Od satire do lažne vijesti i nazad

S obzirom na to da se radilo o grešci, ali i da je nakon našeg upita u članak uvrštena i napomena o satiričnom sadržaju, članak ocjenjujemo kao satiru.

Ocijenjeni članci
Buka Satira;

Portal “Buka” objavio je još prošle godine u decembru članak pod naslovom:

Šokantan prizor u Sarajevu: Djeca puštena vani na hladnoću
U Sarajevu, na nepoznatoj lokaciji danas su sigurnosne službe pronašle četvero djece kako su nemarno puštena na hladnoću od strane svojih roditelja čiji identitet nije poznat.

Iako je članak objavljen 2017. godine, na Facebook stranici ovog portala on je ponovo podijeljen 16. decembra ove godine. U pitanju je naime satirični članak originalno objavljen na satiričnom portalu “Šatro.info”:

Naime, slučajni prolaznik Eldin Pahuljica je vidio četvero djece dok je prolazio jednim stepeništem u Sarajevu, vraćajući se iz prodavnice gdje je otišao da kupi slatkiše za svoju djecu koja su u kući u sigurnim i konrolisanim uslovima, uz tablet. Čim je vidio ovu situaciju, pozvao je policiju, te su službenici MUP-a Kantona Sarajevo izašli na teren.
Djelatnici MUP-a KS su na terenu i vrše istragu, a više o tome nam je rekla glasnogovornica Suvada Kuldija.

U članku portala “Buka”, “Šatro.info” je naveden kao izvor te postoji i link na originalni članak. Međutim, nigdje u tekstu ne postoji napomena o tome da se radi o satiričnom sadržaju. Ukoliko neki portal koji inače ne objavljuje satirični sadržaj, objavi satirični članak bez napomene o tome, članak tada postaje lažna vijest, obzirom da se radi o satiri predstavljenoj kao stvarnoj vijesti.

Redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je portal “Buka”, a njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

Poštovani, hvala Vam na ukazanom propustu.
BUKA je inače objavljivala dosta satiričnih tekstova, a koje smo uvijek obilježavali kao satirične ( dole primjeri ). U slučaju koji ste nam poslali, jednostavno se desila greška u obilježavanju pomenutog teksta.
Srdačan pozdrav.
Uredništvo BUKE

S obzirom na to da se radilo o greški, ali i da je nakon našeg upita u članak uvrštena i napomena o satiričnom sadržaju, članak ocjenjujemo kao satiru.

Satira nije negativna ocjena

Ocjenu “Satira” dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 18. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
HINA i Index: Različito predstavljanje istih poruka

Hrvatska novinska agencija, “Index” i niz drugih medija, na različit način...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me