Raskrinkavanje.ba

“Podgrijavanje” homofobije izmišljenom LGBT podrškom pedofiliji

Na društvenim mrežama dijeli se obmanjujuća slika kojom se LGBTQ zajednici pripisuje podrška pedofiliji.

Na Instagram profilu anti.globalista je 27.6.2021. godine objavljen post u kojem se, pored drugih homofobnih izliva, tvrdi da “lgbt promoviše pedofiliju kao nešto normalno”. U postu je podijeljena slika s piktogramima različitih parova i natpisima “ljubav je ljubav” (Love is Love) i “ponos” (Pride). Piktogrami simbolizuju istospolne i heteroseksualne parove. Jedan od piktograma je istaknut i simbolizuje žensku osobu koja ima 10 i mušku osobu koja ima 36 godina. Ovim se “dokazuje” da LGBTQ zajednica podržava pedofiliju:

Da li je teorija zavere i ovo kad smo pričali da lgbt promoviše i pedofiliju kao nešto normalno. Ljubav je ljubav!???

Posle usvajanje dece, ta ista deca će biti satanizovana, biće podvrgunta torturi da je normalno da imaš tatu i tatu, sramota me je što i postoji država koja podržava ovako nešto. Depopulacija na delu sa ovom propagandom koja je jedna od mnogih koji postoje!

RAZMISLITE DOBRO ŠTA I KOGA PODRŽAVATE!

Ova slika dijelila se (1, 2) na Facebooku i prošle godine, također s navodima o “LGBT podršci” za pedofiliju. Jedan od primjera takvih objava nalazi se ispod:

I ovo je normalno ovo su te moderne zapadne vrijednosti???

Rado ću ostati primitivac ako je ovo moderno!!

Slobodna pedofilija kroz LGBT organizaciju 😡😡😡🤮🤮🤮🤮!!!

 

Šta su činjenice?

Poistovjećivanje pedofilije s homoseksualnošću, a time i s LGBTQ zajednicom, jedan je od najraširenijih mitova vezanih za ovu manjinsku populaciju. U “Čitanci lezbejskih i gej ljudskih prava”, koju je 2011. godine izdao Sarajevski otvoreni centar, navodi se da je u pitanju stereotip koji pogađa manjinsku grupu. 

Da li su gejevi skloniji zlostavljanju djece?

Nepopularne manjinske grupe često se stereotipno predstavljaju kao prijetnja za najranjivije predstavnike/ce većinske populacije. U tom smislu, nisu rijetke tvrdnje da gejevi predstavljaju prijetnju za djecu. Jedan od najstarijih i najštetnijih mitova jeste povezivanje homoseksualnosti sa zlostavljanjem djece. U stvarnosti, djecu najčešće zlostavljaju odrasli muškarci heteroseksualne orijentacije. Često se radi o članu porodice ili porodičnom prijatelju. Pedofili koji zlostavljaju djecu istog spola gotovo nikada nisu homoseksualci. 

Podaci govore da je zlostavljanje djece od strane heteroseksualnih žena rijetka pojava, kod lezbejki još manje prisutna. Empirijska istraživanja su pokazala da seksualna orijentacija ne utječe na vjerovatnoću da će ljudi zlostavljati djecu (America Psychological Association 2002). Osobe koje zlostavljaju djecu ne mogu biti okarakterisane kao osobe sa seksualnom orijentacijom svojstvenom za odrasle osobe; one su fokusirane na djecu (Herek 2009). 

Tvrdnje da LGBTQ zajednica podržava pedofiliju dio su homofobnog narativa čiji je cilj diskreditacija ne samo zajednice i njenih članova/ica nego i njihovog aktivizma i borbe za jednaka prava.  

Primjer jedne kampanje koja promoviše taj narativ je “poster” na kojem je, pored standardnog akronima za “lesbian, gay, bisexual i transgender” (LGBT), dodano i slovo “P”, što navodno predstavlja “pedosexuals”, odnosno “pedoseksualce”. Na našem govornom području, tabloid Republika iz Srbije optužio je LGBTQ grupe da uvode pojam “pedo-seksualnost” i iskoristio ovaj “poster” kao “dokaz”, navodi naš partnerski portal Raskrikavanje u svojoj analizi. 

Snopes je ustanovio da je ovaj poster potekao s radikalnog desničarskog foruma 4chan (koji je bio “rasadnik” za teorije zavjere PizzaGate i QAnon). Poster je dijeljen kao da je riječ o autentičnom materijalu LGBTQ zajednice, koja njime poručuje da prihvata pedofiliju. 

Korištenjem termina poput “pedosexuals” ili “pedoseksualci”, promoviše se narativ da LGBTQ grupe žele ozvaničiti pedofiliju kao jednu od seksualnih orijentacija i potpuno neopravdano im se pripisuje zagovaranje legalizacije spolnih odnosa s maloljetnicima.  

U fact-checking analizi portala USA Today, Rich Ferraro,glasnogovornik GLAAD-a, organizacije koja se bavi monitoringom medijskog izvještavanja o LGBTQ populaciji, naglasio je da nijedna LGBTQ organizacija ne odobrava pedofiliju niti podržava pedofile:

"Nijedna LGBTQ organizacija ne odobrava pedofiliju niti je zagovarala dodavanje slova ‘P’ u skraćenicu kao znak podrške pedofilima", napisao je Ferraro. "Boli me što moram pojašnjavati: Ne, LGBTQ zajednica ne prihvaća pedofiliju, a LGBTP nije skraćenica koju LGBTQ zajednica koristi ili podržava."

Prema rezultatima pretrage alata TinEye, slika iz analiziranog posta s Instagrama najprije je bila objavljena na forumu 4chan, i to u augustu 2016. godine.

S druge strane, kako navodi austrijski fact-checking portal Mimikama, na originalnoj slici je piktogram žene imao broj 16 (simbolišući 16 godina), a taj broj promijenjen je u 10.

Izvor: Mimikama

Prema podacima TinEye alata, verzija slike s brojem 16 objavljena je barem tri godine prije slike s brojem 10, dakle, u februare 2013. godine, i to na danas nedostupnoj internet-stranici answerbag. Može se primijetiti da na verziji slike s piktogramom žene i brojem 16 u uglovima nema duge i natpisa “pride”. Ovi LGBTQ simboli dodati su na drugoj verziji, da bi slika izgledala kao dio kampanje te zajednice. 

Kad je u pitanju “originalna” slika, razlika od 20 godina između muškarca od 36 i žene od 16 godina jeste velika, naročito ako u obzir uzmemo činjenicu da je ženska osoba u tom slučaju maloljetna. Prema važećim porodičnim zakonima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj (1, 2), brak se ne može zaključiti s osobom koja nije navršila 18 godina, osim u izuzetnim slučajevima kada se uz vanparničnu odluku suda brak može zaključiti i s maloljetnom osobom koja je navršila 16 godina. 

Međutim, malicioznost analizirane slike ogleda se upravo u činjenici da je na ženskom piktogramu i već neprimjerena dob od 16 godina “smanjena” na 10 godina, da su u uglove pridodane dugine boje i natpis “pride” i da je to sve zajedno pripisano LGBTQ zajednici kao njen stav. 

O fotošopiranoj verziji ove slike, u koju je dodan logo Facebook stranice LGBT News tako da izgleda da ju je podijelila navedena stranica, pisao je Reuters u analizi “Fact-check: LGBTQ zajednica ne dodaje ‘P’ u svoju skraćenicu” (Fact check: The LGBTQ community is not adding “P” to their acronym), 29.5.2020.

Kako su za Reuters iz LGBT Newsa naveli, riječ je o slici koja se pojavljuje na više mjesta na internetu, pripisuje se brojnim autorima i na različitim verzijama se nalaze različite dobne grupe:

Drugi post prikazuje digitalno uređenu grafiku koja glasi “Ljubav je ljubav” s riječima “ni rasa, ni dob, ni religija” (ovdje). Screenshot je uređen tako da izgleda kao da ga je objavila popularna stranica LGBT News. Ovaj je post lažan i nikada ga nisu objavile LGBT News (https://www.nostraightnews.com/ , www.facebook.com/NEWSLGBT ).

Iz LGBT News su za Reuters rekli: “Loš pokušaj photoshopa [...] ova je slika svuda na internetu s različitim pripisanim imenima, različitim dobnim skupinama itd. Mi smo očigledno protiv bilo kojeg oblika pedofilije. Svi koji šire ove slike trolovi su i mrzitelji koji pokušavaju ocrniti LGBT zajednicu. Često ih nalazimo u našim inboxima i komentarima.”

Budući da LGBTQ zajednica, aktivisti/ce i organizacije ne promovišu pedofiliju, te da je slika koja takvu tvrdnju navodno dokazuje manipulativna i zloupotrijebljena, objavu s Instagram profila anti.globalista ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.06.2021

Instagram profili: Instagram profil: anti.globalista

  • Lažna vijest