Raskrinkavanje.ba

“Plazma” keks: Jedna serija, dvije dezinformacije

Kada je sa slovenačkog tržišta povučena serija Plazma keksa zbog nedozvoljene količine akrilamida, mediji su o tome pogrešno izvijestili, a “Bambi” uputio saopštenje za javnost sa netačnom informacijom.

Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije je 4.6.2018. godine objavila informaciju da se iz prodaje povlači serija keksa “Plazma” zbog visokog udjela akrilamida. Domaći mediji su informaciju objavili četiri dana kasnije uz ovakve naslove:

[1]Povlači se Plazma keks - štetan je za djecu! 
[2]Povlači se 'Plazma' keks, štetan je za djecu! Evo šta je otkriveno…
[3]Slovenija povlači 'Plazma' keks 
[4]Slovenija povlači "Plazma" keks 
[5]PRIMJENA NOVIH PROPISA EU: Povlači se "Plazma" keks, štetan je za djecu! Evo šta je otkriveno… 

Ovo su samo neki od medijskih napisa koji navode na zaključak da u Sloveniji više nije moguće kupiti Plazma keks, što nije istina. Na stranici Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije, u podacima o proizvodu je naznačeno da se radi o seriji L801370, pakovanju od 150 g, sa rokom trajanja do 30.6.2019. godine.

Povlačenje Bambi plazme zbog visokog sadržaja akrilamida
U okviru službene kontrole uzorkovanja i analize prehrambenih proizvoda na prisutnost akrilamida, Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja, prepoznala je visoki sadržaj akrilamida u keksu Plazma, što predstavlja neprihvatljiv rizik za zdravlje potrošača, posebno djece. Dobavljač za Sloveniju, Fructal d.o.o. uklanja spornu hranu s tržišta. Potrošačima koji su već kupili ovu hranu savjetujemo da je ne konzumiraju i da je mogu vratiti tamo gdje su je kupili i da ga mogu vratiti na mjesto prodaje.
Podaci o proizvodu:
Proizvod: BAMBI PLAZMA, ALL YOU NEED
Naziv: Plazma keks
Porijeklo: Srbija
Proizvođač: Koncern Bambi a.d. Požarevac
Distributer za Sloveniju: Fructal d.o.o., Ajdovščina
Lot/serija: L801370
Rok uporabe: 30.6.2019
Pakiranje: 150 g

ŠTA SU AKRILAMIDI

Akrilamid je organski spoj male molekulske mase i visoke topivosti u vodi koji nastaje iz tvari asparagin i šećera koji su prirodno prisutni u određenoj hrani pri njezinoj pripremi na temperaturama koje su u principu više od 120 °C i uz mali udio vlage. Taj spoj uglavnom nastaje u pečenoj ili prženoj hrani bogatoj ugljikohidratima koja u sirovom stanju sadržava njegove prekursore, kao što su žitarice, krumpir i zrna kafe. Naučni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu (CONTAM) Evropske agencije za sigurnost hrane donio je 2015. godine mišljenje o akrilamidu u hrani. EFSA je na osnovu studija na životinjama potvrdila zaključke prethodnih procjena prema kojima prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka kod potrošača u svim dobnim grupama. (Opširnije)

Gore pobrojani mediji, a i mnogi drugi, preuzeli su vijest od “Radija Slobodna Evropa”, koji je obradio temu iz perspektive Srbije i Crne Gore te je naslovio “Crnoj Gori plazma keks bezbijedan”.

U članku “Radija Slobodna Evropa” već nakon prvog pasusa čitalac može zaključiti da u Sloveniji nije došlo do povlačenja čitavog asortimana, već samo jedne serije. Taj isti pasus su “Oslobođenje”, “Nezavisne”, Avaz” i mnogi drugi stavili na peto mjesto ili niže, nakon upozorenja i objašnjenja šta su akrilamidi.

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane Crne Gore Biljana Blačević je kazala da da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

To je, zapravo, jedino mjesto iz kojeg se indirektno može saznati da je riječ o jednoj seriji, a ne čitavom programu Plazma keksa.

Radiotelevizija Slovenije je, kao i većina medija u Sloveniji, tačno je prenijela informaciju i to o kojoj se seriji Plazma keksa radi, te da je dobavljač “Fructal d.o.o.” povlači iz prodaje.

"Bambi d.o.o." iz Požarevca je brzo reagovao i uputio saopštenje za javnost na medijske napise, tvrdeći da je riječ o samo jednoj seriji koja je na tržište stavljena prije pooštrenja regulative EU o dozvoljenoj količini akrilamida u prehrambenim proizvodima.

Proizvod koji je uzorkovan u Sloveniji, proizveden je za pomenuto tržište takođe u skladu sa tada važećim propisima i preporukama EU, čija je Slovenija članica, i to znatno prije stupanja na snagu nove, pooštrene Uredbe Evropske komisije o vrijednostima akrilamida od 11.04. ove godine.

Uredba  Komisije (EU) 2017/2158 o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani” je donesena 20.11.2017. godine, a pravosnažna je postala 11.4.2018. godine. Prethodna uredba koja je tretirala prisutnost akrilamida (2013/647/EU) donesena je u novembru 2013. godine.

Kako bismo provjerili da li je zaista riječ o proizvodu koji je žrtva pooštrene regulative, kontaktirali smo Upravu za sigurnost hrane Republike Slovenije sa pitanjem da li je povučeni keks bio ispravan za konzumiranje prema Uredbi 2013/647/EU iz 2013. godine.

Odgovor prenosimo u cjelosti:

Poštovana,
Nivo akrilamida pronađenog u uzorku "Bambi PLAZMA" (L: 801370) bio je 950 mikrog/kg (ppb).
Indikativna vrijednost za prehrambenu grupu “Keksi i oblatne” iz Uredbe 2013/647/EU iznosi 500 ppb.
Proizvod Bambi Plazma, prema oznaci, spada u prehrambenu grupu  "Keksi i oblatne" za koje je referentna vrijednost 350 ppb prema novoj Uredbi 2017/2158.


Sporna serija keksa, dakle, nije bila u skladu sa Uredbom ni prije pooštrenja kriterija, to jest, nivo akrilamida u toj seriji je i po starim i po novim propisima bio veći od dozvoljenog. Pokušali smo stupiti u kontakt sa “Bambi d.o.o.” putem svih dostupnih email adresa 18.6.2018. godine, pa opet 19.6.2018., kako bismo provjerili da li se slažu sa informacijom koju smo dobili od Uprave, te zatražili njihov komentar. Do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Zbog želje da što prije objave informaciju, niti jedan medij nije provjerio o čemu se radi, čak ni odlaskom na stranicu resornog ministarstva u čijoj je nadležnosti sigurnost hrane u Republici Sloveniji. Portal “Radija Slobodne Evrope” je bio jedini izvor vijesti koja je objavljena u BiH. Vijest je prenesena sa informacijama za Crnu Goru i Srbiju, međutim niko od medija nije objavio bilo kakvo mišljenje Agencije za sigurnost hrane BiH. Tako su građani/ke, umjesto važne informacije, dobili klikbejt i dezinformaciju o Plazma keksu - i to ne samo od medija, već i od same kompanije koja ga proizvodi. Mediji koji su objavili saopštenje za javnost sa netačnim informacijama koji je plasirala kompanija “Bambi”, dobit će ocjenu greška.    

Napomena

22.6.2018: Kompanija "Bambi" nije uputila demantij, nego saopštenje za javnost, pa je u skladu sa tim tekst ispravljen.9.2.2023: Anonimni portal Alternativa online objavio je članak o povlačenju Plazma keksa s tržišta, u kojem su i tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi (1). Osim toga, članak je opremljen naslovom u kojem se navodi da se proizvod “povlači” s polica iako je u pitanju tema stara nekoliko godina. Shodno činjenicama iznesenim u analizi, tvrdnje ponovljene u ovom članku također ocjenjujemo kao dezinformaciju. Naslov članka dobija i ocjenu klikbejt.

07.10.2023: Članci portala Depo koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

 

Reakcije

Portal "Buka"

Srdacan pozdrav

nama su se odmah javili iz Bambija i mi smo u rekordnom roku objavili njihovo saopštenje. Oni nisu uputili demantij, niti su zatražili da se tekst koji je objavljen povuce, vec su samo dali svoje viđenje situacije. Svakako smo odreagovali odmah. Koliko smo mi upoznati a Bambi je to i priznao u svom reagovanju da je proizvod samoinicijativno povučen sa tržišta. Inače preporučujemo da se Radiju Slobodna Evropa, čiji je ovo tekst.

Evo reakcije iz Bambija

http://www.6yka.com/novost/140518/oglasio-se-bambi-o-povlacenju-plazma-keksa.-evo-sta-su-rekli-

Molim Vas da pročitate obe vijesti koje su objavljene kod nas.

Inače vijest je objavljena Slobodnoj Evropi  a ovaj naslov je iz Depo.ba.

Srdačan pozdrav

-----------------------------------Portal Oslobođenje

Postovana Biljana, 

Kada sadrzaj preuzimamo od nekoga jasno navedemo izvor, pa smo to ucinili i u tekstu koji govori o povlacenju keksa Plazma. Ako imamo dodatnu potvdu informacije onda navedemo i nju. Općenito informacije koje dodju do nas provjeravamo i koristimo kredibilne izvore. U tekstu koji ste spomenuli, navedeni su izvori, a da se radi o jednoj seriji proizvoda pokazuje objasnjenje "U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije".Naslov koji je korišten nije izmišljen nego je izvučen iz sadrzaja teksta. 

"U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije. Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna,posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine..."https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/region/povlaci-se-plazma-keks-stetan-je-za-djecu-370127Ispravku informacije koju smo objavili, dobili smo od agencije koja zastupa naseg klijenta i kao takvu je i objavili,jasno navodeći na koji tekst se demantij odnosi.https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/region/kompanija-bambi-svi-nasi-proizvodi-usaglaseni-su-sa-regulativom-370143 

Srdacno

Footnotes

 1. ^ Oslobođenje
 2. ^ buka
 3. ^ Nezavisne
 4. ^ Avaz
 5. ^ Slobodna Bosna
Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.06.2018

Nezavisne: Slovenija povlači 'Plazma' keks

U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.06.2018

Biznis Info: Slovenija zabranila Plazma keks: Štetan je za djecu!

U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.06.2018

Capital: Slovenija povlači ‘Plazma’ keks

LJUBLJANA, U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 07.06.2018

Agrobiz: Slovenija povukla iz prodaje 'plazma' keks

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, objavilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije pr...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.06.2018

IN Portal: Slovenija zabranila Plazma keks: Štetan je za djecu!

U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.06.2018

Recepti za sve: POVLAČI SE ‘PLAZMA’ KEKS, ŠTETAN JE ZA DJECU! EVO ŠTA JE OTKRIVENO…

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavlj...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 20.06.2018

Haber: Povlači se “Plazma” keks, štetan je za djecu! Evo šta je otkriveno…

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavlj...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 14.06.2018

Bijeljina Online: Slovenija povlači 'Plazma' keks

U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.06.2018

Oslobođenje: Povlači se Plazma keks - štetan je za djecu!

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavlj...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.06.2018

Slobodna Bosna: PRIMJENA NOVIH PROPISA EU: Povlači se "Plazma" keks, štetan je za djecu! Evo šta je otkriveno...

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavlj...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.06.2018

Avaz: Slovenija povlači "Plazma" keks

U Sloveniji je povučen iz prodaje "Plazma" keks proizvođača "Bambi" iz Srbije, saopćilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenij...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Greška 09.06.2018

Avaz: "Bambi" vraćen na slovensko tržište, svi proizvodi u skladu s regulativom

Proizvodi kompanije "Bambi" vraćeni su na slovensko tržište, a svi proizvodi u skladu su s regulativom, saopćeno je iz ove kompanije.

 • Greška
Greška 09.06.2018

Nezavisne: "Bambi" vraćen na slovenačko tržište, svi proizvodi u skladu sa regulativom

Proizvodi kompanije "Bambi" vraćeni su na slovenačko tržište, a svi proizvodi su skladu sa regulativom, saopšteno je iz ove kompanije.

 • Greška
Greška 08.06.2018

Biznis Info: BAMBI: Svi naši proizvodi usaglašeni su sa regulativom

Nakon što su mediji danas izvijestili da je keks Plazma povučen sa tržišta Slovenije, iz ove kompanije saopćeno je kako je riječ o odgovornoj kompanij...

 • Greška
Greška 08.06.2018

Agrobiz: Bambi: Svi naši proizvodi usuglašeni s regulativom

Bambi kao odgovorna kompanija s visokim standardima već završila proces usklađivanja s novom Uredbom EU u Republici Hrvatskoj, a trenutno je, i bez po...

 • Greška
Greška 09.06.2018

Capital: “Bambi” vraćen na slovenačko tržište

POŽAREVAC – Proizvodi kompanije “Bambi” vraćeni su na slovenačko tržište, a svi proizvodi su skladu sa regulativom, saopšteno je iz ove kompanije.

 • Greška
Greška 11.06.2018

Srednja Bosna: BAMBI IZDAO SAOPŠTENJE U VEZI S "PLAZMA" KEKSOM: "Svi Bambi proizvodi usaglašeni s regulativom"

Saopštenje "Bambija" povodom tekstova o "Plazma" keksu, objavljenih na većini regionalnih portala, pa i na "SB"

 • Greška
Greška 08.06.2018

Oslobođenje: Kompanija Bambi: Svi naši proizvodi usaglašeni su sa regulativom

Pozivamo sve potrošače da nastave da koriste našu Plazmu na svim tržištima, proizvod na kojem su odrastale i odrastaju brojne generacije

 • Greška
Klikbejt 08.06.2018

Buka: Povlači se 'Plazma' keks, štetan je za djecu! Evo šta je otkriveno...

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavlj...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Greška 08.06.2018

Buka: Oglasio se Bambi o povlačenju 'Plazma' keksa. Evo šta su rekli ...

Nakon što je danas obajavljena informacija Ministarstva za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije kako je u ovoj zemlji povučen iz prodaje Plazm...

 • Greška
Greška 08.06.2018

Depo: Nakon otkrivanja prekomjerne količine akrilamida u 'Plazma' keksu, oglasili se iz kompanije 'Bambi'...

Proizvod koji je uzorkovan u Sloveniji, proizveden je za pomenuto tržište takođe u skladu sa tada važećim propisima i preporukama EU

 • Greška
Klikbejt 08.06.2018

Depo: Povlači se 'Plazma' keks, štetan je za djecu! Evo šta je otkriveno...

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavlj...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 31.01.2023

Alternativa online: Povlači se Plazma keks: Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu – Foto

Razine akrilamida u hrani prate se od 2002. godine, kada su u Švedskoj pronađene visoke razine u mnogim pečenim i prženim namirnicama. Od 1994. godine...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija