Raskrinkavanje.ba

Online peticija za hapšenje Dodika predstavljena kao “udar na Republiku Srpsku”

Nekoliko portala iz regiona je članke o online peticiji kojom se zahtijeva hapšenje i procesuiranje Milorada Dodika opremilo naslovima u kojima se tvrdi da je Dodik “iza rešetaka” i da je entitet Republika Srpska “na udaru”.

Pojedini portali iskoristili su politički turbulentnu atmosferu u regionu nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko 23.7.2021. godine nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, te su plasirali netačne ili manipulativne navode kako bi povećali čitanost.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik oštro je osudio Inzkovu odluku, nastavio negirati genocid u Srebrenici i rekao da je “RS prisiljena na disoluciju”, navodi se u članku Al Jazeere, objavljenom 23.7.2021. godine.

Osim toga, Dodik je pokrenuo i peticiju kojom potpisnici izražavaju neprihvatanje dopuna Krivičnog zakona, kao i stav da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Dva dana kasnije, 25.7.2021. godine, bh. youtuber Amir Hadžić pokrenuo je online peticiju pod nazivom “Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”. Peticija je upućena prema predsjedniku SAD-a Joe Bidenu, Ujedinjenim narodima, Interpolu, Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije, te je objavljena na web stranici Change.org. Ova web stranica pruža mogućnost pojedincima i grupama iz cijelog svijeta da besplatno pokreću peticije o različitim stvarima i da ih upućuju prema različitim osobama i institucijama. Ipak, treba napomenuti da ove peticije ne nose nikakvu obavezu niti osobe i institucije prema kojima su upućene moraju nužno znati za njih.

Nekoliko portala je u naslovima svojih članaka pokretanje ove peticije predstavilo na manipulativan način.

Na portalu Alo, 25.7.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

OBAVEŠTEN I BAJDEN! Počeo udar na Republiku Srpsku, pokrenuta peticija za hapšenje Dodika!

Članak su, uz identičan naslov, prenijeli portali Pravda i Objektiv.

Nekoliko anonimnih portala je potom u naslov dodalo i tvrdnju da je Dodik “iza rešetaka”.

Na Žena portalu 25. jula objavljen je članak pod naslovom:

OBAVEŠTEN I BAJDEN! Počeo udar na Republiku Srpsku, Dodik iza rešetaka! KRAJ…

Naslov navodi čitatelje/ke na zaključak da je Milorad Dodik uhapšen ili da se nalazi u zatvoru, iako se u članku takvo nešto ne spominje. Objašnjeno je da je pokrenuta online peticija putem koje potpisnici mogu izraziti svoju želju da se Dodik uhapsi.

Tako je sada na veb stranici “change.org”, pokrenuta peticija:”Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”. Celu peticiju pokrenuo je Jutjuber Amir hadžić, a već padaju i prve odluke da će skupiti više potpisa od one koju je pokrenuo Dodik.

Članak su, uz isti naslov, prenijeli portali Blic magazin, Vaš glas i Dobar dan.

Iako se u naslovima tvrdi da je o peticiji “obaviješten Biden”, činjenica je da na stranici Change.org bilo ko može uputiti peticiju prema bilo kome. Ne radi se o zvaničnom ili nezvaničnom kanalu komunikacije kojim se “obavještavaju” zvaničnici ili institucije, na kakav zaključak bi čitatelji/ke mogli/e doći čitajući ove naslove.

Tvrdnja da je “počeo udar na Republiku Srpsku”, koja se iznosi u svim analiziranim naslovima, ne spominje se u samim člancima. Jasno je da neobavezujuća peticija nije niti se može opisati kao bilo kakav institucionalni potez ili “udar” na RS. 

Također, u opisu peticije, koju je pokrenuo popularni korisnik društvene mreže - dakle ne zvaničnik ili institucija - naglašeno je da se peticijom zahtijeva hapšenje i procesuiranje Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, trenutni član predsjedništva Bosne i Hercegovine, već dugi niz godina krši mir i sigurnost svih građana države Bosne i Hercegovine. To čini svojom retrogradnom politikom i ličnim stavovima i izjavama, koji su gotovo uvijek usmjereni protiv nesrpskog stanovništva u BiH. Mi smo jedina država na svijetu čiji predsjednik poriče vlastitu državu.

Posljednjim događajima vezanim za Milorada Dodika i njegovo negiranje genocida u Srebrenici, te Dodikovim najavama o otcjepljenju manjeg bh. entiteta od države Bosne i Hercegovine, sigurnost svih građana BiH je u velikoj mjeri ugrožena, a mi možemo ovo okarakterisati kao državni udar od samog predsjednika, kako bi prikrio svoje kriminalne i druge ilegalne aktivnosti.

Svi već znaju da gospodin Milorad Dodik povlači ove i mnoge druge destruktivne poteze za Bosnu i Hercegovinu i budućnost njenih građana, jer želi prikriti sav kriminal iza kojeg stoji posljednjih 30 godina.

Potrebne su hitne reakcije državnih i svjetskih institucija kako bi se očuvao mir u Bosni i Hercegovini.

Pomozite građanima Bosne i Hercegovine da konačno počnu normalno živjeti.

U naslovima članaka, pak, Milorad Dodik predstavlja se kao personifikacija Republike Srpske, a zaključak da neobavezujuća online peticija ima snagu “udara” na taj entitet sredstvo je da se privuku čitatelji/ce pozivom na homogenizaciju i stvaranjem “patriotske” panike.

Također, Milorad Dodik nije “iza rešetaka”, što se može i vidjeti u medijskim izvještajima o njegovim aktivnostima, kao što je ovaj od 1. augusta 2021.

Shodno činjenicama, naslov na Žena portalu, u kojem se tvrdi da je Dodik uhapšen, ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

Sva prenošenja ovog naslova ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i klikbejt.

Tvrdnju da je pokretanjem online peticije, kojom se zahtijeva hapšenje i procesuiranje Milorada Dodika, počinjen “udar na Republiku Srpsku”, kao i tvrdnju da je o peticiji “obaviješten Biden”, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena

3.8.2021.

Nakon objave ove analize, portali Žena portal, Alo i Vaš glas ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

4.8.2021.

Nakon objave ove analize, portal Objektiv ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 25.07.2021

Žena Portal: OBAVEŠTEN I BAJDEN! Počeo udar na Republiku Srpsku, Dodik iza rešetaka! KRAJ…

Poslednja 3 dana nikako se ne smiruju tenzije oko odluke visokog predstavnika Valentina Incka da uvede dodatni deo u krivični zakon Bosne i hercegovin...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.07.2021

Dobar Dan: OBAVIJEŠTEN I BAJDEN! Počeo udar na Republiku Srpsku, Dodik iza rešetaka! KRAJ…

Niko od srpskih političara se nije složio sa potezom koji je nedavno izrečen da za sve osobe koje negiraju genocid u Srebrenici slijedi zatvor od par...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 25.07.2021

Pravda: OBAVEŠTEN I BAJDEN! Počeo udar na Republiku Srpsku, pokrenuta peticija za hapšenje Dodika!

Na internet platformi "ćange.org" pokrenuta je online peticija pod nazivom "Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran", dva dana nakon što je...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.07.2021

Alo: OBAVEŠTEN I BAJDEN! Počeo udar na Republiku Srpsku, pokrenuta peticija za hapšenje Dodika!

Na internet platformi "ćange.org" pokrenuta je online peticija pod nazivom "Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran", dva dana nakon što je...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 25.07.2021

Objektiv.rs: SKANDAL! Počeo udar na Republiku Srpsku: Pokrenuta peticija za HAPŠENJE Milorada Dodika (FOTO)

Peticiju je pokrenuo youtuber iz BiH Amir Hadžić

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 26.07.2021

Vaš glas: OBAVEŠTEN I BAJDEN! POČEO UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU, DODIK IZA REŠETAKA! KRAJ…

ZADNJA TRI DANA SE NIKAKO NE SMIRUJU TENZIJE OKO ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA VALENTINA INCKA DA UVEDE DODATNI DIO U KRIVIČNI ZAKON BOSNE I HERCEGOVINE...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 26.07.2021

Blic magazin: Počeo udar na Republiku Srpsku, Dodik iza rešetaka! KRAJ…

I dalje se ne smiruju tenzije oko odluke visokog predstavnika Valentina Incka da uvede dodatni dio u krivični zakon Bosne po kojem bi svaki državljani...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti