Pogrešno prenesena izjava gradonačelnika Širokog Brijega

U naslovu nedavno objavljenog članka, portal “Radio Sarajevo” navodi netačnu interpretaciju izjave koju je Miro Kraljević dao prije skoro godinu dana.

Ocijenjeni članci
Radio Sarajevo Greška; Demantirano;

Redakcija “Istinomjera”, partnerskog portala “Raskrinkavanja” koji provjerava tačnost izjava javnih zvaničnika/ca, nedavno je dobila upit za provjeru tačnosti izjave gradonačelnika Širokog Brijega.  S obzirom da je redakcija “Istinomjera” utvrdila da Kraljević zapravo nigdje nije iznio tvrdnju navedenu u naslovu, dobijenu prijavu je preuzeo tim “Raskrinkavanja”.

Izjava je preuzeta iz naslova članka na portalu “Radio Sarajevo”, koji je objavljen 12. januara 2018. u sklopu serije tekstova o radu načelnika/ca i gradonačelnika/ca u prvoj godini mandata. Naslov članka je:

Gradonačelnik / Kraljević: Široki Brijeg učestvuje s 14 posto u ukupnom izvozu BiH

Cijeli članak je u formi intervjua, a nakon predstavljanja sagovornika i pitanja o postignućima ove općine, na kraju članka stoji citat:

Kroz Večer s gospodarstvenicima, tradicionalni susret privrednika s gradonačelnikom Širokog Brijega, prezentirana je privredna slika Širokog Brijega. Ako privredu Širokog Brijega uporedimo sa privredom kantona, vidimo da ono kreira 44,5 posto radnih mjesta u kantonu i 43,1 posto kantonalnih prihoda. Na državnom nivou izvoz predstavlja 14,1 posto prihoda, u Zapadnohercegovačkom kantonu to je 17,6 posto, a udio od izvoza širokobrijeških poduzeća je 20,3 posto. Najvećih 10 poduzeća u Širokom Brijegu generira 699,5 miliona KM prihoda, što je 55,6 posto prihoda svih firmi u Širokom Brijegu, te daju 1.867 radnih mjesta ili 32,2 posto zaposlenih u svim poduzećima u Širokom Brijegu.

 

Čitanjem posljednjih redova ovog članka zaključujemo da naslov nema uporište u tekstu. Naime, kao što vidimo u prethodnom citatu, načelnik je rekao da “na državnom nivou izvoz predstavlja 14,1 posto prihoda”.

Same podatke o privredi Širokog Brijega, gradonačelnik je predstavio još u februaru prošle godine, kada je u ovom gradu održana ”Večer s gospodarstvenicima”. Ni tada nije nigdje ustvrdio da “izvoz iz Širokog Brijega čini 14% izvoza BiH”.

Tvrdnja iz naslova koja govori da Široki Brijeg učestvuje s 14 posto u ukupnom izvozu BiH, izvučena je iz konteksta, te predstavlja pogrešnu medijsku interpretaciju izjave Mire Kraljevića. Stoga ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

Dodatne informacije o ispravljenoj grešci

Nakon što je objavljena ova analiza, kontaktirala nas je redakcija “Radio Sarajeva” i objasnila da pogrešna interpretacija Kraljevićeve izjave nije imala cilj privući veći broj posjeta na članak, već se radilo o nenamjernoj grešci.

Naslov originalnog članka ispravljen je i sada glasi:

Prvobitna analiza je izmijenjena, te ocijenjeni članak sada nosi oznaku “greška” i "demantirano". 

Izuzetno nam je zadovoljstvo što mediji na ovaj način reaguju na naše analize. Nadamo se da ćemo i u budućnosti koristiti medijima kao kvalitetan resurs provjere činjenica.

(Izmjena dodata 18.01.2018.)

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 16. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Kontakt sa vakcinisanim osobama, naravno, ne izaziva ni bolesti, ni pobačaje

Na društvenim mrežama aktuelne su tvrdnje da boravak u blizini vakcinisanih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Lažna vijest
Suđenje žrtvi: Medijski linč Danijele Štajnfeld

Iako se javni diskurs na temu seksualnog nasilja u regionu počeo mijenjati...

Lažna vijest
Lažna vijest
Vakcine ne izazivaju Alzheimerovu bolest

Na društvenim mrežama se dijeli video u kojem je Barbara O'Neill, naturopat...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me