Raskrinkavanje.ba

O požaru u "Lasti": Od spleta nesretnih okolnosti do teorije zavjere o građevinskoj mafiji

Vijest o požaru u krugu Tvornica keksa i vafla ”Lasta” d.d. Čapljina, prenijeli su mnogi mediji napuhujući situaciju koja je nastala kao rezultat spleta nesretnih okolnosti u priču o građevinskoj mafiji.

Nekadašnji hercegovački gigant, Tvornica keksa i vafla “Lasta” d.d. iz Čapljine, proteklog vikenda je dospio u javnost, manje zbog najave mogućeg ponovnog pokretanja proizvodnje u septembru, a više zbog požara koji se dogodio isti dan kad kada su mediji objavili najavu.

“Čapljinski portal” je u petak, 17.8.2018. godine objavio članak pod naslovom “Buknuo požar u čapljinskoj Lasti” u kojem se kaže da je požar započeo u dvorištu i da je brzo ugašen. Ova informacija je postala katalizator za dezinformacije o uzroku požara, te šta je zapravo gorilo, koje su plasirane u medijima dan kasnije. Naslovi koji su objavljeni 18. augusta 2018. godine, varirali su od informacije do potpune dezinformacije i teorije zavjere.

Gorjela tvornica keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina (Radio Ljubuški)

Gorjela tvornica keksa i vafla ”Lasta” Čapljina (Grude Online)

Zapaljena tvornica keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina (ABC portal)

Gorjela tvornica keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina (Bljesak)

Zapaljena tvornica keksa i vafla ”Lasta” Čapljina (Ramski Vijesnik)

HNK / Požar u tvornici keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina (Radio Sarajevo)

Požar u Čapljini podmetnut? Sumnja se da je poznata tvornica keksa izgorjela zbog vrijedne parcele u centru grada (Slobodna Dalmacija)

NAMJERNO ZAPALILI TVORNICU? Trebala je početi s radom, ali čini se da netko to ne želi (Novi list)

Veliki broj portala je informaciju o požaru prenio sa portala “Bljesak” koji je vijest objavio 18.8.2018. godine u jutarnjim satima.

Istog dana kada je objavljeno kako će u tvornici keksa i vafla ''Lasta'' u Čapljini ponovno krenuti proizvodnja u istoj je bunuo požar.

Naime, u petak u poslijepodnevnim satima vatrogasci su intervenirali nakon dojave građana kako vatra guta područje tvornice keksa i vafla ''Lasta''. Plamen je bio toliko visok da je zaprijetio i automobilima koji su bili parkirani uz ogradu tvornice.

Brzom intervencijom čapljinskih vatrogasaca spriječena je veća materijalna šteta.

Ova informacija se našla na portalima: “Radio Sarajevo”, “Radio Ljubuški”, “Grude Online”... Međutim, “Bljesak” je nakon nekoliko sati inicijalnu vijest dopunio reakcijom koju su dobili iz “Laste”, bez objave nove vijesti ili izmjene naslova, dok to ostali navedeni mediji nisu učinili.

[1]Na redakcijski mail stigla je reakcija na tekst o požaru koji se dogodio u krugu firme 'Lasta' u Čapljini.
"Dužni smo reagirati povodom objave članka pod naslovom 'Gorjela tvornica keksa i vafla 'Lasta' Čapljina'. Naime, istina je da se pristupilo čišćenju kruga tvornice te je spaljivanje otpadnog raslinja unaprijed najavljeno i lokalnim vatrogascima. Prilikom spaljivanja, vatra se proširila malim dijelom pokošenog travnjaka, ali je u roku od nekoliko minuta ugašena. Bombastični naslovi, kao i tekst koje ste naveli nimalo ne odražavaju činjenično stanje (npr. tvornica se nije zapalila, parking se nalazi na sasvim drugom kraju dvorišta...), te stvaraju negativan publicitet koji tvornici u ovom trenu nimalo nije potreban", navedeno je u tekstu 'Laste' d.d. Čapljina - u stečaju, koji je stigao s maila Željka Bokanovića.

Hrvatski portali “Slobodna Dalmacija” i “Novi list” su objavili su vijest o požaru, ali sa insinuacijom da je riječ o podmetnutom požaru.

Kao izvor ove dvije vijesti navodi se Hrvatska novinska agencija “HINA”, od koje, do objave ovog članka, nismo dobili odgovor na upit o izvoru takve tvrdnje. Na stranici “HINE” nije moguće pročitati kompletnu vijest, ali je uvod identičan kod sve tri:

Sumnja se da je podmetnut požar koji je u petak popodne izbio u krugu nekadašnje tvornice keksa i vafla iz Čapljine "Lasta" nakon što su mediji objavili da bi mogla ponovno početi s radom.
(...)
Sumnja se da je požar podmetnut kako bi se došlo do vrijedne parcele koja se nalazi u užoj gradskoj zoni.

Da to definitivno nije tačno potvrdio nam je zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina, Mate Jurković.

Angažirani radnici čistili su krug oko poslovne zgrade i pogona "Laste", kad su završili tražili su naše odobrenje, mogu li zapaliti nekoliko hrpa trave. Kako su pripremili i hidrant i ostalu opremu, mi smo im odobrili. Međutim, dok je gorjelo, zapuhao je vjetar i vatra im je jednostavno pobjegla, proširila se na dio gdje nije čišćeno, te ogradu uz put za vojarnu, a tu je bilo nekoliko parkiranih vozila. Čim su shvatili da je sami ne mogu obuzdati zvali su nas u pomoć. Relativno brzo smo zaustavili širenje vatre, tako da nikakvih šteta nije bilo. Upravo ovaj slučaj gdje nije bila u pitanju nepažnja, nego okolnosti, to jest iznenadni vjetar, pokazuju kako su opravdana sva naša upozorenja da se vatra na otvorenom ne pali bez nadzora. Dakle, u ovom slučaju građanima mogu poručiti - nije bilo nikakve namjere, jednostavno je u pitanju splet okolnosti.

Dakle, riječ je bila o najavljenom spaljivanju trave koje je izmaklo kontroli i koje nije izazvalo materijalnu štetu. Senzacionalizam je još jednom nadjačao profesionalizam.

Svi mediji koji su objavili da je gorjela “Lasta”, ali ne i informaciju da je riječ o kontrolisanom paljenju vatre koje je najavljeno vatrogascima ili da je riječ o požaru u dvorištu, dobit će ocjenu dezinformacija. “HINA”, “Slobodna Dalmacija” i “Novi list” će pored te, dobiti i ocjenu teorija zavjere, jer nije bilo riječi o podmetnutom požaru da bi se došlo do atraktivne parcele, kako stoji u člancima objavljenim na tim medijima.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

 1. ^ Bljesak
Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 18.08.2018

ABC: Zapaljena tvornica keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina

Istog dana kada je objavljeno kako će u tvornici keksa i vafla ''Lasta'' u Čapljini ponovno krenuti proizvodnja u istoj je bunuo požar. Naime, u petak...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 18.08.2018

Radio Ljubuški: Gorjela tvornica keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina

Istog dana kada je objavljeno kako će u tvornici keksa i vafla ''Lasta'' u Čapljini ponovno krenuti proizvodnja u istoj je bunuo požar.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 18.08.2018

Grude: Gorjela tvornica keksa i vafla ”Lasta” Čapljina

Istog dana kada je objavljeno kako će u tvornici keksa i vafla ”Lasta” u Čapljini ponovno krenuti proizvodnja u istoj je bunuo požar.

 • Dezinformacija
Klikbejt 18.08.2018

Ramski vijesnik: Zapaljena tvornica keksa i vafla ”Lasta” Čapljina

Istog dana kada je objavljeno kako će u tvornici keksa i vafla ”Lasta” u Čapljini ponovno krenuti proizvodnja u istoj je buknuo požar.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 18.08.2018

Radio Sarajevo: HNK / Požar u tvornici keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina

Istog dana kada je objavljeno kako će u tvornici keksa i vafla ''Lasta'' u Čapljini ponovno krenuti proizvodnja u istoj je buknuo požar.

 • Dezinformacija
Teorija zavjere 18.08.2018

Slobodna Dalmacija: Požar u Čapljini podmetnut? Sumnja se da je poznata tvornica keksa izgorjela zbog vrijedne parcele u centru grada

- Sumnja se da je podmetnut požar koji je u petak popodne izbio u krugu nekadašnje tvornice keksa i vafla iz Čapljine "Lasta" nakon što su mediji obja...

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 18.08.2018

Novi list: NAMJERNO ZAPALILI TVORNICU? Trebala je početi s radom, ali čini se da netko to ne želi

Mediji u Mostaru objavili su kako bi u toj tvornici tijekom rujna trebali biti ponovno pokrenuti pogoni za proizvodnju keksa i vafla, a prostor u tvor...

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija