Raskrinkavanje.ba

Omiljena tema “Omiljenog portala”: Izmišljanje saobraćajnih nesreća

Još jedna lažna vijest dolazi iz istog izvora koji je objavio da je Željko Bebek poginuo u saobraćajnoj nesreći u oktobru mjesecu. I ovog puta se radi o izmišljenoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj je navodno učestvovao pjevač Radiša Trajković-Đani.

Članak je objavljen 4.12.2017. i u njemu se navodi:

Danas oko 12h dogodila se saobracajna nesreca, u kojoj je ucestvovalo vise vozila. Kako nezvanicno saznajemo tu je nastradao Djani.
Kako pisu autoput prema Hanoveru nije bio bas 100% vidljiv, te se neki vozaci nisu pridrzavali propisane brzine. Auto marke Audi se kretalo brzinom od 180km/h, te je naletio na mokar i zaledjen dio puta, te izgubio kontrolu nad vozilom.
Na autoputu je izazvan totalni kolaps saobracaja, te je obustavljen saobracaj. Na lice mjesta su izasli policajci, vatrogasci, jedan automobil je bio u plamenu, ostala dva su morali da sjeku kako bih izvlacili zrtve.
U saobracajnoj nesreci je bilo povridjeni, dvije osobe su smrtno stradale. Jedna od njih je Njemackog porijekla dobi (38), te jos jedna nepoznata osoba.
Radiša Trajković poznatiji kao Djani je zadobio teze tjelesne ozlijede. Van zivotne opasnosti je, i oporavlja se dobro.

Pretražili smo šta je istog i narednog dana objavljeno o pjevaču Radiši Trajkoviću-Đaniju i nismo uspjeli naći nikakav trag vijesti da je pomenuti pjevač doživio saobraćajnu nesreću. O tome nema pomena ni na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici - osim u postu koji je na njoj ostavila jedna posjetiteljka, a koji vodi na članak “Omiljenog portala”. Jedina vijest iz ovog perioda odnosi se na najavu nastupa ovog pjevača dana 5.12.2017.

Pretraga za njegovo ime i pojam “saobraćajna nesreća” pokazuje da pjevač jeste imao manji saobraćajni udes, koji se nije desio u decembru, nego u martu; i nije se dogodio na “autoputu prema Hanoveru”, nego u Crnoj Gori.

Fotografija koja je objavljena uz tekst preuzeta je sa njegovog Instagram profila, gdje je objavljena u septembru, uz komentar koji pokazuje da je pjevač bio hospitalizovan zbog zdravstvenih problema, a ne zbog saobraćajne nesreće.

Pretragom smo utvrdili da je ovaj portal, čiju smo neistinitu objavu o pogibiji sina poznatog fudbalera nedavno ocijenili, bio izvor slične lažne vijesti o pogibiji Željka Bebeka. "Omiljeni portal" ovu je vijest objavio krajem oktobra, a pjevač ju je demantovao istog dana. Vijest je nakon toga uklonjena sa ovog portala, ali se još uvijek može vidjeti kako je stranica izgledala kada je vijest objavljena.  

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Nismo uspjeli utvrditi da ju je prenio bilo koji drugi portal.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 04.12.2017

Omiljeni portal: Na autoputu prema Hanoveru dogodila se saobracajka, Djani hitno prebacen u Bolnicu

Danas oko 12h dogodila se saobracajna nesreca, u kojoj je ucestvovalo vise vozila. Kako nezvanicno saznajemo tu je nastradao Djani.

  • Lažna vijest