Raskrinkavanje.ba

Od greške u sudskom spisu do lažne vijesti

Čitateljica “Raskrinkavanja” poslala nam je članak koji govori da je profesorica engleskog iz Sanskog Mosta tužila parlamentarnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića. Ispostavilo se da nije.

Prijavljeni članak je objavljen 22. marta na portalu “Ključani”, koji nema impressuma. U članku se navodi sljedeće:

I OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA: Profesorica Botić Šahza Iz Sanskog Mosta Tužila Državnog Parlmentarca Šemsudina Mehmedovića Zbog Klevete
Član Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Tešanj Šemsudin Mehmedović posljednji put je bio u Sanskom Mostu 13.06.2015. godine, kada je bio promotor knjige Jasmina Odobašića pod nazivom „Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini“, ali, kako stvari stoje, uskoro mu se ponovo otvara put prema gradu na devet rijeka i to ni manje ni više nego na Općinski sud u Sanskom Mostu.

U članku nije naveden nikakav dokaz za navedenu tvrdnju, osim da je informacija dobijena iz “iz prvog komšiluka”:

Naime, kako saznajemo iz našeg prvog komšiluka, profesorica engleskog jezika u Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu Botić Šahza je protiv gospodina Šemsudina Mehmedovića na Općinskom sudu u Sanskom Mostu podnijela tužbu za klevetu i nanošenje duševnih boli i da bi se nekako umirila, traži od njega čak 2.000 KM naknade, uključujući zatezne kamate od 12% i to, vidi čuda, ne od eventualne presude, nego od trenutka podnošenja tužbe. Gospodin Šemsudin Mehmedović je, navodno, sve ovo iznosio na svome facebook profilu, a tužiteljica Botić Šahza navodi kako je sve to pohranila snimajući njegove inkriminirajuće objave. Profesorica Botić je očito napravila dobru kalkulaciju, a izgleda da joj ni pare nisu mrske, pa računa da na lagan način dođe do pozamašne svote, s obzirom da su naši sudovi poprilično spori, te da se i na pripremno ročište u ovakvim situacijama čeka i po 5-6 godina, a procesi se završavaju i nakon dužeg perioda, te bi ova svota od početnih traženih 2.000 KM mogla značajno da se umnoži.

Na kraju teksta, kao izvor cijele priče naveden je portal “Normala”, međutim na toj web adresi se trenutno ne nalazi nikakav sadržaj:

 

Povodom navedenih tvrdnji, kontaktirali smo Općinski sud u Sanskom Mostu sa pitanjem da li je podnesena tužba koja je opisana. Odgovor smo dobili od sekretara suda.

Općinski sud Sanski Most:​​

Poštovani,

nakon izvršenih provjera u našim evidencijama utvrdili smo da Botić Šahza nije podnijela tužbu za klevetu protiv Šemsudina Mehmedovića.

Nakon potvrde Općinskog suda u Sanskom Mostu, kontaktirali smo i Šahzu Botić za komentar.

U telefonskom razgovoru gospođa Botić nam je rekla kako postoji tužba za klevetu, ali ne protiv Šemsudina Mehmedovića. Osoba koja je tužena takođe se zove Šemsudin, a u podnesenoj tužbi na jednom mjestu umjesto prezimena tuženog stoji “Mehmedović”. Riječ je o grešci koju je napravio advokat prilikom sastavljanja tužbe, a koju je (nepotpisani) autor teksta iskoristio da od nje napravi vijest.

S obzirom da je sud demantovao postojanje tužbe protiv Šemsudina Mehmedovića, što nam je potvrdila i gospođa Botić, članak na portalu “Ključani” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 22.03.2018

Ključani: I OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA: Profesorica Botić Šahza Iz Sanskog Mosta Tužila Državnog Parlmentarca Šemsudina Mehmedovića Zbog Klevete

Član Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Tešanj Šemsudin Mehmedović posljednji put je bio u Sanskom Mostu 13.06.2015. godine, kada je bio pr...

  • Lažna vijest