Raskrinkavanje.ba

Oružje u Sarajevu, panika u Izačiću

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

“Avaz” nastavlja sa negativnim narativom o migrantima.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su priveli dvojicu migranata 23.9.2018. godine zbog krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja. Dok je istraga još uvijek trajala, “Avaz”  je 26.9. objavio članak u kojem je povezao informaciju iz Sarajeva sa dezinformacijom iz USK i naslovio je ovako:

Migranti naoružani, pljačkaju kuće i trgovine!

Iz naslova bi se dalo zaključiti da migranti vrše oružane pljačke kuća i trgovina, što nije tačno. Prvi dio članka je zasnovan na činjenicama utoliko što oružje jeste pronađeno kod dvojice migranata u Sarajevu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) nastavili su i jučer kontrolu i pretrese migranata na više lokacija nakon što je dan ranije kod dvije osobe pronađena veća količina naoružanja i municije.
Prema nezvaničnim podacima, akcija se obavlja uz podršku pripadnika SIPA-e i OSA-e. Za sada je utvrđeno da su tokom prekjučerašnjih pretresa pronađeni jedna puška, četiri pištolja, jedan prigušivač i više od 100 metaka različitog kalibra.
Ovo naoružanje oduzeto je od Sirijca i Alžirca, koji se sumnjiče za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja. Oni su jučer predati u nadležnost Tužilaštvu KS.
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, izjavio je jučer da je oružje pronađeno u jednom stanu u Sarajevu te da postoji mogućnost da su određeni državljani BiH umiješani u slučaj.
On je pojasnio da se u istragu uključila SIPA, kao i neke međunarodne sigurnosne organizacije, ali nije želio precizirati koje. Naglasio je da nije utvrđeno za šta je pronađeno vatreno oružje bilo namijenjeno ni jesu li migranti imali neki plan.

MUP Kantona Sarajevo nam je potvrdio navode o hapšenju i količini oružja, a glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, rekla nam je kako je dvojici migranata određen jednomjesečni pritvor tokom trajanje istrage. Ni MUP ni Tužilaštvo nisu mogli dati više informacija o istrazi koja je u toku.

Upravo zbog toga je nejasan nastavak “Avazovog” članka, jer nakon priče o oružju u Sarajevu, već u sljedećem pasusu teksta priča se prebacuje na Unsko-sanski kanton bez ikakve smislene poveznice sa slučajem u Sarajevu.

No, zbog povećanog priljeva migranata na područje USK, posebno na područje Bihaća, i stvaranja problema u užem gradskom jezgru, na udaru se našlo i naselje Izačić, koje se nalazi na granici s Hrvatskom.
Slaba kontrola
Slaba kontrola i nadzor nad migrantima doveli su do njihovog slobodnog kretanja, ugrožavanja stanovnika i imovine ovog bihaćkog naselja. Tako su migranti u prethodna dva mjeseca u Izačiću uhvaćeni u krađi dva automobila i u pokušaju provale u garaže i stambene objekte. Samo u ovom naselju provaljeno je u desetak kuća, uglavnom u one čiji su vlasnici zaposleni u inozemstvu, a samim tim i kuće prazne.

Kako bismo provjerili ove navode o stanju u Izačiću, obratili smo se MUP-u Unsko-sanskog kantona koji nas je obavijestio o sljedećem:

MUP USK

 

Policijski službenici postupili su u skladu sa Zakonom te protiv počinioca poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje. Na području čitavog Grada Bihaća, zabilježen je neovlašten ulazak u stambene objekte građana. Uglavnom se radi o vikend objektima ili o objektima čiji vlasnici su trenutno u inozemstvu. O sukobu migranata i mještana Izačića, takav događaj nije prijavljen niti evidentiran u Policijskoj stanici Bihać.

 

Dakle, ono što jeste istinito u “Avazovom” članku je to da migranti ulaze neovlašteno u prazne kuće, dok je u trgovačku radnju u Izačiću provaljeno jednom, bez krivičnog djela krađe. Pregledom biltena i saopštenja za javnost MUP-a USK za posljednja dva mjeseca, pronašli smo da su obijena dva automobila, a ne da je pokušana krađa automobila. Pokušaj krađe automobila od strane migranata nije evidentiran, kako stoji u biltenu.

Dana 09.09.2018.godine, policijskoj stanici obratio H.K.rođen 1996.godine koji je prijavio je zatekao migranta u svom putničkom motornom vozilu te da mu je razbijeno bočno vjetrobransko staklo. U toku uviđajnih radnji policijski službenici zatekli su još jedno vozilo sa razbijenim vjetrobranskim staklom vlasništvo Dž.Dž. rođen 1992.godine, čime su počinjena krivična djela“ Oštećenje tuđe stvari“.

Treba naglasiti da je nakon pronalaska oružja u Sarajevu MUP USK , s tim u vezi,  1. oktobra izdao saoštenje za javnost u kojem se između ostalog kaže:

Nakon što je u pojedinim medijima objavljena informacija da su dana 23.09.2018. godine policijski službenici Kantona Sarajevo lišili slobode dva lica – strana državljana (migranta) na području Grada Sarajeva, te da su prilikom vršenja uviđaja na više lokacija pronašli veću količinu naoružanja koji je jedan dio bio sakriven u stanu, dok je određena količina bila zakopana ili odbačena (radilo se o jednoj puški, četiri pištolja, prigušivaču i oko 100 komada municije različitog kalibra), kod jednog dijela građana Unsko-sanskog kantona se pojavila zabrinutost za opću sigurnost jer na naš kanton svakodnevno pristižu migranti iz smjera Sarajeva.
Ovom prilikom Uprava policije MUP USK-a obavještava sve građane Unsko-sanskog kantona da je još od početka pristizanja migranata na područje USK-a poduzela niz dodatnih mjera i aktivnosti te da svakodnevno prati, analizira i planira operativno-taktičke mjere i radnje kako bi održali povoljno stanje javne sigurnosti i dosadašnji načina života stanovnika USK-a.

U kompletnom saopštenju između ostalog navodi i to da su pojačane 24-satne kontrole autobusa i ostalih prevoznih sredstava na ulazu u USK, te se apeluje na nadležne institucije da što prije riješe trajno smještanje migranata.

Ovom prilikom Uprava policije MUP USK-a još jednom apeluje na sve nadležne institucije, u prvom redu državne institucije koje su nadležne za zbrinjavanje i smještaj migranata, da u što kraćem roku preuzmu obaveze u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i trajno riješe smještaj migranata jer će u kratkom roku doći do osjetnog i trajnog pogoršanja vremenskih prilika što će dodatno usložniti trenutnu situaciju.

I dok situacija u Unsko-sanskom kantonu jeste komplikovana, što pokazuju i apeli MUP-a USK, “Avaz” je spojio dvije nepovezane priče kako bi prikazao migrante u što lošijem svjetlu zbog čega će dobiti ocjenu manipulacija činjenicama. Takav način izvještavanja samo doprinosi stvaranju iskrivljene slike stvarnih događaja. S obzirom na to nije evidentirana niti jedna oružana pljačka od strane migranata, te da naslov članka ne odgovara njegovom sadržaju, ovaj medijski izvještaj ćemo ocijeniti kao dezinformaciju i klikbejt.

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.09.2018

Brotnjo istina: Migranti naoružani, ugrožavaju stanovnike

Članovi Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Sarajevskog kantona (KS) nastavili su kontrolirati i tražiti migrante na nekoliko mjesta, prije nego što...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
Klikbejt 26.09.2018

Jabuka TV: Sarajevo: Migranti naoružani, pljačkaju kuće i trgovine

Članovi Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Sarajevskog kantona (KS) nastavili su kontrolirati i tražiti migrante na nekoliko mjesta, prije nego što...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
Klikbejt 26.09.2018

Avaz: Migranti naoružani, pljačkaju kuće i trgovine!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) nastavili su i jučer kontrolu i pretrese migranata na više lokacija nakon što...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija