Palmer nije poručio Vučiću da “zaboravi na veliku Srbiju”

Izmišljena tvrdnja o tome da Matthew Palmer navodno “poručuje” Aleksandru Vučiću da “zaboravi na veliku Srbiju” proširila se portalima.

Na portalu Slobodna Bosna 21.5.2021. godine objavljen je članak opremljen naslovom u kojem se tvrdi da je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, “očitao lekciju” Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije:

PALMER ODRŽAO LEKCIJU VUČIĆU: Na VELIKU SRBIJU morat će da zaboravi, ohrabrio POVRATAK Đukanovićevog DPS-a, imao je poruku i za BiH…

Ovaj članak, sa istim naslovom, prenijeli su portali Sarajevo Grad (.click), Za Srebrenicu, Cazin danas (.net) i web stranica Hamdo Čamo. Zatim je i Oslobođenje objavilo isti članak, uz naslov u kojem se tvrdi da je “Matthew Palmer poručio Vučiću” da će “na veliku Srbiju morati da zaboravi”:

Matthew Palmer poručio Vučiću: Na veliku Srbiju morat ćeš da zaboraviš, imao je poruku i za BiH

Članak sa ovom verzijom naslova prenijeli su Sarajevo Grad (.club), Source, Fresh Press, Haber, Crna hronika, Novi i drugi.

 

Da li je Palmer govorio o Bosni i Hercegovini i velikoj Srbiji?

U svim navedenim člancima se navodi da je Palmer intervju dao za Glas Amerike:

Sjedinjene Države će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Međutim, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju, te specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, u intervjuu za Glas Amerike, koji je objavljen 21.5.2021. godine, govorio je o Crnoj Gori, a ne o Bosni i Hercegovini, velikoj Srbiji ili Aleksandru Vučiću. Originalni članak na portalu Glas Amerike je objavljen pod sljedećim naslovom:

Palmer: SAD trajno uz Crnu Goru - i u dobrim i u lošim vremenima

Uprkos tvrdnjama iz naslova portala koji su ovaj intervju prenijeli sa portala Glas Amerike, Srbija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se u njemu uopće ne spominju. Zapravo, ne spominje se ni Bosna i Hercegovina, za koju je navodno “imao poruku”. 

U članku Oslobođenja naveden je i link na navodni intervju Palmera za Glas Amerike, no link vodi na intervju objavljen 24.2.2021. u kojem Palmer govori o odnosima SAD-a i Bosne i Hercegovine nakon dolaska administracije Biden-Harris. Za razliku od intervjua o odnosima sa Crnom Gorom, o kojem članak zapravo govori i čiji se transkript nalazi u tekstu, u intervjuu koji je pogrešno linkan u članku se spominje Srbija, no ponovo nema riječi o “velikoj Srbiji” niti Vučiću:

GLAS AMERIKE: Često se ovdje u Sjedinjenim Državama, među ekspertima, pa i među nekim zvaničnicima, pitanja BiH i odnosa Kosova i Srbije povezuju, kao da su dio istog rješenja. Da li je to po vama dio istog procesa u američkoj vanjskoj politici? I možemo li očekivati da Sjedinjene Države možda više učine na podsticanju dijaloga između Kosova i Srbije nakon formiranja nove kosovske vlade?

PALMER: Mi vidimo sva ta pitanja kao odvojena. Postoji dinamika specifična za napore na normalizaciji između Kosova i Srbije, ona je važna i Sjedinjene Države u nju ulažu znatan napor, energiju i politički kapital. U potpunosti podržavamo proces dijaloga koji vodi EU i rad Miroslava Lajčaka kao posebnog predstavnika EU. Istovremeno bismo željeli vidjeti napredak u BiH na reformskom planu, ali ne povlačimo nikakvu vezu između procesa dijaloga Beograda i Prištine i onoga što se događa u BiH. Kada to kažem, mislim da je svima jasno da su dobre stvari na Balkanu proizvodile pozitivne posljedice na drugim mjestima na Balkanu. Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i BiH. Ako BiH može uvesti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, mislim da je to dobro za njene susjede. Mislim da je to dobro za Crnu Goru, za Srbiju. To je dobro za Hrvatsku, dobro za čitav region. Dakle, iako ne postoji formalna veza, sigurno je da kada se dobre stvari dogode na jednom mjestu, to pomaže da se dobre stvari dogode i drugdje, a ako se loše stvari dogode na jednom mjestu, to olakšava negativnim stvarima da se dogode drugdje u regionu. Stoga smo posvećeni pomaganju u osiguranju pozitivnih ishoda na sve načine.

Članak portala Slobodna Bosna u kojem je prenijet intervju Matthewa Palmera o odnosima SAD-a sa Crnom Gorom, uz naslov u kojem se netačno tvrdi da je Palmer poručio Vučiću da “zaboravi na veliku Srbiju”, te da je “imao poruku za BiH”, ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt. Portali koji su ovaj članak prenijeli uz isti ili sličan naslov dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti i klikbejt

Napomena

26.5.2021: Nakon objave naše analize, portal Kroz objektiv obrisao je svoj članak. 

27.5.2021: Portali Crna hronika, Novi, i Slobodna Bosna izvršili su ispravke u člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

1.6.2021: Portali Oslobođenje i Za Srebrenicu objavili su ispravke u člancima, zbog čega su dobili i ocjenu ispravljeno. 

8.6.2021: Portal Source unio je ispravke u članak, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

14.6.2021: Portal Kroz objektiv također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 25. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me