Ovaj stari snimak ne prikazuje ruske tenkove u Ukrajini

Snimak iz augusta 2021. sa proslave 30 godina nezavisnosti Ukrajine dijeli se uz netačne tvrdnje o tome da prikazuje ruske tenkove u ovoj zemlji.

Facebook stranica Vijesti (.com) je 25.2.2022. objavila video uz tvrdnje da prikazuje ruske tenkove koji su ušli u Ukrajinu:

Ruski tenkovi ušli su u Ukrajinu 

Video je do trenutka pisanja ove analize skupio 51 hiljadu pregleda.

Šta su činjenice?

Da je snimak nastao na Trgu pobjede u Kijevu, može se zaključiti na osnovu obeliska koji je vidljiv u gornjem lijevom uglu snimka.

Činjenica da je trava na snimku izrazito zelena te da ljudi koji posmatraju tenkove sa strane nose ljetnu odjeću sugeriše da se ne radi o aktuelnom snimku. Oba ova aspekta bila bi drugačija da se radi o aktuelnom snimku, s obzirom na to da se, prema web stranici AccuWeather, temperatura u Kijevu 25.2.2022. kretala od -1 do 6 stepeni Celzijusa.

Video je, zapravo, nastao u augustu prošle godine i prikazuje ukrajinske trupe tokom priprema za proslavu 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine. Ukrajina je ovaj jubilej proslavila 24. augusta 2021. godine. 

Na web stranici Getty Images moguće je pronaći album fotografija koji prikazuje pripreme za defile ukrajinske vojske za Dan nezavisnosti 2021. Jedna od fotografija snimljena je i na Trgu pobjede 20.8.2021. te prikazuje vozila ukrajinske vojske. Upravo na ovoj fotografiji vidljiv je i obelisk, koji se može uočiti i na snimku sa stranice Vijesti (.com). 

Sporni snimak, dakle, ne prikazuje ruske tenkove u Ukrajini i nije nastao 2022. godine tokom ruske invazije ove zemlje. Snimak prikazuje ukrajinske tenkove tokom priprema za proslavu tridesete godišnjice ukrajinske nezavisnosti i nastao je u augustu 2021. 

Shodno činjenicama, objava Facebook stranice Vijesti (.com) dobija ocjenu lažna vijest.

Napomena 9.3.2022.

Facebook stranica Vijesti(.com) je u međuvremenu izmijenjenila analiziranu objavu tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 07. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me