Od odraza u staklu do NLO-a i nazad

Slika odraza u staklu, koja je nastala u saveznoj američkoj državi Wyoming, već se godinama dijeli po Facebooku uz tvrdnju kako je snimljena u Australiji, kao i insinuaciju da se radi o NLO-u.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook profilu Vesna Curguz 11.2.2021. objavljena je sljedeća fotografija:

U opisu fotografije je navedeno kako je “snimljena u Australiji”, ali i da je “Facebook pokušava ukloniti”: 

Ova fotografija je snimljena u Australiji, izvadite je jer je Facebook pokušava ukloniti!

Šta su činjenice?

Ova fotografija je prvi put objavljena 7.8.2015. na Facebook profilu Mark OConnel i od tada je podijeljena nevjerovatnih 1.8 miliona puta. Originalni post ima isti opis kao i onaj na profilu Vesna Curguz. 

Blogger iz Engleske David James, nakon što je primijetio ovu fotografiju na Facebooku, uputio se u zanimljiv proces utvrđivanja stvarnih činjenica vezanih za nju. Obrnutom Google pretragom ove fotografije došao je do podatka da je ona prvi put javno objavljena na Redditu 18.7.2015. Osoba koja je postavila fotografiju na Reddit je napisala kako ju je vidjela i preuzela sa Facebooka. Fotografije je na Redditu postavljena uz opis:

Zbog odraza svjetlosti iznutra čini se kao da postoji NLO.

Uz pomoć komentara na Redditu, James je došao do informacije da ova fotografija nije nastala u Australiji, već u gradu Jackon Hole, u saveznoj američkoj državi Wyoming.

Potom je, uz pomoć lokalnog stanovništva, zaista potvrdio da nije u pitanju Australija, nego pomenuta američka država.

Provjerio sam Jackson Hole, Wyoming na Facebooku. Htio sam dobiti ideju o mjestu. Nikad prije nisam čuo za to mjesto. Ono što nisam očekivao je da će jedna od rijetkih osoba na svijetu, kojoj se ja divim, u tom trenutku biti tamo na odmoru - dr. Rachel Dunlop!! Doktorica Rachie mi je neizmjerno pomogla. Za početak, pronalaženjem lokacije na kojoj je slika nastala. Zatražila je pomoć lokalca Jamesa Metcalfa, koji dobro poznaje to područje. Možete vidjeti da se drvored podudara sa originalnom slikom. Prekrasne planine nisu vidljive na originalnoj slici, zbog oluje.

Uz pomoć internet-korisnika koji su komentarisali njegovu objavu, naknadno je uspio pronaći i tačan objekat u kojem je fotografija nastala, odnosno lampu koja je kreirala odsjaj na fotografiji koja kruži i našim govornim područjem. 

Uz malo više slobodnog vremena i korisnog savjeta od „Nippe“ (pogledajte komentare), pretraživao sam Google slike kako bih pronašao tačnu lokaciju. I našao sam je! "Nippa" me uputila na pravi put pomoću slike nastale na tom području, ali tačna lokacija nije bila očita. Gornji sprat restorana Peaks izgleda ovako:

Googleov pogled objekta izvana:

Radi se, dakle, o Signal Mountain Lodge Peaks restoranu s pogledom na jezero Jackson. Na fotografijama unutrašnjosti ovog restorana, koje su objavljene na internetu, mogu se uočiti okrugle lampe. Upravo ta okrugla lampa odgovara odsjaju koji se vidi na fotografiji koja kruži našim govornim područjem.

Na osnovu svega prikazanog u analizi, tvrdnju na Facebook profilu Vesne Curguz, kako se radi o fotografiji koja je nastala u Australiji, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnju kako Facebook pokušava ukloniti ovu fotografiju ocjenjujemo kao teoriju zavjere, s obzirom na to da je ista fotografija prisutna na Facebooku još od 2015. godine te da je originalna fotografija podijeljena čak 1.8 miliona puta.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 20. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Paralelni svjetovi, portali za druge dimenzije i “borba protiv Boga” u teoriji zavjere Branimira Nestorovića

Doktor Branimir Nestorović nastavlja sa širenjem dezinformacija o pandemiji...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Izmišljena izjava Fadila Novalića o odlasku ljudi iz BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić davao je izjave koje izazivaju čuđenj...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Kako su različiti mediji čuli Šarovićevu izjavu o nadležnostima?

SRNA i RTRS su selektivno prenijeli izjavu Mirka Šarovića o stavu SDS-a pov...

Manipulisanje činjenicama Cenzura Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me