Raskrinkavanje.ba

Od neslane šale do sotonizacije društva

Na akvaduktu, u okolici Širokog Brijega, 1. novembra je osvanula obješena lutka. Iako ni počinilac ni motiv nije poznat, pojedini mediji su krivca pronašli u “amerikanizaciji” i Halloweenu”.

Putem forme na našoj stranici, stigla nam prijava članka sa portala “Fresh Press” od 4.11.2018. godine. Na fotografiji koja ilustruje članak vidi se čovjekolika silueta koja visi sa mosta i riječ “horor” na crvenoj podlozi, dok naslov ne donosi nikakvu informaciju.

Na mostu u Širokom Brijegu! Scena šokirala prolaznike, s mosta obješena visila…

Uvidom u članak saznajemo da je riječ o lutki koja je obješena sa mosta u okolici Širokog Brijega kao, pretpostavlja se, neslana šala za “Noć vještica”. Kao izvor se navodi portal “Jabuka”, ali je čitava priča o lutki krenula 1. novembra sa Facebook stranice portala “Prvi”. Fotografija obješene lutke je tu objavljena sa komentarom:   

Netko je sinoć u Širokom Brijegu, u noći blagdana Svih svetih, na most objesio lutku. Što reći nego da amerikanizacija i poganstvo Halloweena ulaze na velika vrata!

Od ove Facebook objave, portali  “HIP” i “Rasno Portal” su napravili članke kojima su dali naslove:

U Širokom Brijegu obješena lutka: Poganstvo ulazi na velika vrata!  (Rasno portal)

U Širokom Brijegu obješena lutka: Amerikanizacija i poganstvo Halloweena ulaze na velika vrata! (HIP)

Dan kasnije, portal “Vrisak” objavljuje opširniji članak odakle izdvajamo dva pasusa:

Noć vještica noć je koja uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama, kosturima i gledanje horor filmova.

(...)
Oni koji slave Noć vještica zapravo slave kulturu smrti. Ovo je sotonizacija društva jer žele skrenuti misli s naših svetinja i usmjeriti nas na poganske rituale koji su protivni vjeri i baš zato se te poruke šalju uoči dana svih svetih.

I dok je prvi pasus tačan u pogledu toga kako se “Halloween” obilježava, drugi nema nikakvog utemeljenja u istini. “Halloween” nije ni manje ni više “sotonski” običaj (šta god to značilo) od kićenja božićne jelke, spaljivanje badnjaka, farbanja jaja na Uskrs, ili spaljivanja lutke za vrijeme poklada. Radi se naprosto o spajanju kršćanskih i predkršćanskih običaja pri obilježavanju različitih praznika.

Običaji koji se vezuju uz Noć vještica nisu dio kršćanske tradicije, ali je praznik kao takav potekao od Svih svetih, iako se danas “Halloween” u Sjevernoj Americi obilježava kao sekularni praznik. Premda se u našem jeziku taj praznik zove “Noć vještica”, to zapravo nije tačan prevod. Pojam “Halloween” je nastao kao skraćeni naziv za “noć uoči Svih svetih” (All Hallows' Eve). Nekada se u kršćanskom svijetu ta noć obilježavala posebnim svečanostima, slično kao i Badnje veče uoči Božića. Kao takav, praznik je stigao u Sjevernu Ameriku sa katoličkim kolonizatorima i imigrantima. Rezbarenje bundeve koje se i danas vezuje za Halloween je, recimo, bilo dio keltskog folklora tjeranja zlih duhova, samo što oni nisu imali tikve, već su rezbarili repe.

Sa druge strane, na našem podneblju se na sličan način obilježavaju poklade (maškare, karneval) koje su također predkrišćanski i paganski običaj. Ipak, danas se poklade obilježavaju kao dio kršćanske tradicije o čemu je pisano na portalu “Jabuka”. Baš kao i na Noć vještica i za poklade se mladi prerušavaju i traže darove od domaćina. Devetodnevne poklade, završavaju dan prije početka korizme (period posta pred Uskrs), i to često spaljivanjem lutke koju osude kao krivca za sve nedaće protekle godine. Treba napomenuti da se u različitim mjestima, poklade različito obilježavaju te da su dio i katoličkog i pravoslavnog kršćanskog folklora.

“Sotonizaciji” nije mjesto u medijskim izvještajima
 

Sada ćemo se vratit na klikbejt sa početka teksta. “Fresh Press Portal” je članak preuzeo sa portala “Jabuka” koji zapravo nastao kao reakcija na Facebook objavu i članak sa portala “Vrisak”. “Jabuka” je članak objavila bez klikbejt naslova i sa pratećom anketom.

Anketa: Obješena lutka u Širokom Brijegu – neslana šala ili uvođenje Noći vještica?
(...)
I dok su se neki samo nasmijali i odahnuli jer se radi o lutki i o šali, ima i onih koji su u ovom činu prepoznali uvođenje “sotonskih” običaja u Široki Brijeg i podlu namještaljku neposredno uoči blagdana Svih svetih koji ima posebno mjesto u životima svih katoličkih vjernika.

Prethodni pasus, kojem nije mjesto u novinarskom tekstu, bio je inspiracija za jedno od četiri ponuđena odgovora na pitanje: “Što Vama znači obješena lutka u Širokom Brijegu?” Ponuđene opcije su: “Neslana šala”; “Sotonizaciju društva”; “Ne znači mi ništa”; “Sviđa mi se šala, želim da Noć vještica i kod nas bude prisutna”.

I dok su odgovori podjednako podijeljeni između prva tri navedena odgovora, postavlja se pitanje da li je “sotonizaciji” uopšte bilo mjesto u članku. Da li jedan medij treba da nekritički u članak stavi ideju da je riječ o “sotonskim običajima”? Mediji bi trebali educirati o različitim vjerskim i sekularnim običaijma, a ne poticati mržnju i netrpeljivost izrazima poput “sotonizacije”. Iako Noć vještina nije dio tradicije ovog podneblja, nazivanje iste “podlom namještaljkom” je neprimjereno u medijskom prostoru. Međutim, ono najvažnije je zapravo da počinioci i motivi postavljanja lutke nisu poznati tako da je sama priča o “uvođenju Noći vještica” čista medijska špekulacija.

Lutka koja je obješena za vrat na mostu, većini mještana bilo kojeg grada neće biti smiješna bez obzira na datum u godini. Pronalaženje krivca u “amerikanizaciji i sotonizaciji” kao smišljenoj provokaciji usmjerenoj prema katolicima na dan Svih svetih nije nešto što bi trebalo biti dio medijskog narativa.

Portali koji su kao članak prenijeli sliku i komentar da “amerikanizacija i poganstvo Halloweena ulaze na velika vrata!” gdje se implicira da je riječ o namjernom činu na praznik Svih svetih dobit će ocjenu pristrasno izvještavanje i teorija zavjere. Članak na portalu “Jabuka” dobit će ocjenu pristrasno izvještavanje zbog jednostranog posmatranja događaja za koji zapravo nije utvrđeno šta se desilo.

Članak na portalu “Vrisak” će, pored ocjene za pristrasno izvještavanje, dobiti ocjenu teorija zavjere i dezinformacija jer iznosi netačne podatke o Noći vještica te teoretiše da je to sotonizacija društva. Članci koji su ostavili naslov nedorečenim zarad sigurnog klika, dobit će ocjenu klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 04.11.2018

Fresh press: Na mostu u Širokom Brijegu! Scena šokirala prolaznike, s mosta obješena visila…

U noći sa srijede na četvrtak, na akvaduktu u Borku (BiH) obješena je lutka koja je privukla pažnju javnosti.

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
Klikbejt 04.11.2018

Novi horizonti: NA MOSTU U ŠIROKOM BRIJEGU: SCENA ŠOKIRALA PROLAZNIKE. S MOSTA OBJEŠENA VISILA…

U noći sa srijede na četvrtak, na akvaduktu u Borku (Hercegovina, BiH) obješena je lutka koja je privukla pažnju javnosti.

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
Teorija zavjere 01.11.2018

HIP: U Širokom Brijegu obješena lutka: Amerikanizacija i poganstvo Halloweena ulaze na velika vrata!

Netko je sinoć u Širokom Brijegu, u noći blagdana Svih svetih, na most objesio lutku.

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 01.11.2018

Rasno Portal: U Širokom Brijegu obješena lutka: Poganstvo ulazi na velika vrata!

Netko je sinoć u Širokom Brijegu, u noći blagdana Svih svetih, na most objesio lutku. Što reći nego da amerikanizacija i poganstvo Halloweena ulaze na...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 02.11.2018

Vrisak: U Širokom Brijegu obješena lutka: Poganstvo Halloweena ulazi na velika vrata!

Poganski običaji polako dolaze i u Široki Brijeg!

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 02.11.2018

Jabuka TV: Anketa: Obješena lutka u Širokom Brijegu – neslana šala ili uvođenje Noći vještica?

U noći sa srijede na četvrtak, neposredno uoči svetkovine Svih svetih, na akvaduktu u Borku obješena je lutka koja je privukla pažnju javnosti.

 • Pristrasno izvještavanje
Analizirano na osnovu sugestije:
lutka predstavljena kao osoba →