“Obavještajni”, “diplomatski” i “nezvanični” izvori o Dragičevićevoj lokaciji

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nestanak, odnosno skrivanje Davora Dragičevića nakon protestne šetnje održane 30. decembra u Banja Luci, bio je povod brojnim člancima, odnosno naslovima u kojima Dragičević figurira kao glavni lik nečega što se u žanrovskom smislu može opisati jedino kao teorija zavjere.

Kao i obično, sve je počelo sa dežurnog zavjerološkog portala „Infosrpska“. Na osnovu saznanja iz „diplomatskih“ izvora u Sarajevu, portal „Infosrpska“ objavio je prvog januara ove godine članak u kojem tvrdi da se Davor Dragičević nalazi u Ambasadi velike Britanije u BiH.

„Vijest“ o tome da se Davor Dragičević krije u ambasadi Velike Britanije u Sarajevu nakon objavljivanja su preuzeli već uobičajeni normalizatori teorija zavjere i lažnih vijesti: “RTRS”, “SRNA”, “ATV Banja Luka”, “Iskra.co” – inače “elektronske novine Andrićgrada”, i na kraju  “Sputnik”, koji je doduše uz naslov stavio i upitnik.

„Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida, za kojim je policija Republike Srpske raspisala potragu nakon nereda počinjenih tokom protestne šetnje održane 30. decembra u Banjaluci, nalazi se u Ambasadi Velike Britanije u BiH, saznaje portal 'Infosrpska' iz diplomatskih izvora u Sarajevu.“

Kada je u pitanju portal „Infosrpska“ treba krenuti od kredibiliteta. Naime, u dosadašnjem radu „Raskrinkavanje“ je u osam slučajeva pokazalo da ovaj portal praktikuje teoriju zavjere kao svoj temeljni žanr. I u ovom konkretnom slučaju, pozivanje na „diplomatski“ izvor služi isključivo u svrhe „pakovanja“ laži u vijest.

U članku se ne navode nikakvi provjerljivi izvori. Također, nije navedeno ni da li je autor članka kontaktirao, ili pokušao kontaktirati samu ambasadu Velike Britanije.

Sa druge strane, navod da se „Davor Dragičević krije u Ambasadi Velike Britanije“ demantovala je i Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, što su prenijeli mnogi mediji, među kojima i „N1“.

„Iz Ambasade Velike Britanije u BiH saopšteno je da se Davor Dragičević ne nalazi u ovoj ambasadi i da Velika Britanija nije povezana na bilo koji način sa organizacijom protesta u Banjaluci. 'Ujedinjeno Kraljevstvo je partner i prijatelj cijeloj BiH i našu posvećenost i predanost građanima BiH pokazujemo dugi niz godina', rečeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.“

Istog dana na portalu “Infosrpska” je objavljen i demantij britanske ambasade pod naslovom “BRITANSKA AMBASADA U BIH: DAVOR DRAGIČEVIĆ NIJE KOD NAS”. Obzirom na objavljen demantij, članak će pored ocjene lažna vijest i teorija zavjere, dobiti i ocjenu demantirano. Ocjenu demantirano dobili su i svi mediji koji su prenijeli demantij ambasade Velike britanije, a mediji koji su objavili samo prvobitni članak, dobili su ocjene prenošenje lažne vijesti i teorija zavjere.

Tri dana nakon ove informacije, četvrtog januara, portal „Dnevno.ba“ objavljuje novi članak o „trenutnoj lokaciji“ Davora Dragičevića. Ovaj put Dragičević je, navodno, “prebačen u jednu zemlju regije”.

„EKSKLUZIVNO: Po nalogu američke ambasadorice Dragičević prebačen u jednu zemlju regije!??“

Kao i u slučaju „Infosrpske“ i portal „Dnevno.ba“ poziva se na saznanja iz „obavještajnih krugova“.

„Prema saznanjima portala Dnevno.ba iz obavještajnih krugova, Davor Dragičević je po nalogu odlazeće američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack u noći na 30./31. 12. 2018. godine od strane stranih tajnih službi, koji su u noći 30. 12. 2018. godine boravili u Banja Luci, hitno iz Banja Luke prebačen u Sarajevo, odakle je dalje, po nalogu Maureen Cormack prebačen u jednu zemlju regije.“

Ni članak na portalu “Dnevno”, po ustaljenom receptu kreiranja teorija zavjere, ne navodi da li je pokušao dobiti komentar od ambasade SAD-a ili ambasadorice Cormack direktno. Cijeli niz medija, među kojima i Javni servis Republike Srpske „RTRS“, te novinska agencija „Srna“ , “Alternativna televizija” i portal “Poskok”, također su prenijeli ove navode bez bilo kakve provjere ili traženja „druge strane“.

Međutim, ni tu nije bio kraj. Portal “Inforsrpska” je, nakon što je ambasada Velike Britanije demantovala objavljenje tvrdnje - objavio novo “otkriće” o lokaciji Davora Dragičevića. Sada se tvrdi da je otac ubijenog mladića zatražio politički azil u Austriji. 12. januara objavljen je članak pod sljedećim naslovom:

DRAGIČEVIĆ ZATRAŽIO POLITIČKI AZIL U AUSTRIJI
Davor Dragičević, otac nastradalog mladića Davida, zatražio je politički azil u Austriji, saznaje naš portal iz bezbjednosnih izvora

U ovom članku je ponovljeno kako je portal objavio da se Drgaičević krije u ambasadi velike Britanije, te je naveden i članak portala “Dnevno”.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, Dragičević se nalazi u Hrvatskoj i ne namjerava da se vrati u BiH.
Nas portal je iz diplomatskih izvora saznao da se Davor Dragičević jedno vrijeme krio u Ambasadi Velike Britanije u BiH, koja se 1. januara oglasila saopštenjem u kojem tvrde da se on ne nalazi u toj ambasadi. Nedugo poslije toga, nakon sto je u javnost “procurila” informacija da Ambasada Velike Britanije u BiH pruža utočište Dragičviću, portal “Dnevno.ba” objavio je da je on po nalogu sada već bivše američke ambasadorke Morin Kormak sklonjen u jednu od susjednih zemalja.

U samom članku se navodi o traženju azila u Austriji ne pominju, dokazuju niti razrađuju. Tačnije, takve tvrdnje pronalazimo jedino u naslovu i podnaslovu. Ni ovaj put, ne postoji informacija da li je autor članka  pokušao dobiti zvanični komentar institucija iz Austrije. Upravo zbog te činjenice, ovaj članak ocjenjujemo kao neprovjereno. Baš kao i tvrdnje portala “Dnevno”, ali i sva prenošenja i jednog i drugog slučaja.

Napomena

22.01.2021: Nakon objave naše analize, portali Kurir i Espreso objavili su ispravke u člancima, zbog čeka dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

15.4.2021: Nakon objave naše analize, portal Republika objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

30.11.2021: Portal Telegraf je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

14.11.2022: Portal Politika je u originalnom članku ispravio netačne navode pa je članku ovog portala dodana i ocjena ispravljeno.

17.03.2023: Portal Mondo.rs je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

16.08.2023: Portal Mondo (.me) je u članku ispravio netačne tvrdnje te je članku dodana i ocjena ispravljeno. Također, na listi članaka ocijenjenih u ovoj analizi, članak portala Mondo (.me) je nenamjernom greškom bio povezan sa profilom portala Mondo (.ba), što je sada također ispravljeno.5.10.2023. Članak portala  Mondo koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me