Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku stranku, a kao izvor za ovu tvrdnju navedene su “pouzdane informacije”. Ovu tvrdnju Silajdžić je ubrzo nakon objave članka demantovao, i to za tri različita medija koja su ga, za razliku od Slobodne Bosne, odlučila kontaktirati.

Na portalu Slobodna Bosna 27.2.2021. objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom:

“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Haris Silajdžić osniva novu stranku!

Kao izvor za tvrdnju da bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić osniva novu stranku Slobodna Bosna navela je “pouzdane informacije”. Ipak, u članku nije navedeno ko je bio izvor tih “pouzdanih informacija”.

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, Silajdžić uveliko priprema osnivanje nove stranke, koja neće imati nikakve organizacione veze sa Strankom za BiH, koju trenutno vodi Amer Jerlagić.

Imena Silajdžićevih najbližih saradnika na ovom projektu još nisu poznata, a navodno se radi o respektabilnoj ekipi mladih ekonomista, poduzetnika, pravnika...

Bez provjeravanja da li se radi o tačnim tvrdnjama, članak su zatim prenijeli portali Press, Skener, Source, Depo, Banja Luka in, Bild (.ba), Dnevnik (.ba), BiH vijesti, Dnevne vijesti 24 sata, Tuzlanski, Crna hronika, BH portal, Moj portal, Bosnae, iBalkan, Kozarac Mutnik, Kakanj info, Samo provjereno, 072 info, Vidi portal, Bug, te novinska agencija Patria

Ipak, nisu svi mediji prenosili članak sa Slobodne Bosne zasnovan na naimenovanim izvorima bez da su provjerili istinitost iznesenih tvrdnji. Nedugo nakon objave članka Slobodne Bosne, Radio Sarajevo kontaktiralo je Silajdžića koji je demantovao tvrdnje da osniva novu stranku:

"Ne, nije tačno. O detaljima treba pitati one koji su plasirali takve informacije. Oni se, očito, malo zabavljaju", kazao nam je dr. Silajdžić.

Silajdžić je ovu tvrdnju zatim demantovao i za portal Faktor:

U pojedinim medijima jutros su se pojavili natpisi da bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić uveliko radi na pripremama osnivanja nove političke partije.

Stranka navodno ne bi imala nikakve veze sa strankom koju je Silajdžić osnovao 1996. godine pod imenom Stranka za Bosnu i Hercogovinu, a na čijem je čelu danas Amer Jerlagić.

Tim povodom kontaktirali smo Harisa Silajdžića koji je za Faktor demantirao takve medijske natpise, te za naš portal kazao kako u tome nema nikakve istine.

- Ne. To nije istina - kategoričan je Silajdžić.

Dnevni Avaz također je kontaktirao Silajdžića, koji je ponovio tvrdnju da ne osniva novu stranku:

U medijima se pojavila informacija da nova Stranka ne bi imala nikakve veze sa strankom koju je osnovao 1996. godine pod imenom Stranka za Bosnu i Hercogovinu, a kojom danas rukovodi Amer Jerlagić.

No, Silajdžić je danas rekao za "Avaz" da to nije tačno.

- Prvi put čujem za takvo nešto. To naravno nije tačno - rekao nam je kratko Silajdžić.

S obzirom na to da su Radio Sarajevo, Faktor i Dnevni Avaz dobili demanti od Silajdžića i izjavu o tome da je u pitanju netačna tvrdnja isti dan kada je i Slobodna Bosna objavila članak, nameće se zaključak da Slobodna Bosna nije prvobitno provjerila ovu tvrdnju prije objavljivanja. Na taj način je “pouzdana informacija” neimenovanog izvora postala lažna vijest.

Demanti sa jednog od tri portala koja su tražila komentar od Silajdžića prenijeli su portali Press, Skener, Source, Depo, Banja Luka in, Bild (.ba), Dnevnik (.ba), BiH vijesti, Dnevne vijesti 24 sata, Tuzlanski, Crna hronika i novinska agencija Patria.

Sa druge strane, portali BH portal, Moj portal, Bosnae, iBalkan, Kozarac Mutnik, Kakanj info, Samo provjereno, 072 info, Vidi portal i Bug objavili su samo članak sa Slobodne Bosne. Pored toga, portali 072 info i Kozarac Mutnik članak sa netačnim tvrdnjama objavili su 28.2.2021, dan nakon što je objavljen članak Slobodne Bosne. Mala je vjerovatnoća da ovi portali nisu vidjeli nijedan od tri objavljena demantija, te da su vidjeli i prenijeli samo prvobitnu netačnu tvrdnju.

Portal Cazin objavio je članak u kojem se navodi da Silajdžić osniva novu stranku, ali je članak u međuvremenu uklonjen sa portala. 

Iako su neki portali naknadno objavili demanti u formi novog članka, prenesenog iz drugih medija, prvobitni članci sa netačnim informacijama i dalje su dostupni, nisu ispravljeni, te i dalje sadrže netačne informacije.

S obzirom na to da je Haris Silajdžić demantovao tvrdnju da osniva novu stranku, takve tvrdnje u članku portala Slobodna Bosna ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali koji su prenijeli članak portala Slobodna Bosna za to dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena: 04.03.2021.

Nakon objave analize Raskrinkavanja, u članku portala Crna hronika izmijenjene su netačne tvrdnje zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 05.03.2021.

Portali Slobodna Bosna i 072 info također su objavili ispravke u člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 09.03.2021.

Portali Samo provjereno i Press media objavili su ispravke u člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 03. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me