Raskrinkavanje.ba

“Podzemni tuneli za trgovinu djecom” su tek infrastrukturni ili vojni objekti

Za slike postavljene na “zavjerološkoj” Facebook grupi se tvrdi da prikazuju “tunele za trgovinu djecom”, no radi se o podzemnim skladištima, saobraćajnim tunelima i vojnim bazama iz različitih zemalja.

Dvadesetak fotografija i ilustracija podzemnih struktura objavljeno je 30. aprila 2020. godine u postu u Facebook grupi QAnon Balkan, sa kratkim opisom: “Podzemni tuneli za trgovinu decom”.  

QAnon je jedna od širih teorija zavjere koja je potekla iz Amerike. U njenom centru stoji uvjerenje da se američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države”, to jest elite i obajveštajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece.  U opisu Facebook grupe QAnon Balkan, na kojoj su objavljene slike “tunela”, stoji da se “bori za širenje ideja Q u celom našem regionu, i za borbu protiv novog svetskog poretka i satanista, oličenih u takozvanoj dubokoj državi.” 

Post sa fotografijama navodnih tunela za trgovinu djecom je podijeljen preko 570 puta do vremena pisanja ove analize, a ukupno je imao skoro 900 interakcija. Rezultati pretrage pomoću alata CrowdTangle pokazuju da je ovaj post podijeljen i sa niza drugih “QAnon” stranica, te da je ukupno ostvario preko 2.000 interakcija.

Slike koje su podijeljene u postu na stranici QAnon Balkan su podijeljene i u tweetu od 1. aprila ove godine, objavljenom na nalogu Dawn Lotharius, na kojem se mogu naći tweetovi koji promovišu QAnon i druge teorije zavjere. Navodni tuneli na slikama koje su objavljene su opisani kao DUMB, što je skraćenica za “deep underground military base” (vojna baza duboko pod zemljom). Ipak, pretragom na internetu smo ustanovili da su na slikama koje navodno predstavljaju “podzemne tunele za trgovinu djecom” zapravo različite podzemne strukture, građene za različite svrhe. Neke od njih jesu podzemni vojni objekti, ali njihovo postojanje nije tajna, niti ih iko osim sljedbenika “QAnon” pokreta proglašava poprištem trgovine ljudima.

Na jednoj od slika se vidi SubTropolis, podzemni “grad” u američkoj saveznoj državi Missouri.

SubTropolis je podzemno skladište, otvoreno 1964. godine, u kojem je moguće iznajmiti skladišni prostor. Skladište je izgrađeno u umjetnoj pećini, i prostire se na skoro pet kvadratnih kilometara. Američka poštanska služba koristi prostor u tom skladištu, kao i arhiva u kojoj se čuvaju originali filmova “Prohujalo s vihorom” i “Čarobnjak iz Oza”.

Isto skladište je prikazano na još jednoj slici. Originalnu fotografiju je moguće pronaći na stranici fotografkinje Julie Solis, zajedno sa drugim slikama ovog podzemnog kompleksa. 

Jedna od grafika iz posta na Facebooku zapravo prikazuje unutrašnjost takozvanog “švajcarskog Fort Knox-a”, odnosno centra za pohranu podataka koji se nalazi na nekoliko lokacija u švajcarskim Alpama. 

Ovaj centar obećava “sigurnost i privatnost podataka koji su pohranjeni na serverima pod zemljom”, a na grafici koja je opisana kao “tunel za trgovinu djecom” se jasno vidi se ne radi ni o kakvom tunelu.

Slika željezničkog tunela u Švajcarskoj je, pak, također prikazana kao “podzemni tunel za trgovinu djecom.”

Radi se o željezničkom tunelu Gotthard u švajcarskim Alpama. Švajcarska željeznička kompanija SBB AG ga predstavlja kao najduži željeznički tunel na svijetu, dug 57 kilometara. 50 putničkih vozova prođe kroz njega svaki dan, kompanija navodi. 

Nekoliko slika u postu na grupi QAnon Balkan prikazuju podzemne strukture koje imaju pristup vodenim putevima, ili se na njima vide usidreni brodovi. Na jednoj od njih se vidi ulaz u takvu strukturu. 

Ova je slika objavljena na blogu iz 2010. godine, gdje se kaže da je dio baze za podmornice blizu grada Sanya u Kini, koju je izgradila kineska Narodna oslobodilačka armija.

Još jedna od slika sa “morskom temom” u postu na grupi QAnon Balkan također ne predstavlja “tunel za trgovinu djecom”, već podmornicu švedske vojske u bazi Muskö.

Na slici iz 1965. godine se vidi podmornica Uttern koja napušta bazu, napravljenu za vrijeme Hladnog rata.

Dakle, na slikama predstavljenim kao “tuneli za trgovinu djecom” nalaze se nimalo tajne podzemne građevine koje imaju komercijalnu, infrastrukturnu ili vojnu svrhu, i koje nije teško pronaći na internetu. Tvrdnju da se radi o tunelima “za trgovinu djecom” ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 30.04.2020

Facebook profili i stranice: Podzemni tuneli za trgovinu decom

Podzemni tuneli za trgovinu decom

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest