Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje nije objavilo izmišljenu Čamparinu izjavu o 9. januaru

Na društvenim mrežama kruži fotošopirani screenshot medijskog članka koji prikazuje izmišljenu izjavu Aljoše Čampare o Danu Republike Srpske.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci 9.1.2023. godine objavljen je screenshot navodnog medijskog članka. U naslovu je istaknuta navodna izjava ministra unutrašnjih poslova FBiH i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare:

Slika je prvobitno objavljena u grupi BOŠNJAČKI PREPOROD nešto ranije istog dana, a objavio ju je Facebook profil čija je autentičnost upitna. Na stranici Ponosni Bošnjaci ova je objava u manje od 24 sata zabilježila oko 250 interakcija, a slika je od tada objavljena na još nekoliko Facebook i Twitter profila (1, 2).


Šta su činjenice?

U Istočnom Sarajevu je 9.1.2023. obilježen Dan Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH u nekoliko navrata proglasio neustavnim, a Evropska komisija za demokratiju putem prava diskriminatornim.

Iako slika navodnog članka s Čamparinom izjavom o Danu RS, koja se dijeli na društvenim mrežama, ne prikazuje naziv medija koji ga je navodno objavio, vizualni identitet ukazuje da je riječ o portalu Oslobođenje. Na taj zaključak korisnike/ce navodi način na koji su pozicionirani slika i naslov, način na koji je ispisano vrijeme objave, kao i korišteni fontovi. Ovako, naime, izgleda jedan od najnovijih članaka na portalu Oslobođenje u trenutku pisanja ove analize, otvoren s mobilnog telefona:

Foto: Screenshot

Ipak, pretraga na portalu Oslobođenje nije dala rezultate koji bi potvrdili da je članak s ranije navedenom Čamparinom izjavom u naslovu objavljen 9.1.2023. na ovom portalu. 

Da je riječ o fotomontaži, a ne o screenshotu stvarnog medijskog članka, ukazuje i činjenica da navodni naslov članka sadrži niz pravopisnih i stilskih grešaka. Osim toga, naslov je ispisan u kurzivu, za razliku od uobičajenih naslova članaka objavljenih na Oslobođenju. Na screenshotu je također, za razliku od uobičajenih članaka na Oslobođenju, vrijeme objave ispisano podebljanim slovima, a pored sata i minute objave nedostaje odrednica “h”. 

Google pretragom ključnih riječi nismo uspjeli pronaći nijedan kredibilan izvještaj ili medijski članak koji bi potvrdio da je Čampara, ili bilo ko drugi, ikada izgovorio riječi koje su mu pripisane na slici objavljenoj na Facebooku.

Čampara se jeste oglasio povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske 9.1.2023. godine, a njegovu stvarnu izjavu prenio je portal Avaz:

Odluka da se Dodikova parada ove godine održi u Istočnom Sarajevu unijela je dodatnu zabrinutost.

- Policijske agencije na području FBiH pojačale su kontrole, prije svega MUP KS. Nakon razgovora s komesarom nemamo saznanja da bi moglo doći do incidenata kada su u pitanju ovaj sramotni dan i neustavna proslava u manjem bh. entitetu. Iskreno se nadam da neće doći do narušavanja javnog reda i mira, ali policija je spremna da u svakom trenutku reagira - kazao je za „Avaz“ federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.
(...)
- Nakon što je visoki predstavnik donio Zakon o zabrani negiranja genocida, u kojem se prijeti zatvorom onome ko to radi, vidjeli ste da je takva retorika smanjena. Zato i domaće i međunarodne institucije, a tu su i EUFOR i visoki predstavnik, mogu djelovati, da ne čekamo svake godine obilježavanje neustavnog 9. januara. Ne trebamo im izlaziti ususret. Ako bismo nasjeli na ratnohuškačke politike, to bi bio najveći poklon režimu koji ovo sada radi - poručio je Čampara.

Raskrinkavanje je kontaktiralo Čamparu, kao i redakciju portala Oslobođenje, molbom da nam potvrde da li je ova izjava autentična i da li je ikada objavljena na Oslobođenju. 

Iz Oslobođenja su nam potvrdili da navodna Čamparina izjava nije objavljena na njihovom portalu 9. januara ove godine te također istakli razlike u fontu i načinu na koji je napisano vrijeme objave koje smo spomenuli.

U odgovoru na naš upit, Aljoša Čampara je demantovao da je ikada izgovorio riječi koje su mu pripisane na društvenim mrežama.

Shodno činjenicama, izmišljenu izjavu Aljoše Čampare o obilježavanju 9. januara, prvobitno objavljenu u grupi BOŠNJAČKI PREPOROD, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove izjave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2023

Facebook profili i stranice: Ponosni Bošnjaci: Čampara o Danu RS-a

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2023

Twitter profil: Bosanski Prijatelj: Čampara o Danu RS-a

  • Prenošenje lažnih vijesti