Pastirica na viralnoj slici nije bivša francuska ministrica obrazovanja

Kolaž dvije fotografije sa tvrdnjom da se na obje nalazi francuska političarka Najat Vallaud-Belkacem proširio se društvenim mrežama i do našeg govornog područja. Na jednoj fotografiji nalazi se djevojčica koja čuva ovce negdje u Maroku, a na drugoj Vallaud-Belkacem kao odrasla žena. Iako ova političarka jeste porijeklom iz Maroka, na prvoj fotografiji se ipak ne nalazi ona.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Facebook korisnica Gordana Peric je 23.11.2020. u javnoj Facebook grupi Niste znali podijelila kolaž sa fotografijom djevojčice koja, prema opisu, čuva stado u Maroku, te fotografijom bivše francuske ministrice marokanskog porijekla Najat Vallaud-Belkacem, uz tvrdnju da se na obje fotografije zapravo nalazi Vallaud-Belkacem.

Dokaz da se upornošću i trudom može sve... Devojčica sa leve strane čuva stado u Maroku.

Žena sa desne strane je ista devojčica 20 godina kasnije, Nažat Valo-Belkasem, kao francuska ministarka obrazovanja.

Na kolažu se nalazi i tekst na engleskom jeziku, sa istom porukom:

Djevojčica lijevo čuva ovce u Maroku. Žena desno je ista djevojčica nakon 20 godina kao ministrica obrazovanja Francuske.

Objava u grupi Niste znali je zabilježila preko 3.500 interakcija. 

Kolaž je objavila i Facebook stranica Radio Sirena - Knjaževac, sa zanemarivim brojem interakcija, kao i Facebook profil Nermina Čoloman Isaković, sa 56 interakcija.

Kombinacija pomenute dvije fotografije pojavila se na našem govornom području i 2019. godine, kada je podijelila Facebook stranica Novosadska škola prava i veština 26.10. i privatni profil Mubera Grcic 27.11, dok je profil Gordana Peric te godine kolaž objavio i u javnoj grupi Plava planeta, i to 23.11. Profil Pazar Has Pazar fotografije je objavio u februaru 2020. godine. 

Šta su činjenice?

Kolaž ove dvije fotografije se već godinama koristi kako bi ilustrovao motivacijske članke o životu Vallaud-Belkacem. Na portalu India Times je tako 2016. objavljen članak koji govori o životu francuske političarke, opremljen pomenutim fotografijama. Sličnim kolažem je iste godine opremljen i tekst na portalu Storypick. Kolaž se u međuvremenu dijelio u formi memea na društvenim mrežama Twitter i Facebook. 

Prema biografiji bivše francuske ministrice obrazovanja, objavljenoj na stranici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj OECD, Najat Vallaud-Belkacem rođena je 4.10.1977. godine u Beni Chikeru u Maroku. U Francusku se sa porodicom preselila 1982. godine. Njena politička karijera počinje 2002, kada se pridružuje Socijalističkoj partiji Francuske, i od tada obnaša nekoliko visoko rangiranih političkih funkcija. Prema članku francuskog France TV Info, Vallaud-Belkacem je provela rane godine svog života u ruralnoj sredini u Maroku, dok je njen otac radio kao građevinar u Francuskoj. U članku je naveden njen citat:

“Imam uspomene urezane u sjećanje u kojima pratim djeda da čuva koze, na primjer. Druge u kojima idemo po vodu iz bunara, jer nismo imali tekuću vodu, niti struju.”

Kao petogodišnjakinja, Vallaud-Belkacem je odselila u Francusku, zemlju čiji jezik ni kulturu nije poznavala i u kojoj je njena porodica imala skromna primanja.

Djevojčica sa slike

Prema analizi fact-checking portala Snopes, fotografija djevojčice iz kolaža uzeta je iz stare UNICEF-ove serije fotografija o dječijem radu. Seriju je načinio fotograf Giacomo Pirozzi. Viralna fotografija je snimljena 2005. godine, kada je Vallaud-Belkacem već imala 28 godina. Na njoj se nalazi osmogodišnja Fouzia, za koju UNICEF kaže da je išla godinu dana u školu, ali je morala prekinuti školovanje jer joj roditelji nisu mogli priuštiti knjige. 

Snopes je od UNICEF-a dobio službenu verziju fotografije sa originalnim natpisom:

”Osmogodišnja Fouzia odmara na kamenu ispred stada ovaca u selu Tamezaghete u ruralnom okrugu Iguerferouane u provinciji Al Haouz. Fouzia je godinu dana pohađala školu, ali morala je napustiti jer joj roditelji nisu mogli priuštiti knjige."

Iako život osmogodišnje Fouzie ima sličnosti sa djetinjstvom Najat Vallaud-Belkacem, na kolažu se ne nalaze dvije fotografije bivše ministrice. Budući da je objava kolaža na Facebook stranici Novosadska škola prava i veština najranija koju smo pronašli, dajemo joj ocjenu lažna vijest. Ostalim objavama ovog kolaža s netačnom tvrdnjom o identitetu djevojčice na slici dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 10. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me