Raskrinkavanje.ba

Nuklearni rat u službi klikova i širenja straha

U kontekstu rata u Ukrajini nerijetko se spominje i moguća upotreba nuklearnog naoružanja. Izvještavanje o ovoj temi po pravilu prate senzacionalistički i manipulativni naslovi kojima se nastoje privući klikovi.

Foto:  Freepik

Rano ujutru 24.2.2022. godine ruska vojska napala je više gradova u Ukrajini, a od toga trenutka mediji intenzivno izvještavaju o ratu koji se odvija u ovoj zemlji. S vremena na vrijeme, u kontekstu ovog sukoba pominje se i mogući nuklearni rat.

Uprkos činjenici da je teško predvidjeti da li će se takav scenarij ikada ostvariti, mediji su do sada u više navrata u svojim naslovima o upotrebi nuklearnog oružja pisali kao nečem izvjesnom ili su čak čitatelje/ke dovodili u zabludu da je riječ o nečem što se već desilo. 

 

Testiranja u naslovima predstavljena kao stvarni nuklearni napadi

 

Najavljujući vojnu vježbu Rusije koja je predviđala testiranje pouzdanosti strateškog nuklearnog i nenuklearnog oružja, pojedini portali iz Srbije su tako 18. februara svoje članke opremili senzacionalističkim naslovima u kojima se tvrdi da “Putin pokreće nuklearni napad”.

BOMBA IZ KREMLJA! PUTIN POKREĆE NUKLEARNI NAPAD!? Svet na nogama, Zapad kleca, kruži strah zbog "kofera sa crvenim dugmetom"... (Informer)

PUTIN POKREĆE NUKLEARNI NAPAD?! Bomba iz Kremlja, Zapad u šoku, SVET JE SADA STVARNO NA IVICI! (Republika)

U člancima je, pak, navedeno da je riječ o vježbi kojoj će, kako su izvijestili, prisustvovati i  predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Navedeno je i da su zapadni mediji prenijeli kako će tom prilikom Ruska Federacija testirati i nuklearni projektil. Dakle, jasno je da naslovi koji govore o nuklearnom napadu i ratu ni na koji način ne odražavaju suštinu teksta koji donosi priču o vojnoj vježbi.

 

Manipulisanje izjavama o mogućnosti upotrebe nuklearnog naoružanja

 

Moguća upotreba nuklearnog naoružanja tema je o kojoj su u prethodnom periodu često govorili i političari/ke, državni/e zvaničnici/e, analitičari/ke i drugi/e akteri. Prenoseći njihove izjave, mediji na našem govornom području su pritom često koristili senzacionalističke naslove koji ne odgovaraju sadržajima članaka koje donose.

Portal Informer je 10. marta tako objavio članak u čijem je naslovu ustvrdio da je nuklearni rat moguć, dok tekst zapravo donosi izjavu sugovornika koji tvrdi potpuno suprotno.

NUKLEARNI RAT JE MOGUĆ! "Ne možemo ni na koji način dozvoliti da se to desi," oglasila se Rusija, DOVEO BI DO KRAJA ČOVEČANSTVA!

U tekstu se navodi da je Igor Višnjevetski, zamjenik direktora Odeljenja za kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekao da je nuklearni rat nemoguć te da je odbacio i sugestije da bi "ograničena" upotreba nuklearnog oružja mogla biti moguća.

Portal B92 je 5. maja, s druge strane, objavio članak s naslovom:

Nuklearni napad na Ukrajinu: Oglasili se iz ministarstva

Naslovom članka, kombinovanim s ilustracijom, čitatelji/ke se navode na zaključak da se nuklearni napad već desio. U članku se zapravo govori o tome koliko je realna opcija da Rusija izvrši nuklearni napad na Ukrajinu. Između ostalog, prenosi se izjava Aleksandra Gruškora, zamjenika ministra spoljnih poslova, koji je odgovarao na pitanje da li je i pod kojim uslovima moguća upotreba nuklearnog oružja. Da je riječ o senzacionalističkom naslovu, upozorili/e su i brojni/e korisnici/e Facebooka u komentarima na Facebook objavi ovog članka. 

Članak s identičnim naslovom objavio je i portal Crna Gora vijesti, a portal Sandžak Bosna  opremio ga je istim naslovom, s tom razlikom da je koristio upitnik.

O potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja od Rusije govorio je i zamjenik ruskog savjeta za nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev, o čemu su izvijestili skoro svi regionalni mediji. Naime, on je na svom Telegram nalogu 12. maja  poručio da snabdijevanje Ukrajine oružjem poveća vjerovatnoću za sukob između Rusije i NATO saveza te naglasio da “uvijek postoji rizik da se takav sukob pretvori u potpuni nuklearni rat”.

Većina medija je svoje članke u kojima se prenosi Medvedeva poruka opremila naslovima u kojima se navodi da je upozorio na mogući nuklearni napad. Neki su naveli da je prijetio nuklearnim napadom, a portal Alo je u naslovima svojih članka, objavljenim 12. i 13. maja, ustvrdio da je Medvedev najavio nuklearni rat.

KATASTROFA! BLIŽI SE MOMENAT DIREKTNOG SUKOBA RUSIJE I NATO Medvedev najavio nuklearni rat (12.maj)

SVET SE ZALEDIO Jedan od Putinovih najbližih saradnika otvoreno o katastrofi: Medvedev najavio totalni nuklearni rat (13.maj)

I dok je Medvedev govorio o “povećavaju vjerovatnoće direktnog i otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije”, portali Srbija danas, Crni Bombarder, Kurir i Volim Podgoricu su mu u svojim naslovima pripisali citat koji nije izgovorio.

MEDVEDEV UPUTIO ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: "Rat u Ukrajini će se pretvoriti u direktan sukob Rusije i NATO-a" (Srbija danas)

FINSKA ODLUKA IZAZVALA BES MOSKVE Medvedev: Rat u Ukrajini pretvoriće se u direktni sukob Rusije i NATO pakta! (Kurir, Crni Bombarder, Pink)

MEDVEDEV: Rat u Ukrajini pretvoriće se u direktni sukob Rusije i NATO pakta (Volim Podgoricu)

Jedan od načina kojima se postiže senzacionalistički efekt naslova jeste i kombinovanje različitih nepovezanih izjava, čijim se spajanjem čitatelji/ke dovode na pogrešan zaključak. Takav je naslov članka portala Startnews(.hr), koji je objavljen 21.3.2022. godine:

Moguć je nuklearni rat! Samo u prvih nekoliko sati umre 91,5 milijuna ljudi. "Mislio sam, 'Putin to nikada ne bi učinio'. I onda učini baš to!"

Članak je skraćena verzija teksta koji je objavio N1 Slovenija, a u kome se govori o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusije. Tekstovi iz dva dijela članka, jednog koji se odnose na raniju simulaciju nuklearnog sukoba, te drugog, koji je mišljenje novinara BBC-a o tome je li realna ruska upotreba nuklearnog naoružanja, manipulativno su spojeni u naslovu čiji je cilj da čitatelje/ke navede na pogrešan zaključak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početkom aprila razgovarao je s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, o čemu su izvijestili brojni mediji na našem govornom području, prenoseći izjave predsjednika Srbije o detaljima razgovora. Između ostalog, Vučić se osvrnuo i na glasanje Srbije za prijedlog da se Rusija isključi iz Savjeta za ljudska prava. On je rekao da je Srbija bila ucijenjena, navodeći da ovoj zemlji prijete sankcije koje je nazvao “nuklearnim udarom”.

Govoreći o glasanju Srbije za izbacivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava, Vučić kaže da je Srbija bila ucenjena.

"Nama lebdi 'nuklearni udar' na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije", upozorio je on.

Veliki broj medija je svoje članke o ovoj temi opremio naslovima u kojima se tvrdi da Srbiji prijeti “nuklearni udar”, pri čemu je izostavljeno pojašnjenje da je riječ o sankcijama. Premda to zaista jesu Vučićeve riječi, na ovaj su način čitatelji/ke ipak svjesno dovedeni u zabludu da se zaista radi o stvarnom nuklearnom napadu. Primjere različitih verzija ovakvih naslova možete pogledati na linkovima (1, 2, 3, 4 ).

 

Neadekvatne ilustracije 

 

Pored senzacionalističih i manipulativnih naslova, mediji su, u svojim izvještajima o ovim i sličnim temama, često posezali i za neadekvatnim ilustracijama.

Članak o tome da su Rusi bacili vakuumsku bombu u Ohtirki u Sumskoj oblasti brojni mediji na našem govornom području, poput portal N1, opremili su stock fotografijom eksplozije nuklearne bombe, koja je preuzeta sa sajta shutterstock.

 

Naslove članaka portala Informer i Republika u kojima je testiranje predstavljeno kao stvarni nuklearni napad ocjenjujemo kao klikbejt.

Istu ocjenu dobijaju i naslovi članaka portala B92, Sandžak Bosna i CG vijesti, kojim se čitatelji/ke  navode na zaključak da se nuklearni napad već desio.

Naslov portala Informer u kojem se tvrdi da je nuklearni rat moguć, dok tekst zapravo donosi izjavu sagovornika koji tvrdi potpuno suprotno, ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

Naslovi članaka portala Alo (.rs) u kojima se tvrdi da je Medvedev najavio nuklearni rat dobijajaju ocjene klikbejt i dezinformacija. Iste ocjene dobijaju i naslovi portala Srbija danas, Crni Bombarder, Pink, Kurir i Volim Podgoricu zbog tvrdnje da je Medvedev rekao da će se Rat u Ukrajini pretvoriti u direktan sukob Rusije i NATO-a.

Naslov portala Startnews (.hr) dobija ocjene klikbejt i manipulisanje činjenicama.
 

Napomena

2.6.2022. Portal Srbija danas je izmijenio svoj članak on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

3.6.2022. Portali Republika, B 92 i Kurir su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije i dobijaju ocjenu ispravljeno.

8.5.2024. Portal Pink je izmijenio članak on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Marija Manojlović, Denis Čarkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 18.02.2022

Informer: BOMBA IZ KREMLJA! PUTIN POKREĆE NUKLEARNI NAPAD!? Svet na nogama, Zapad kleca, kruži strah zbog "kofera sa crvenim dugmetom"...

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će predsednik Vladimir Putin učestvovati na manevrima "na kojima će biti i kofer s crvenim dugmetom"

 • Klikbejt
Klikbejt 18.02.2022

Republika: PUTIN POKREĆE NUKLEARNI NAPAD?! Bomba iz Kremlja, Zapad u šoku, SVET JE SADA STVARNO NA IVICI!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će predsednik Vladimir Putin učestvovati na manevrima "na kojima će biti i kofer s crvenim dugmetom".

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.05.2022

B 92: Nuklearni napad na Ukrajinu: Oglasili se iz ministarstva

Aleksandar Gruškor danas je odgovorio na pitanje da li bi Rusija isključila mogućnost preventivnog taktičkog nuklearnog napada na Ukrajinu.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.05.2022

Sandžak Bosna: Nuklearni napad na Ukrajinu? Oglasili se iz ministarstva

Aleksandar Gruškor danas je odgovorio na pitanje da li bi Rusija isključila mogućnost preventivnog taktičkog nuklearnog napada na Ukrajinu.

 • Klikbejt
Klikbejt 10.03.2022

Informer: NUKLEARNI RAT JE MOGUĆ! "Ne možemo ni na koji način dozvoliti da se to desi," oglasila se Rusija, DOVEO BI DO KRAJA ČOVEČANSTVA!

Nuklearni rat je nemoguć, saopštio je Igor Višnjevetski, zamenik direktora odeljenja za kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 13.05.2022

Alo: SVET SE ZALEDIO Jedan od Putinovih najbližih saradnika otvoreno o katastrofi: Medvedev najavio totalni nuklearni rat

Pumpanje Ukrajine oružjem povećava verovatnoću za sukob između Rusije i NATO, koji veoma lako može da se pretvori u nuklearni rat, upozorio je zamenik...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.05.2022

Srbija danas (.com): MEDVEDEV UPUTIO ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: "Rat u Ukrajini će se pretvoriti u direktan sukob Rusije i NATO-a"

Medvedev je napomenuo da uvek postoji rizik da se takav sukob pretvori u nuklearni rat punih razmera.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.05.2022

Kurir: FINSKA ODLUKA IZAZVALA BES MOSKVE Medvedev: Rat u Ukrajini pretvoriće se u direktni sukob Rusije i NATO pakta!

Drugi čovek Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev danas je izjavio da postoji rastuća pretnja da će se rat u Ukrajini pretvoriti u direktan sukob...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.05.2022

Crni bombarder: FINSKA ODLUKA IZAZVALA BES MOSKVE Medvedev: Rat u Ukrajini pretvoriće se u direktni sukob Rusije i NATO pakta!

Drugi čovek Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev danas je izjavio da postoji rastuća pretnja da će se rat u Ukrajini pretvoriti u direktan sukob...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.05.2022

Volim Podgoricu: MEDVEDEV: Rat u Ukrajini pretvoriće se u direktni sukob Rusije i NATO pakta

Drugi čovjek Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev danas je izjavio da postoji rastuća prijetnja da će se rat u Ukrajini pretvoriti u direktan s...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.05.2022

Pink: FINSKA ODLUKA IZAZVALA BES MOSKVE - Medvedev: Rat u Ukrajini pretvoriće se u direktni sukob Rusije i NATO pakta!

Drugi čovek Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev danas je izjavio da postoji rastuća pretnja da će se rat u Ukrajini pretvoriti u direktan sukob...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno