Omikron dezinformacije: Nije tačno da u Južnoj Africi nije bilo novih slučajeva infekcije

Neimenovani muškarac u viralnom videosnimku tvrdi da se u Južnoj Africi ne dešava “ništa”, u kontekstu pojave omikron varijante virusa SARS-CoV-2, te da je broj novih infekcija tog dana bio “nula”.

Na Facebook profilu Marija Stojaković je 4.12.2021. godine objavljen videosnimak titlovan na naš jezik, uz tvrdnju da su Britanci otkrili omikron soj SARS-CoV-2 virusa prvo u Evropi: 

BRITANCI OTKRILI NOVI SOJ IZ JUŽNE AFRIKE PRVO U EVROPI

U snimku govori neimenovani muškarac, koji komentariše prijateljičinu zabrinutost zbog širenja omikron varijante virusa SARS-CoV-2 u Južnoj Africi i govori da se u toj zemlji ne dešava zapravo ništa. 

Reci cu cam tacno sta se desava u Juznoj Africi. Nista. 
Danasnje brojke ukupnih novih infekcija u Juznoj Africi je NULA. Brojke novih infekcija u Engleskoj je 46.000. Imaju 46.000 novih infekcija a mi imamo NULA novih infekcija

Tokom ovog “vloga”, muškarac dvaput kaže da su novu varijantu virusa SARS-CoV-2 u Južnoj Africi otkrili Britanci, uz ironično izgovorenu tvrdnju da je riječ o “najgorem soju od svih sojeva”.

Britanci su otkrili novi soj u Juznoj Africi. Naravno, to je najgori soj od svih sojeva

U jednom dijelu “vloga”, muškarac govori da će “britansko otkrivanje novog soja u Africi” imati, odnosno da već ima, posljedice na turističku sezonu u Južnoj Africi. S obzirom na to da tvrdi da je broj infekcija u Južnoj Africi nula, on implicira da je priča o omikronu u toj zemlji pokrenuta da bi se Južna Afrika stavila na (turističku) crvenu listu:

I tako Juzna Afrika nece imati turisticku sezonu kompanije i zivoti ce ponovo da se unistavaju. Meni su gosti vec poceli da otkazuju za Bozic i svoja putovanja, da sada moraju ranije da se vrate za Spaniju jer se plase da nece moci da se vrate avionom, zato sto su Britanci otkrili novi soj u Africi. 

U isto vreme, mi ovde nemamo novu infekciju, i dobro nam ide hvala na pitanju. 

Tako da, hajde da stavimo Juznu Afriku na crvenu listu. 

Identičan videosnimak ostvario je i značajan broj interakcija u objavi od 5.12. na profilu Marko Kraljevic - treci.

⛔⛔⛔
.......DIREKTNO iz JUŽNE AFRIKE....‼
‼ ČOVEK kaže da tamo OMIKRONA NEMA -  NULA slučajeva.....‼
MEDIJI su VIRUS, mediji su ZLO.....‼
....isključite TV.......uključite MOZAK........
...........
budite TV drugima....
........

 

Šta su činjenice?

Muškarac u videu govori u kontekstu širenja omikron varijante virusa SARS-CoV-2, koja je otkrivena u Južnoj Africi i prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) 24. novembra 2021. 

Iako on ne navodi datum za koji tvrdi da je u ovoj državi broj infekcija bio nula (kaže “današnje brojke”), s obzirom na to da su informacije o novoj varijanti bile poznate tek krajem novembra, dan na koji se ovo odnosi bio je u zadnjoj sedmici novembra ili u prvih par dana decembra. 

Činjenica je da je u Južnoj Africi u periodu od septembra ove godine primjetna tendencija pada broja zaraženih. 

Slika: Dnevni broj zaraženih u Južnoj Africi/Izvor: NICD

Međutim, iako su u navedenom periodu dnevni brojevi novih slučajeva bili znatno niži nego u ljetnom periodu, nije zabilježen slučaj da je u jednom danu broj zaraženih bio nula, naročito ne u posljednjoj sedmici novembra. Najniži broj novih slučajeva od početka novembra zabilježen je 7.11. i iznosio je 93. 

Za period od 1.11-11.12/Izvor: NICD

Iz navedenog se može vidjeti da je u posljednjoj sedmici novembra već zabilježen porast broja dnevnih infekcija u odnosu na početak mjeseca. 

Nije sasvim jasno na šta tačno muškarac u snimku misli pod tvrdnjom da su Britanci otkrili omikron u Južnoj Africi. Novu varijantu virusa u toj zemlji otkrili su naučnici/e okupljeni/e u tim kojeg predvodi Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije na Univerzitetu Stellenbosch iz Južne Afrike, piše magazin The New Yorker. 

Muškarac u videosnimku implicira da je (i dalje nejasno) “britansko otkrivanje nove varijante u Africi” zavjera kako bi se uništila turistička sezona u ovoj zemlji, s obzirom na otkazivanja posjeta za predstojeće božićne blagdane. Za postojanje “zavjere” nisu ponuđeni nikakvi validni argumenti. 

Osim toga, tvrdnja iz opisa u Facebook objavi Marije Stojaković da su Britanci otkrili “novi soj iz Južne Afrike prvo u Evropi” također nije tačna. Ponovo, novu varijantu su prvo otkrili/e naučnici/e u Južnoj Africi, iako je u naknadnim analizama uzoraka uzetih nekoliko dana prije 24. novembra, kada je Južna Afrika prijavila omikron Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zaključeno da je varijanta vjerovatno kružila neprimijećena u Evropi (u Nizozemskoj).

Međutim, prema SZO-u, najraniji uzorak sa ovom varijantom uzet je 9. novembra, puno prije nego su uzorci sa omikronom uzeti u Nizozemskoj. 

Shodno navedenom, tvrdnje muškarca iz videosnimka da je broj novih infekcija u Južnoj Africi bio nula, te tvrdnje iz objave sa profila Marija Stojaković da su Britanci otkrili novi soj “iz Južne Afrike” prvo u Evropi, dajemo ocjenu lažna vijest.

Kasnije objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Zbog nepotkrijepljenih implikacija da će turistička sezona u Africi biti uništena jer su “Britanci otkrili novi soj u Africi” dok je istovremeno broj novih infekcija u toj zemlji navodno “nula”, objave videosnimka dobijaju i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 16. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “...

Manipulisanje činjenicama
Klikbejt
Banja Luka 24 i Svijet.info: Klikbejt naslovi za desetine hiljada pratilaca

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu klikbejt dobija medijski izvješta...

Klikbejt
Lažna vijest
Izmišljeni citati kao “dokaz” da je pandemija paravan za depopulaciju

Američki doktor Vladimir Zelenko je u emisiji “InfoWars” pročitao citate ko...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me