Raskrinkavanje.ba

Oznaka zelene žabe na proizvodima ne znači da su otrovni

Na društvenim mrežama kruži video na njemačkom jeziku iz trgovačkog lanca Lidl koji prikazuje namirnice koje imaju pečat sa simbolom zelene žabe. U opisima koji prate snimak netačno se tvrdi da su takvi proizvodi “visoko otrovni” i da je u pitanju brend Billa i Melinde Gates.

Foto: Freepik

Nekoliko korisnika/ca Facebooka objavilo je video na njemačkom jeziku iz trgovačkog lanca Lidl. Na videu je čovjek koji pokazuje omote proizvoda na kojima se nalazi pečat sa simbolom zelene žabe. U opisu videosnimka tvrdi se da takav pečat navodno označava da su proizvodi na kojima se nalazi otrovni. U opisu prve takve objave na našem govornom području od 5.7.2023. godine navodi se i da je u pitanju “hrana koju proizvode Bil Gates Kompanije”. 

Hrana koju proizvode Bil Gates Kompanije su visoko otrovne sa Oznakom Zabe izbjegavajte .Najvise ih ima u Lidlu i Aldi (Hofer)

Na Facebooku su se slične tvrdnje dijelile i uz fotografije proizvoda na kojima je otisnut isti pečat zelene žabe. U opisu jedne od takvih fotografija, objavljene 9.7.2023. godine, također se tvrdi da je riječ o brendu Melinde i Billa Gatesa.

Ne kupujte proizvode sa oznakom žabe, Lidl je pun proizvoda sa ovom oznakom. To je brend Melanije i Bil Gejtsa, pa mozete zamisliti sta sadrze!

Šta predstavlja oznaka zelene žabe?

Isti video dijelio se i uz drugačije tvrdnje, kojima su se već ranije bavili Faktograf i AFP. U članku objavljenom 10.7.2023. godine, Faktograf navodi da se video dijelio uz tvrdnje da pečat znači da se u hrani nalaze insekti. AFP je, pak, 31.5.2023. godine pisao o tome da se ovaj video dijelio uz navode da pečat označava da ti proizvodi u sebi sadrže herbicid atrazin koji navodno pretvara muškarce u žene.

Kako je već ranije utvrđeno, pečat na proizvodima nema nikakve veze s otrovima, insektima ili herbicidima, kako se tvrdi na mrežama. U pitanju je pečat, odnosno certifikat neprofitne organizacije Rainforest Alliance. To je međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi “ukrštanjem poljoprivrede, biznisa i šuma kako bi normalizovala odgovoran biznis”, kako je navedeno na internet-stranici organizacije. Certificirani pečat sa simbolom zelene žabe, koji je prikazan na snimcima s društvenih mreža, stavlja se na proizvode koji odgovaraju standardima ove organizacije.

Kako bi na proizvodima mogao stajati pečat Rainforest Alliance organizacije, potrebno je da ti proizvodi ispune niz kriterija koji su definisani na njenoj internet-stranici, poput zaštite ekosistema i biodiverziteta, ljudskih prava i dobrobiti poljoprivrednika. U članku AFP-a navodi se da pečat zelene žabe na ambalažama namirnica označava da taj proizvod u sebi sadrži certificirani sastojak:

"Pečat zelene žabe na ambalaži kompanije Rainforest Alliance znači da proizvod sadrži sertifikovani sastojak – kao što su kafa, čaj, kakao ili banane – koji je proizveden korišćenjem metoda koje podržavaju tri stuba održivosti: društveni, ekonomski i ekološki," rekao je u mejlu AFP-u 4. aprila 2023. portparol NVO-a.

Simbol žabe nalazi se i na pečatu na proizvodima koji izdaje Rainforest Alliance, ali i na logotipu same organizacije. U odgovoru na pitanja o tome zašto su koristili žabu kao simbol, odgovorili su da je žaba simbol održivosti s obzirom na to da zdrava populacija žaba podrazumijeva zdravu okolinu, čemu Rainforest Alliance organizacija i teži. 

Dakle, proizvodi na kojima se nalazi pečat sa zelenom žabom ne dokazuje da su ti proizvodi otrovni. Naprotiv, pečat potvrđuje da su proizvodi napravljeni od sastojaka koji ispunjavaju ekološke, društvene i ekonomske standarde, što je potvrdila organizacija Rainforest Alliance fokusira. 

Rainforest Alliance i Bill Gates

U Facebook objavama nejasno i nepotpuno se tvrdi da pečat sa žabom znači da su u pitanju “brend” ili “proizvodi kompanija” Melinde i Bila Gatesa.

Kako je ranije ustanovljeno, pečat sa znakom žabe na proizvodima nije nikakav “brend” niti njegovo postojanje govori išta o vlasništvu tih proizvoda, već predstavlja certifikat o njihovoj kvaliteti prema kriterijima organizacije Rainforest Alliance.

Rainforest Alliance, organizacija čije se ime nalazi na pečatu, također nije nikakva kompanija, već neprofitna organizacija. Nije tačno ni to da su Bill i Melinda Gates vlasnici ove organizacije. Osnivač je Daniel Katz koji je osnovao Rainforest Aliiance 1987. godine s ciljem da spasi i očuva prašume. Pored toga, Rainforest Alliance ima tim lidera i odbor koji nadgleda rad organizacije. 

Bill i Melinda Gates Fondacija jeste donirala preko pet miliona dolara Rainforest Allianceu 2007. godine. Međutim, to je jedina dostupna informacija o nekoj vrsti njihove povezanosti s ovom organizacijom koju smo pronašli.

Shodno činjenicama navedenim u analizi, tvrdnju iz Facebook objave od 5.7.2023. godine da su proizvodi s oznakom zelene žabe visoko otrovni ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.  

Tvrdnju iz iste Facebook objave da oznaka zelene žabe predstavlja brend Billa i Melinde Gates također ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Pogledajte originalne članke