vodio istragu, koji se uopšte ne bavi identitetom osobe koja je Praljku dostavila otrov. U izvještaju se, štaviše, govori da to nije bilo moguće utvrditi:

Kao što je navedeno u mojim zaključcima, bez posebnih obavještajaca (kojih nije bilo) i unutar UN-ovih granica standardnih minimalnih pravila za tretiranje pritvorenika, ne postoje mjere koje bi mogle osigurati otkrivanje otrova u bilo kojoj fazi. Bez obzira na to, pregled je ukazao na neke mjere koje bi se mogle poduzeti kako bi se povećala vjerojatnost otkrivanja u budućim slučajevima.
(...)
Nije moguće zaključno navesti kada i kako je otrov ušao u posjed gospodina Praljka. Kontinuirana kaznena istraga pred nizozemskim vlastima mogla bi rasvijetliti to. Važno je napomenuti na početku da osoblje UNDU-a ili osoblje ICTY-a nisu imali dostupne obavještajne informacije koji bi ukazali na to da je gospodin Praljak posjedovao otrov.
Da je takva obavještajna informacija bila dostupna, bile bi moguće daljnje invazivne mjere (u smislu pretrage pritvorske sobe i g. Praljka). Međutim, čak i da su takve obavještajne informacije bile dostupne, priroda i količina otrova bili su takvi da je lako mogao ostati neotkriven čak i kroz najzahtjevnije pretrage osoba, stanica i drugih područja. Mala veličina predmeta, ograničenja u pravilima o nametljivim pretraživanjima i priroda opreme za screening dostupne na UNDU i prostorijama MKSJ-a, sve su doprinijeli otežavanju otkrivanja krijumčarenja.

 

 

Kao što možemo vidjeti u samim člancima nakon što smo ih kliknuli i otvorili, u izvještaju sudije Hassan B. Jallow-a uopće se ne otkriva ono što je najavljeno u naslovima.

 

Zbog senzacionalističkog naslova i tvrnje koja nema uporište u samom tekstu, svi članci su dobili ocjenu klikbejt i dezinformacija.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 31.12.2017

Slobodna Bosna: ZAVRŠENA ISTRAGA POVODOM SMRTI PRALJKA: U zaključku sudija Jalow navodi ko je doturio otrov...

"Tvar koju je uzeo g. Praljak analizirana je i otkriveno je da se radi o kalijevom cijanidu. Legalno nije moguće kupiti kalij cijanid unutar zatvora i...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 02.01.2018

Koktel: ZAVRŠENA ISTRAGA POVODOM SMRTI PRALJKA: Evo ko i kako je unio otrov u sud…

Tvar koju je uzeo g. Praljak analizirana je i otkriveno je da se radi o kalijevom cijanidu. Legalno nije moguće kupiti kalij cijanid unutar zatvora il...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 03.01.2018

Globalno: ZAVRŠENA ISTRAGA POVODOM SMRTI PRALJKA: EVO KO I KAKO JE UNIO OTROV U SUD…

Tvar koju je uzeo g. Praljak analizirana je i otkriveno je da se radi o kalijevom cijanidu. Legalno nije moguće kupiti kalij cijanid unutar zatvora il...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 04.01.2018

Dnevne vijesti: ZAVRŠENA ISTRAGA POVODOM SMRTI PRALJKA: EVO KO I KAKO JE UNIO OTROV U SUD…

Tvar koju je uzeo g. Praljak analizirana je i otkriveno je da se radi o kalijevom cijanidu. Legalno nije moguće kupiti kalij cijanid unutar zatvora il...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija