Raskrinkavanje.ba

Osiromašeni uranijum i ogoljeno dezinformisanje

Vijest o tome da će se u BiH održati vojna vježba u kojoj će se koristiti osiromašeni uranijum, u roku od 24h demantovale su sve institucije i tijela o kojima se govorilo u članku objavljenom na portalu “Dnevnik”.

Mostarski portal “Dnevnik” objavio je juče vijest sa senzacionalističkim naslovom:

Savez za promjene suglasan: Uskoro velika NATO vježba u Banja Luci: avionska eskadrila, osiromašeni uranij i medijska priprema Srba u RS-u

U tekstu se navodi kako će tokom ove i naredne godine u blizini Banje Luke biti održana zajednička vojna vježba Oružanih snaga i NATO, koju su dogovorili Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički stožer Oružanih snaga BiH i Ured za odbrambenu saradnju američke ambasade u BiH. Članak dalje navodi, pozivajući se na dokument na kojem se nalazi ime (ali ne i potpis) Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH:

NATO vježba trebala bi biti realizirana kroz dvije faze: prva je teorijska obuka časnika OS BiH od veljače pa do kraja 2018. godine, a druga, početkom 2019. godine i to gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača. Sudionici vježbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, locirani u kasarni Kozara u Banja Luci. U okviru toga i eskadrila od 10 aviona (što američkih što litvanskih), lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj. Avion A-10 sadržava top od 30 mm „Vulkan“ s streljivom, odnosno, nekom  vrstom osiromašenog uranija.

 

Osiromašeni uranijum - koji je u tekstu postao „neka vrsta osiromašenog uranijuma“ - ubrzo je postao udarna vijest na nizu drugih portala. RTRS ga je takođe istakao u naslovu “Uskoro u Banjaluci NATO vježba sa osiromašenim uranijumom?”, a isti je preuzeo i “Sputnik” -  koji je u uvodu teksta predstavio “Dnevnik” kao “banjalučki portal”:

 

Uskoro u Banjaluci NATO vežba sa osiromašenim uranijumom

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vežbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, navodi se u službenim dokumentima Ministarstva odbrane BiH koji su u posedu banjalučkog portala „Dnevnik“.

 

U "Dnevnikovom" tekstu je, takođe, navedeno da su ove aktivnosti dogovorene na ranije održanom sastanku kome su "prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Boris Jerinić, zamjenik ministrice obrane BiH i Zoran Đerić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića."

Povodom ovih navoda, kontaktirali smo Ambasadu SAD u BiH, iz čijeg smo Ureda za odnose s javnošću dobili sljedeći odgovor:

Nijedna od aktivnosti u sklopu ove vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Tokom vježbi ove vrste, koristi se streljivo koje je izmijenjeno u svrhu obuke i koje nije štetno za okolinu.

 

U odgovoru je prethodno navedeno da Ured za saradnju u oblasti odbrane koji djeluje u okviru ambasade „trenutno sarađuje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorio detalje bilateralne vježbe između Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine“, naglašavajući da saradnja između Nacionalne garde Maryland i OS BiH traje već šesnaest godina. Iz Ureda za odnose s javnošću su dalje naveli da se za sve dodatne informacije o programu vojne saradnje u BiH treba obratiti Ministarstvu odbrane BiH.

No, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine se do tada već oglasilo saopštenjem kojim je u potpunosti demantovalo navode “Dnevnika”:

Povodom informacije portala Dnevnik.ba od 20.02.2018. godine o navodnom organiziranju NATO-ove vježbe sa avionskom eskadrilom i osiromašeninim uranijem na poligonu Manjača, a koju su prenijeli i drugi printani i elektronski mediji, i imajući u vidu vrlo tendenciozono pisanje, te iznošenje apsolutno netačnih informacija, ovim putem objavljujemo demantij iskaza o namjeri Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH da organiziraju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvaruje uspješnu bilateralno-odbrambenu saradnju s velikim brojem država u i izvan Evrope, uključujući i Sjedinjene Američke Države. U sklopu bilateralne saradanje sa SAD-om pored niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vježba zračno-kopnene integracije - Air to Ground Integration tokom 2019. godine.

Eventualna organizacija predmetne vježbe u početnoj je fazi usaglašavanja, te još nisu utvrđeni niti scenarij, niti sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila.

Ovom prilikom naglašavamo da za sve vojne vježbe koje se organiziraju u BiH, a koje podrazumijevaju i sudjelovanje međunarodnih subjekata, Ministarstvo odbrane BiH prethodno pribavi odobrenje Predsjedništva BiH, te operativne pripreme i samu realizaciju koordinira sa svim drugim institucijama u BiH. Također, i za konkretnu vježbu, ukoliko se utvrdi namjera organiziranja iste, MO BiH će tražiti odobrenje Predsjedništva BiH.

 

Drugim riječima, da bi vježba uopšte bila održana, odluku od tome mora donijeti Predsjedništvo BiH koje jednom godišnje na prijedlog Ministarstva odbrane usvaja Plan međunarodnih vojnih vježbi. Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, u otvorenom pismu upućenom Miloradu Dodiku, predsjedniku RS koji je tražio očitovanje Predsjedništva BiH na tu temu, napisao je:

Predsjedništvo nije ni razmatralo, niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da NATO-a vježba na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, bez usvajanja plana ne može biti održana.

 

Demant vijesti uskoro je stigao i iz NATO štaba u Sarajevu, čiji je komentar tražio portal "Vijesti.ba": "NATO Štab nema saznanja o NATO vježbi, koja bi trebalo da bude održana u skorom vremenskom periodu na području Banjaluke ili na nekoj drugoj lokaciji u BiH".

Tako su tvrdnje “Dnevnika”, bazirane na dokumentu neutvrđenog porijekla i autentičnosti, demantovane iz sva četiri izvora relevantna za iznesene navode, to jest iz svih tijela koja su spomenuta u ovom članku. Originalni članak stoga dobija ocjenu lažna vijest, dok ostali dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena 24.12.2020.

Nakon objavljivanja naše analize, portal Kurir objavio je ispravku u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 20.02.2018

Dnevnik.ba: USKORO VELIKA NATO VJEŽBA U BANJA LUCI: Avionska eskadrila, osiromašeni uranij i medijska priprema Srba u RS-u

Prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebala bi biti organizirana NATO-ova vježba – avionska es...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 20.02.2018

Sputnik: Uskoro u Banjaluci NATO vežba sa osiromašenim uranijumom

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo d...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.02.2018

Kurir: SARAJEVSKI MEDIJI: NATO vežba 2019. na poligonu Manjača?!

Prema dogovoru Ministarstva odbrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebalo bi da se organizuje NATO vežba, na kojoj bi avion...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 20.02.2018

RTRS: Uskoro u Banjaluci NATO vježba sa osiromašenim uranijumom? (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.02.2018

Alo: OPET NAS TRUJU NATO vežba sa osiromašenim uranijumom u Banjaluci?!

Pripadnici NATO će na banjalučkom aerodromu naredne godine izvoditi pokaznu vežbu sa osiromašenim uranijumom.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.02.2018

Frontal (.ba): U Banjaluci NATO vježba sa osiromašenim uranijumom?

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo d...

  • Prenošenje lažnih vijesti