Od Tijuane do Zorice Brunclik

Facebook stranica “Prazna ostala mi duša” ima preko 230.000 pratitelja i u pravilu objavljuje isključivo dirljive i emotivne sadržaje koji donose šokantne životne priče. Na osnovu prijave čitatelja/ke ocijenili smo jednu takvu objavu koja govori o ženi koja je navodno ubila svog muža zbog silovanja njihove kćerke.

Fotografija na ovoj Facebook stranici čiji je naziv inspirisan stihovima Zorice Brunclik, objavljena je 3. juna. Na fotografiji je prikazana žena koju privodi policija. Opis, odnosno tekst ove objave, prenosimo u izvornom obliku:

[1]Budi covjek...podrzi Ana Mariju..majku koja je spasavajauci svoju dvogodisnju kcerku..presudila muzu jer je nad dvogodisnjom cerkom vrsio bludnu radnju.u trenutku dok je ulazila u kucu i spavacu sobu...Izjava majke u policiji..moja princeza nije to zasluzila..da pati i nosi traume citavoga zivota od rodjenoga oca..ovo kopile ..kako je to mogao uraditi nasoj kcerki..svojoj krvi..Bice osudjena na vise od 15 godina robije zbog ubistva..Prijatelji i rodjaci Ane traze pomoc putem drustvenih mreza sirom svijeta pitanjem,,Da ste vi majka ili otac,,,da li bi postupili isto kao Marija,,? Ako ste ovo procitali..pokazite solidarnost sa majkom Anom i podijelite ovu istinitu pricu..uzas..

Zanimljiva činjenica jeste to da je ovu fotografiju podijelilo više od 16 hiljada ljudi, a komentarisalo više od 11:

Na osnovu ove Facebook objave nastao je i članak na portalu “Vijesti 24-7”. “Podržite ovu istinitu priču” navedeno je na samom kraju. No, koliko je zapravo cijela priča istinita?

Ova vijest prvi put je objavljena krajem novembra 2017. godine i to u Meksiku. Prva ju je objavila stranica “PueblaInn”, međutim obzirom da objava više ne postoji pretpostavljamo da je istu uklonio Facebook nakon prijava korisnika.

Vijest se istog dana, 27. novembra, proširila po Latinskoj Americi, a kasnije i po svijetu, a između ostalih objavila ju je i stranica “La Masquerida de México Oficial” gdje fotografija ima skoro pola miliona dijeljenja.

“Originalna” verzija ove lažne vijesti kaže da je Ana Maria Gomez Saldivar iz Meksika prikazana na fotografiji. Tvrdi se da joj je sud izrekao zatvorsku kaznu od 15 godina zbog ubojstva vlastitog muža. Navodi se da je to uradila zbog toga što je njen muž zlostavljao njihovu dvojmjesečnu kćerku.

Razlika dakle između “originalne” i domaće verzije jeste starost zlostavljane djevojčice (dvogodišnja i dvomjesečna) te činjenica da domaća verzija najavljuje suđenje, a originalna kaže da je ono već gotovo.

 

 

Peruanski i brazilski portali samo nekoliko dana nakon pojavljivanja ove lažne vijesti pisali su o tome da ista nije istinita. U međuvremenu se pojavila i Facebook stranica sa imenom žene navedene u tekstu, a čiji administratori kažu da je nastala kako bi spriječila dalje širenje ove laži.

Cijeli priču zaokručila je i demantovala Facebook stranica Glavnog državnog tužilaštva područja Baja Californija u Meksiku, u čijoj nadležnosti je grad Tijuana koji je naveden kao mjesto hapšenja.

Fotografija koja je iskorištenu za ovu lažnu vijest objavljena je 2014. na peruanskom portalu. Članak govori o hapšenju 2 žene, Pamele Yuliss Gan Hoyos (20) poznatije kao "Pamela", i Margote Gómez Orozco poznatije kao "Chola Silvia". One se terete da su jednu od najozloglašenijih bandi u Callau snabdijevale oružjem.

Obzirom da tvrdnje iz članka koji govori o ženi koja je ubila svog muža ne odgovaraju istini, ocjenjujemo ga kao prenošenje lažne vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "Prazna ostala mi duša"
Raskrinkali smo
Vijesti 24-7 Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 06. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lutka predstavljena kao stvarni “mutant”

Čovjekoliko mladunče svinje je već druga skulptura Laire Maganuco koju je...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Frka, panika, prekršajna prijava

Migranti, recikliranje starih vijesti te izmišljanje izjava i recepata obilježili...

Klikbejt
Nove morbidnosti “Inforportala”

Još jedan u nizu članaka koje je „Infoportal.club“ reciklirao i predstavio...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com