Raskrinkavanje.ba

Plavo-bijeli omot za sendviče nije McDonaldsov izraz podrške Izraelu

Na društvenim mrežama viralan je videosnimak u kojem je plavo-bijeli brendirani omot iz restorana McDonald’s predstavljen kao dokaz propagande i podrške Izraelu u trenutnim sukobima u Izraelu i Gazi.

Na Facebooku je 21. oktobra 2023. godine objavljen videosnimak na kojem žena u restoranu McDonald’s protestuje na engleskom jeziku zbog plavo-bijelog omota za sendvič koji ju je podsjetio na boje zastave Izraela. Videosnimak nije preveden na naš jezik, a u objavi je opisan na sljedeći način: 

McDonald’s pakovanja. Plavo-bijela su tu i jasno vam je zašto i koja propaganda je na stanju. Ako imate imalo dostojanstva u sebi, ovaj prag više preći nećete!

Foto: Screenshot/Facebook

Na snimku se čuje žena koja se obraća radniku McDonaldsovog restorana i govori da je plavo-bijeli omot sendviča (vidljiv na snimku) sada u upotrebi “očito zbog podrške Izraelu” i da su to “boje njihove zastave”. Radnik je odgovorio da ne zna zašto su omoti plavo-bijele boje, a potom je naveo i da ove omote “imaju već nekoliko mjeseci jer su potrošili uobičajene”. 

Facebook objava je do sad ostvarila preko 360 interakcija i više od 28.000 pregleda.

Dan kasnije, screenshot iz snimka podijeljen je uz sličnu tvrdnju, odnosno da McDonald’s u znak podrške Izraelu sada uz obroke služi plavo-bijele omote prikazane na snimku: 

U McDonald's u Americi u znaku podrške Izraelu uz hamburgere i pomfrit od skoro prilažu ove papirne salavete! Palestinka tražila menedžera filiale jer se je osjećala duboko uvrijeđenom i diskriminiranom.

 

Šta su činjenice?

Originalni videosnimak s tvrdnjama da plavo-bijeli omoti u restoranu McDonald’s predstavljaju podršku Izraelu objavljen je 19. oktobra 2023. na engleskom jeziku. U originalnom snimku i u njegovom opisu ne navodi se lokacija restorana McDonald’s. Ipak, budući da je snimak objavljen na Instagram profilu žene iz Chicaga, može se pretpostaviti da se restoran na snimku nalazi negdje u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Izraelska franšiza i podrška vojnicima te zemlje

Mcdonald’s je američka multinacionalna korporacija, a restorani ovog brenda se, osim u SAD-u, nalaze u više od 100 država i teritorija na svijetu zahvaljujući franšiznom modelu poslovanja. Drugim riječima, iako je McDonald’s jedan od najprepoznatljivijih američkih brendova, veliki broj ovih restorana u svijetu posluje nezavisno i u vlasništvu je lokalnih kompanija koje su kupile njegovu franšizu. Prema podacima ove korporacije, približno 93% od ukupnog broja restorana (preko 38.000) u vlasništvu je i pod upravom nezavisnih, lokalnih privrednika. 

Upravo ovakav model poslovanja omogućio je situaciju da jedna firma vlasnica franšize iskazuje podršku Izraelu, dok se druge firme na Bliskom istoku distanciraju od sličnih izjava - iako u oba slučaja firme rade pod brendom McDonald’sa. Naime, nakon eskalacije sukoba u Izraelu i Gazi te najave vlasnika McDonald’s franšize u Izraelu da će dijeliti besplatne obroke izraelskoj vojsci, svjetski mediji izvijestili su da su se vlasnici McDonald’s franšize u Saudijskoj Arabiji, Omanu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jordanu, Egiptu, Bahreinu i Turskoj distancirali od izraelskih kolega te kolektivno obećali izdvojiti više od tri miliona dolara za pomoć Palestincima. 

CNN je izvijestio da se korporacija nije puno oglašavala povodom sukoba na Bliskom istoku, već samo da su istaknuli kako prioritiziraju sigurnost primatelja franšiza pružajući im podršku, dodavši tome i milion američkih dolara pomoći “regionu”, koja treba biti jednako raspoređena Crvenom krstu i UN-ovom Svjetskom programu za hranu (World Food Program).

Snimak i implikacije da je McDonald's promijenio boje omota za hranu kako bi pokazao podršku Izraelu tokom sukoba u Izraelu i Gazi širili su se i izvan našeg govornog područja, a provjerom ovih tvrdnji se u jednoj od svojih fact-checking analiza bavio i Reuters. U odgovoru na upit koji je Reuters uputio američkom lancu brze hrane navodi se da je omot na snimku “primjer generičkog omota koji se koristi za vrijeme privremenih nestašica, za posebne narudžbe i limitirana izdanja proizvoda”. U Reutersovoj analizi dalje se navodi i sljedeće:

Generički omoti koriste se godinama i postoje u različitim bojama, kažu iz McDonald'sa. (...) Generički omoti dolaze u raznim bojama, uključujući plavu, zelenu, ljubičastu i žutu, i nijedan nije namijenjen iskazivanju bilo kakvog političkog stava, saopštila je kompanija.

Uz Reuters, provjerom tvrdnji iz viralnog snimka bavila se i fact-checking platforma PolitiFact. U njihovoj se analizi, pored navedenog saopćenja McDonald’sa, mogu pronaći i raniji primjeri plavo-bijele ambalaže McDonaldsovih proizvoda. Jedan od njih je i sedam godina stara objava sa stranice Reddit koja prikazuje omote u ovim bojama, dok je kao drugi primjer navedena najava McDonald’sa da će u 2023. prvi put u prodaju pustiti Big Mac umak u odvojenom pakovanju. U toj se najavi, kako su prenijeli mediji u SAD-u, navodi da će ovaj “specijalni umak biti poslužen u plavo-bijeloj posudi, bojama originalnog Big Mac omota kada je hamburger predstavljen prije 55 godina”.

Iz navedenog se može zaključiti da viralni navodi o podršci McDonald’sa Izraelu kroz navodnu promjenu omota za sendviče nemaju utemeljenje.

Shodno tome, tvrdnje s društvenih mreža da se plavo-bijeli omoti u McDonaldsu koriste u znak podrške Izraelu dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.
 

(Amar Karađuz i Elma Murić za Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 21.10.2023

Facebook profili i stranice: McDonald’s pakovanja...

McDonald’s pakovanja. Plavo-bijela su tu i jasno vam je zašto i koja propaganda je na stanju.

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.10.2023

Facebook profili i stranice: Pa vi jedite i pijte krv one ubijene dece 🤬‼️‼️‼️

Bojkot McDonald’s ‼️‼️‼️

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.10.2023

Facebook profili i stranice: U McDonald's u Americi u znaku podrške Izraelu...

Eto, da znamo. Da povezujemo i bolje razumijemo politička dešavanja.

  • Manipulisanje činjenicama