Od parodije do vijesti: Arapski komentator nije “zapjevao” kada je ugledao navijačicu

Preko 60 portala iz regiona objavilo je “vijest” o ispadu arapskog komentatora koji je navodno počeo da pjeva usred prenosa utakmice, očaran ljepotom navijačice na tribini.

Na portalu Espreso 19.6.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

ARAPSKI KOMENTATOR TOTALNO ODLEPIO KADA JE VIDEO PREZGODNU RUSKINJU NA TRIBINAMA: Peva, stenje, uzdiše - HIT!

U članku se tvrdi da je arapski komentator tokom prenosa utakmice između Rusije i Belgije zapjevao od oduševljena kada je kamera prikazala lijepu navijačicu na tribinama.

Navikli smo da arapski komentatori svojim izjavama izmamljuju osmeh kod gledalaca, ali slučaj na koji smo naleteli gledajući utakmicu između Belgije i Rusije ostavio nas je šokiranim.

Naime, u toku prenosa kamera je uhvatila na tribinama prelepu Ruskinju obučenu u kratak šorc, a reakcija arapskog komentatora je vrlo zbunjujuća.

U jednom trenutku počeo je da peva, stenje i da ispušta zvuke napaljenog tinejdžera koji je baš zagoreo.

Video koji navodno prikazuje ispad arapskog komentatora objavljen je 17.6.2021. godine na Facebook stranici Dnevna doza hrvatskih komentatora.

Vijest o arapskom komentatoru koji pjeva o ženi s tribine objavilo je više od 60 domaćih i regionalnih portala. 

Članci objavljeni u mnogobrojnim medijima sadrže varijacije netačnih tvrdnji o nastanku snimka. Pojedini portali naveli su da je snimak nastao na utakmici Evropskog prvenstva između Rusije i Belgije, dok su drugi tvrdili da je riječ o utakmici između Rusije i Finske. U članku portala Klix navodi se da je snimak nastao u Saint Petersburgu u toku utakmice između Rusije i Češke, te se tagovima “Euro2020” implicira da je snimak nastao na Evropskom nogometnog prvenstvu. 

Portal TSD TV otišao je i korak dalje, te identifikovao ženu sa snimka kao sestru češkog napadača Patrika Schicka, Kristynu Schick, tvrdeći da je isječak nastao u toku prenosa utakmice između Škotske i Češke.

 

Šta su činjenice?

Netačnim tvrdnjama u vezi s ovim viralnim snimkom bavio se i naš partnerski fact-checking portal iz Srbije FakeNews Tragač, u analizi objavljenoj 28.6.2021. godine.

Kako se navodi u analizi, originalni isječak koji prikazuje navijačicu na tribinama datira iz 2019. godine, s utakmice između ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa, održanog na Stadionu Krasnodara. Međutim, zvuk “arapskog komentatora” nije autentični dio originalnog snimka. 

Rusi jesu na Euru igrali kod kuće protiv Belgijanaca i Finaca na Stadionu Sankt Peterburga, ali svetloplave stolice na tribinama ne poklapaju se s onima koje su na spornom snimku. To je zato što video-isečak datira iz 2019. godine i susreta ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa, održanog na Stadionu Krasnodara, čija je zaštitna boja zelena.

Također je netačna i tvrdnja portala Klix da je snimak nastao na utakmici “Rusije i Češke u Saint Petersburgu”. Fudbalske reprezentacije Rusije i Češke, naime, nisu bile u istoj grupi na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu niti su igrale utakmicu u Saint Petersburgu, gdje se prvenstvo, između ostalog, održava. Posljednji susret su dvije navedene reprezentacije imale 2018. godine u Rostovu na Donu, gdje je održana prijateljska utakmica. 

S obzirom na činjenicu da je isječak nastao 2019. godine na susretu ruskog i grčkog kluba, jasno je da žena na snimku nije ni sestra češkog napadača Patrika Schicka koja je bodrila češku reprezentaciju na utakmici protiv Škotske.

Osim toga, pregledom fotografija na njenom Instagram profilu očito je da Kristyna Schick nije žena sa viralnog snimka jer, između ostalog, nemaju istu boju kose.

Video koji su objavili mnogi mediji zapravo je parodija čiji je autor arapski komičar Sulejman An-Anzi. Dakle, on ne prikazuje arapskog komentatora koji usred prenosa utakmice Evropskog prvenstva pjeva lijepoj navijačici sa tribine.

Snimak u više navrata ide unazad. Djevojka na tribini se zumira i snimak se pušta ispočetka, zbog čega se moglo uočiti da se videom manipuliralo u nekom programu za obradu videa.

FakeNews Tragač kontaktirao je An-Anzija, a on im je rekao da “nikada nije bio ‘pravi’ komentator, a ovakvu vrstu humora izabrao je kako bi se razlikovao od drugih komičara”.

U analizi FakeNews Tragača također se navodi kada je parodija nastala:

Parodiju je snimio pre oko mesec dana, a zatim brzo odlučio da je ukloni sa svih platformi. „Izbrisao sam snimak jer nije namenjen maloletnicima”, kaže Sulejman za FakeNews Tragač i dodaje da se ubrzo predomislio pošto je shvatio kakvu je popularnost video-snimak dostigao na tuđim profilima na društvenim mrežama, koji su snimak preuzeli bez navođenja izvora.

Dakle, viralni snimak ne prikazuje ispad arapskog komentatora tokom prenosa utakmice Evropskog prvenstva, već parodiju za koju je komičar koristio isječak iz prenosa utakmice koja se igrala prije dvije godine.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je arapski komentator zapjevao u televizijskom prenosu utakmice, očaran navijačicom sa tribina, koja se izvorno na našem govornom području pojavila na stranici Dnevna doza hrvatskih komentatora, a u medijima je prvobitno objavljena na portalu Espreso, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je na snimku prikazana Kristyna Schick, objavljenu na portalu TSD TV, također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

7.7.2021.

Nakon objave ove analize, portali Novosti, Espreso, Telegraf, Sport Blic, Objektiv, Mondo (rs,), Klix, Slobodna Bosna,  24h, Fokus, Net, Crno pile, Nova (.rs), Hayat, Novi, Centralna, Kurir i Dnevno (.hr.)  ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.7.2021.

Nakon objave ove analize portali Lifestyle Dom, Sport (.ba)ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

9.7.2021.

Nakon objave ove analize portal Sport1 Oslobođenje ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

12.7.2021.

Nakon objave ove analize portal Tuzlanski  ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

14.7.2021.Nakon objave ove analize portal SportSport ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

25.8.2021: Portal Dnevnik (.ba) također dobija ocjenu ispravljeno.14.12.2021.Nakon objave ove analize, portal Krstarica ispravio je netačne navode iz svog članka, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.3.2023.

Nakon objave ove analize, portal Mondo (.me) ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 06. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me