Raskrinkavanje.ba

Omikron varijantom nisu zaraženi/e samo vakcinisani/e

Na osnovu netačne tvrdnje da je omikron varijanta virusa SARS-CoV-2 pronađena samo kod potpuno vakcinisanih, u pojedinim objavama na Facebooku zaključeno je da je nova varijanta zapravo nuspojava vakcine protiv bolesti Covid-19.

Nakon pojave omikron varijante SARS-CoV-2 virusa, pojavile su se i dezinformacije o samoj varijanti, ali i o njenoj vezi sa vakcinama protiv bolesti Covid-19.

Na portalu Zvezdane staze je 26.11.2021. godine objavljen članak sa sljedećim naslovom:

Sva četiri pacijenta sa varijantom Nu iz Bocvane bila su potpuno bockana

U članku se izvodi zaključak da je omikron varijanta virusa, koja se u članku naziva “Nu varijantom”, pronađena samo kod potpuno vakcinisanih:

Nu COVID varijanta pronađena SAMO u potpuno bockanim ljudima

Također se tvrdi da je predsjednik Bocvane saopštio da su četiri pacijenta kod kojih je identifikovana omikron varijanta prethodno bila vakcinisana. 

Od predsednika Bocvane, gde je varijanta prvi put otkrivena:

Preliminarni izveštaj otkriva da su sva četiri [pacijenta] prethodno bila bockana protiv COVID-19.

Na samom kraju članka implicira se da su za širenje nove varijante “krivi” upravo vakcinisani/e:

Molimo označite ovu važnu priču. Morat ćete podeliti sa svojim kovidijskim prijateljima koji za ovu Nu varijantu krive neBockane.

Identični članci objavljeni su na portalima Nulta tačka, CG vijesti i Čivijaš radio. 

Screenshot naslova i uvoda članka sa portala Nulta tačka dijelio se na Facebooku, gdje smo ga pronašli u desecima objava na privatnim profilima. U objavama poput one sa profila Fran Prenka II od 28. novembra, tvrdi se da ne postoje nove varijante, nego da je riječ o reakcijama na vakcinu.

NE POSTOJI novi soj,postoje samo REAKCIJE/NUSPOJAVE  onih koji su ubrizgali pripravak u sebe.
😱😪😡

 

Šta su činjenice?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 26. novembra ove godine objavila klasifikaciju nove varijante virusa SARS-CoV-2 virusa (B.1.1.529) kao zabrinjavajuće varijante (eng. variant of concern - VOC). Ovakva klasifikacija rezultat je analize preliminarnih podataka koji ukazuju na povećan rizik od reinfekcije ovom varijantom, koja sama po sebi ima veliki broj mutacija, od kojih su pojedine zabrinjavajuće. 

Nova varijanta, kao i prethodne, nazvana je po slovu iz grčkog alfabeta - omikron. U klasifikaciji se još navodi da je otkriće omikron varijante SZO-u prijavljeno 24.11, te da je uzorak kojim je potvrđen najraniji slučaj zaraze uzet 9.11.

Na zvaničnom Twitter nalogu Vlade Republike Bocvane je dan prije, 25.11.2021. godine, objavljen izvještaj o tome da je u toj zemlji detektovana nova omikron varijanta virusa SARS-CoV-2, i to 22.11. 

Novi soj otkriven je kod četiri putnika koja su bila podvrgnuta rutinskom testiranju na SARS-CoV-2 pred putovanje. U izvještaju je navedeno da su, prema preliminarnim podacima, ove osobe bile potpuno vakcinisane protiv bolesti Covid-19. 

No, suprotno tvrdnjama sa portala Zvezdane staze i ostalih portala, nije riječ o izvještaju predsjednika Bocvane. Potpisao ga je dr. Kereng Masupu, koordinator predsjedničke radne grupe za Covid-19 u toj državi. Predsjednik Bocvane je Mokgweetsi Masisi. 

Članak objavljen na Zvezdanim stazama je zapravo prevod teksta All Four Botswana "Omicron" Variant Patients Were Fully Vaccinated, objavljenog 26.11.2021. godine na Gateway Pundit – američkom desničarskom portalu poznatom po širenju lažnih vijesti. 

Analizom tvrdnji objavljenih na ovom portalu bavio se portal Health Feedback.

U analizi ovog portala navodi se da je tvrdnja da je omikron varijanta pronađena samo kod vakcinisanih osoba obmanjujuća: 

1. decembra 2021, platforma GISAID zabilježila je više od 300 omikron infekcija u 21 zemlji, uključujući SAD i nekoliko evropskih zemalja. Iako informacije o vakcinalnom statusu pojedinaca u većini slučajeva nisu javno dostupne, postoji potvrda o najmanje jednoj infekciji omikronom kod nevakcinisanog putnika u Belgiji.

Prema riječima savjetnice za zdravstvo u Južnoafričkoj Republici, doktorice Waasile Jassat, sa briefinga Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (National Institute for Communicable Diseases - NICD) od 3.12, zbog širenja omikron varijante u toj zemlji zabilježen je povećani broj hospitalizacija, naročito u populaciji mlađoj od pet godina. Radi se o nevakcinisanoj djeci, s obzirom na to da vakcine protiv Covid-19 u Južnoj Africi još nisu odobrene za djecu ispod 12 godina starosti.

Govoreći o novoj varijanti na virtualnoj pres-konferenciji, također 3.12, ministar zdravstva ove zemlje dr. Joe Phaahla kazao je da je zabilježen određeni broj slučajeva infekcije kod vakcinisanih osoba, no da hospitalizacije zbog infekcije dominiraju među onima koji nisu vakcinisani/e. 

Osim činjenice da postoje izvještaji o nevakcinisanim koji su se zarazili omikron varijantom, Health Feedback napominje da je izvjesno da se stekne pogrešna slika o tome da je broj potpuno vakcinisanih koji su se zarazili ovom varijantom puno veći od broja zaraženih koji su nevakcinisani.

Razlog leži u tome da je, kao i u Bocvani, većina infekcija novom varijantom detektovana kod osoba pri rutinskom testiranju potrebnom za putovanje. Naime, mnoge zemlje imaju ograničenja ili čak ne dozvoljavaju ulazak nevakcinsianim putnicima/ama, pa oni/e koji mogu putovati i kod kojih se ustanovi da imaju omikron varijantu virusa su zapravo već potpuno vakcinisani/e.  

Kako je već rečeno, način na koji je formulisana rečenica na samom kraju članaka spomenutih portala implicira da su za širenje omikron varijante “krivi” upravo vakcinisani/e. Međutim, kako navodi Health Feedback, činjenica da je ovaj soj otkriven kod vakcinisanih putnika u Bocvani ne znači da su vakcinsiani/e krivi za nastanak ili njegovo širenje. 

Podaci o varijanti omikron još uvijek su nedostatni da bismo znali gdje je nastala i kako se proširila. Čini se da je varijanta neko vrijeme bila neotkrivena jer ju je nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Belgiju i Nizozemsku, pronašlo u uzorcima prikupljenim prije nego što je Južna Afrika prijavila prve slučajeve.

Kada je riječ o tvrdnjama da su nove varijante zapravo nuspojave vakcina, one nisu nove i s njima smo se već susretali u kontekstu širenja delta varijante SARS-CoV-2 virusa. 

Nove varijante virusa SARS-CoV-2 su očekivane, s obzirom na to da virus kretanjem kroz populaciju stalno mutira. Što je virus duže u cirkulaciji, veća je vjerovatnoća da će biti više mutacija ili varijanti. Suprotno tvrdnjama da su nuspojave vakcine zapravo novi sojevi virusa, mjere usmjerene na zaustavljanje širenja infekcije, uključujući i imunizaciju protiv Covid-19, najbolji su načini za zaustavljanje pojave novih varijanti, navode Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC). 

Osim toga, ovakve tvrdnje impliciraju zavjeru da se pojavom novih sojeva virusa prikriva pravi razlog hospitalizacija i/ili novih slučajeva zaraze – a to su, u “zavjerološkom” tumačenju, ozbiljne nuspojave imunizacije protiv Covid-19.

Dakle, u članku portala Zvezdane staze i njegovim prenošenjima nije tačna tvrdnja da je predsjednik Bocvane govorio o slučajevima zaraze omikron varijante kod četiri vakcinisana putnika u toj zemlji. No, budući da je izvještaj izdala predsjednička radna grupa za Covid-19, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je “omikron varijanta pronađena samo u potpuno vakcinisanima”. Nova varijanta je potvrđena i kod nevakcinisanih osoba, no kada je riječ o četiri pacijenta iz Bocvane o kojima se govori u članku portala Zvezdane staze, oni jesu bili vakcinisani. 

Tvrdnju da su nove varijante virusa SARS-CoV-2 zapravo nuspojave vakcine ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 27.11.2021

Nulta tačka: SVA ČETIRI PACIJENTA SA VARIJANTOM “Omicron” IZ BOCVANE BILA SU POTPUNO VAKCINISANA

Omicron COVID varijanta pronađena je SAMO u potpuno vakcinisanima. Sva četiri pacijenta sa varijantom Nu iz Bocvane bila su potpuno vakcinisana.

  • Dezinformacija
Dezinformacija 27.11.2021

CG vijesti: SVA ČETIRI PACIJENTA SA VARIJANTOM “Omicron” IZ BOCVANE BILA SU POTPUNO VAKCINISANA

Omicron COVID varijanta pronađena je SAMO u potpuno vakcinisanima. Sva četiri pacijenta sa varijantom Nu iz Bocvane bila su potpuno vakcinisana.

  • Dezinformacija
Dezinformacija 26.11.2021

Zvezdane staze: Sva četiri pacijenta sa varijantom Nu iz Bocvane bila su potpuno bockana

Nu COVID varijanta pronađena SAMO u potpuno bockanim ljudima

  • Dezinformacija
Dezinformacija 27.11.2021

Čivijaš radio: SVA ČETIRI PACIJENTA SA VARIJANTOM “Omicron” IZ

Omicron COVID varijanta pronađena je SAMO u potpuno vakcinisanima. Sva četiri pacijenta sa varijantom Nu iz Bocvane bila su potpuno vakcinisana.

  • Dezinformacija
Teorija zavjere 28.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Fran Prenka II

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija