Orban nije tražio da Mađarska napusti Evropsku uniju

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili su članke u čijim se naslovima netačno tvrdi da mađarski premijer Viktor Orban traži da ova zemlja napusti EU.

Na portalu Slobodna Bosna, 13. februara 2022. godine objavljen je članak sa naslovom:

ORBAN TRAŽI DA MAĐARSKA NAPUSTI EVROPSKU UNIJU: "EU vodi sveti rat, džihad..."

U članku se navodi da je premijer Mađarske Viktor Orban u svom godišnjem obraćanju 12. februara “nagovijestio mogućnost” napuštanja Evropske unije te da je to prvi put da pominje takav ishod.

Mađarski premijer Viktor Orban nagovijestio je mogućnost da njegova zemlja napusti Evropsku uniju, što je prvi put da je pomenuo takav ishod, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj zakazane za 3. april, Orban je rekao da EU vodi “sveti rat, džihad” pod sloganom vladavine prava.

Istovremeno, Orban je svojim pristalicama u Budimpešti 12. februara poručio da EU treba da pokaže “toleranciju” prema Mađarskoj. U suprotnom, rekao je Orban, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem.

Orban je u prošlosti više puta napadao, kako ih naziva, “birokrate u Briselu”, ali se uzdržavao od prijetnje da će otići.

U nastavku članka prenosi se izjava mađarskog premijera, ali on u njoj ne traži izlazak Mađarske iz Evropske unije. Naime, Orban je govorio o tome da Mađarska želi da zadrži EU na okupu “uprkos rastućoj kulturnoj otuđenosti” i da je davala “ponude tolerancije” Briselu. Takođe se prenosi da je Orban rekao da ne postoji drugo rješenje osim tolerancije između Mađarske i zapadnih zemalja u EU kako bi se pronašao zajednički put.

U članku se navodi da je Orban rekao da EU vodi sveti rat, odnosno džihad, “pod sloganom vladavine prava”. U naslovu je, pak, izostavljen dio o vladavini prava. 

Članak sa identičnim naslovom objavio je i portal Hayat 13. februara 2022. godine. 

Četrdesetak medija na našem govornom području prenijelo je članak o porukama mađarskog premijera, ali sa drugačijim naslovima. Portali Informer i Bizlife su svoje članke opremili naslovima u kojima se navodi da je Orban nagovijestio izlazak Mađarske iz Evropske unije.

SRBIJO, MISLI O OVOME! ORBAN NAGOVESTIO IZLAZAK MAĐARSKE IZ EU! Ne sme se dozvoliti birokratama u Briselu da "terorišu zemlju"! (Informer)

Orban prvi put nagovestio izlazak Mađarske iz EU (Bizlife)

S druge strane, većina medija je u svojim naslovima navela da je Orban “najavio mogućnost izlaska Mađarske iz Evropske unije” ili da je “prvi put nagovijestio” tu mogućnost.

Orban najavio mogućnost izlaska Mađarske iz EU (Vijesti.ba, Sandžak haber)

ORBAN PRVI PUT NAJAVIO: Moguć je izlazak Mađarske iz Evropske unije (Slavija info, Opozicija na jednom mestu, Naša borba)

Orban prvi put nagovestio mogućnost izlaska Mađarske iz Evropske unije (N1 SRB, B92)

Izlazak Mađarske iz Evropske unije: Orban je prvi put nagovestio tu mogućnost (Nedeljnik)

Skoro svi ovi mediji se u svojim člancima pozivaju na Radio Slobodu Evropu na engleskom jeziku. 

 

Odakle je potekla priča?
 

Godišnje obraćanje na kome je Orban navodno nagovijestio mogućnost izlaska Mađarske iz Evropske unije održano je 12. februara 2022. godine, nekoliko dana prije nego što je Evropski sud pravde 16. februara presudio da Evropska unija može da uskrati finansiranje državama članicama koje ne podržavaju vladavinu prava. Presuda je donesena nakon što su Mađarska i Poljska tužile EU osporavajući mehanizam uslovljavanja za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije.

Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, na koji se pozivaju mediji na našem govornom području, objavio je 13. februara 2022. članak u kome se prenose poruke sa Orbanovog godišnjeg obraćanja. Prvobitna verzija teksta (arhivirana 13. februara 2022 u 15.08 sati) sadrži navode identične onim objavljenim na našem jeziku.

Prevod ove prve verzije članka je ubrzo objavio RSE za naše govorno područje, a zatim i ostali mediji.

RSE na engleskom jeziku se u članku pozvao na agencije AP i DPA. Njemačka novinska agencija je 12. februara, dakle, dan ranije, objavila tekst u kome se navodi da je Orban nagovijestio izlazak iz EU.

Orban nagovještava mogućnost izlaska Mađarske iz EU

Mađarski premijer Viktor Orban nagovijestio je u subotu mogućnost da njegova zemlja napusti EU, što je prvi put da je iznio takvu mogućnost.

Evropska unija vodi “sveti rat, džihad” pod sloganom vladavine prava, rekao je desničarski nacionalistički političar u govoru pristalicama u Budimpešti u subotu.

Istovremeno je tražio “toleranciju” EU prema Mađarskoj. U suprotnom, rekao je, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem.

Nakon što su reagovali iz mađarske vlade, RSE na engleskom jeziku izmijenio je svoj tekst na način što je promijenio naslov i dodao demanti tvrdnji da je Orban nagovijestio izlazak iz Evropske unije. 

Mađarska negira da je Orban pomenuo moguće povlačenje iz EU

(...)

Mađarska vlada je 13. februara demantovala da je premijer Viktor Orban pomenuo mogućnost istupanja iz Evropske unije tokom predizbornog skupa prethodnog dana.

Orbanov portparol Zoltan Kovač objavio je na Twitteru da je njemačka novinska agencija DPA “pogriješila”.

“Premijer Orban nije nagovijestio napuštanje EU”, napisao je Kovač. 

„Naprotiv, rekao je: 'Mi sa svoje strane želimo da zadržimo EU na okupu... EU ima budućnost samo ako možemo ostati zajedno.”

Članak Radija Slobodna Evropa za naše govorno područje (arhiviran 13. februara 2022. u 16.03) je u međuvremenu obrisan.

Članak agencije DPA u kome se tvrdi da je Orban nagovijestio mogućnost izlaska iz Evropske unije, na koga se pozvao Radio Slobodna Evropa, objavljen je i dalje dostupan.

Shodno navedenom, tvrdnju da Orban traži izlazak Mađarske iz EU, objavljenu u naslovu na portalu Slobodna Bosna, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Naslov članka na portalu Hayat dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Ova dva naslova dobijaju i ocjenu klikbejt

Naslovi članaka na portalima Bizlife i Informer, u kojima se tvrdi da je Orban nagovijestio izlazak Mađarske iz EU, ali bez ograde da se radi o mogućnosti, dobijaju ocjene dezinformacija i klikbejt.
 

Napomena

28.2.2022.  Portal Hayat je izmijenio članak u međuvremenu, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

2.3.2022. Članak Slobodne Bosne je izmijenjen, on sadrži tačne informacija pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 25. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me