Raskrinkavanje.ba

O čemu je još pisao lažni Senad Hadžifejzović

Stranica na Facebook-u koja koristi ime Senada Hadžifejzovića preuzimala je i objavljivala tuđe fotografije, između ostalog i sa stranica općina Stari grad i Kakanj.

Na navodonom profilu novinara Senada Hadžifejzovića pojavio se status koji je zadobio mnogo pažnje u prethodnim danima. Profil se ispostavio kao lažan, a izjava u potpunosti izmišljena.

Na Facebook stranici “Senad Hadžifejzović” 23. januara pojavio se sljedeći status, koji je izazvao brojne reakcije.

 

O iznesenoj tvrdnji se oglasio i Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, u Dnevniku RTRS-a istog dana kada je status objavljen:

"Igor Dodik nikada nije bio priveden u Policijsku upravu Banjaluka, niti u bilo koju drugu policijsku upravu u Srpskoj, a nije nam poznato ni bilo gdje u okruženju", rekao je Lukač.
"Riječ je o potpuno lažnoj informaciji s ciljem jednog konstruisanog napada na porodicu predsjednika. Riječ je o bukvalno sračunatoj akciji s najgorim scenarijem koji može dalje da izazove nesagledive posljedice za porodicu", naveo je Lukač.

 

Srna je povodom ovih tvrdnji kontaktirala Senada Hadžifejzovića, koji je demantovao navode sa Facebook stranice i objasnio da sa njom nije povezan i da ne koristi društvene mreže:

Neka oproste svi koji koriste Fejsbuk, neka oprosti i onih 200.000 pratilaca oficijelnog Fejsbuka FEJS tv, ali ja nikada u životu nisam pročitao nijedan komentar na Fejsbuku, a kamoli ga postavio, osim pojedinačnih komentara, uglavnom kritika od gledalaca čiji je identitet provjeren a koje su mi izdvajali i mejlom slali naši novinari. O našoj oficijelnoj Fejsbuk stranici se brine cijeli tim odgovornih ljudi i to je njihov posao.
Iznenadila me, a u velikoj mjeri i nije, vijest da je na nekom od više lažnih profila na ime Senad Hadžifejzović, u moje ime, kao da sam autor, objavljena vijest da se sin Milorada Dodika drogira.
Nije me iznenadila jer je sličnih gluposti, laži, budalaština na lažnim profilima do sada objavljeno bezbroj. Nije me iznenadila jer je izborna godina i političke stranke se služe svim sredstvima za diskreditaciju političkih protivnika. Da, siguran sam da iza lažnog profila i lažne vijesti stoji politika.
Pozivam Sipu i OBA, gospodina Pericu Stanića i gospodina Dragana Mektića da hitnom istragom utvrde ko stoji iza lažnog profila i ko je autor ove 'vijesti' i da to javno objave. Ovakve vijesti nisu bezopasne, nisu obični status pa ni zafrkancija, ja to kao novinar najbolje znam.

Tim “Raskrinkavanja” pregledao je spornu Facebook stranicu i provjerio kakve je sadržaje do sada objavljivala.

Stranica koja nosi ime “Senad Hadžifejzović” kreirana je 13. februara 2017. godine kada je postavljena prva profilna fotografija i fotografija naslovnice:

 

Šest mjeseci nakon kreiranja stranice, na profilu se nije dešavalo ništa, a 6. avgusta promijenjena je profilna fotografija:

30. decembra objavljena je fotografija koja je nastala tokom posjete Hadžifejzovića općini Kakanj. Fotografija je u novembru 2017. godine objavljena na zvaničnom sajtu ove općine, a mjesec dana kasnije i na lažnom profilu:Zatim je 17. januara na stranici prenesen citat iz snimka “Pismo predsjednici Hrvatske: Greška Vam je kardinalna, pitajte bosanskoga kardinala” koji je objavljen 2. decembra 2016 na zvaničnom Youtube kanalu “Face” televizije. Istog dana objavljena su još 2 statusa, od kojih jedan glasi:

Citat je preuzet iz teksta “Idi Munira, ne gadi nam Srebrenicu!”, objavljenom na potralu “Vijesti”, koji potpisuje Nermin Bise.

21. januara objavljena je fotografija sa opisom “trenutak opuštenosti”, čiji je stvarni izvor  Facebook stranica “Općina Stari grad”, koja ju je objavila isti dan kada i sporna stranica sa imenom Hadžifejzovića:

 

Na stranici postoji još samo neznatan broj fotografija i statusa. Sve su ranije objavljene negdje drugo i preuzete iz drugih izvora.

 

Slična afera sa lažnim profilom na društvenim mrežama zadesila je i predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Naime, 19. januara 2018. se na Twitter-u pojavio profil koji navodno predstavlja predsjednika ovog entiteta. Istog dana uslijedila je reakcija sa zvaničnog profila njegove stranke, a o cijelom slučaju su pisali mnogi mediji u BiH i regionu.

 

Slične stvari su se dešavale i drugim javnim ličnostima - Željki Cvijanović, Draganu Lukaču, a nedavno i premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću.

Nakon pojavljivanja ove stranice, oglasili su se iz kabineta premijera:

"Premijer Federacije Bosne i Hercegovine ne posjeduje lični profil ili stranicu na društvenoj mreži Facebook, iako se na stranici, koju ne administriramo, navodi da je zvanična. Ovdje se radi o lažnom predstavljanju, što smo već prijavili kompaniji Facebook koja posjeduje proceduru za uklanjanje takvih sadržaja", kazala je za Klix.ba Asja Čengić, savjetnica za odnose sa javnošću premijera FBiH.

Lažno predstavljanje: kako ga prepoznati?

Lažno predstavljanje još jedna je način plasiranja lažnih vijesti, za koji su posebno pogodne društvene mreže, prvenstveno Facebook, koji je najpopularniji na našem području. Slučaj koji smo analizirali govori o ozbiljnosti lažnog predstavljanja na društvenim mrežama, pogotovo ukoliko se radi o javnoj ličnosti.

Međutim, postoje načini da se utvrdi radi li se o lažnom ili stvarnom profilu, to jest zvaničnoj stranici javne ličnosti. Samo Facebook stranice koje posjeduju plavu kvačicu pored imena su zasigurno verifikovane kao autentične, a sve druge mogu i ne moraju predstavljati osobu čije ime koriste.

Također, sve objave koje djeluju sumnjivo mogu se provjeriti na isti način kao što smo to mi uradili. Desnim klikom na sliku može se uraditi pretraga iste i ustanoviti da li je već negdje ranije objavljena, koristeći opciju “search Google for image” Ukoliko profil ili stranica predstavljaju tuđe slike kao autentične, velika je šansa da se radi o lažnom predstavljanju.

Ukoliko sumnjate u autentičnost određene stranice, to možete prijaviti Facebooku koji onda pokreće postupak verifikacije.

 

(Raskrinkavanje.ba)