Poigravanje emocijama: Anonimni portali u lovu na klikove objavili izmišljenu tužnu priču

Nekoliko portala objavilo je priču o studentu podstanaru kojeg seksualno zlostavlja stanodavka. Osim što je izmišljena, priča je opremljena fotografijom muškarca koji je zaista počinio samoubistvo i čiji je slučaj privukao pažnju javnosti.

Foto: Rawpixel

Na anonimnom portalu Alternativa online u maju ove godine objavljen je članak pod naslovom:

Region plače zbog njegove ispovijesti: ”Svaki dan moram zadovoljavati 60-godišnju gazdaricu da me ne izbaci iz stana, jer nemam novca! Ali najteže mi pada..

U članku se iznosi priča neimenovanog “studenta” kojeg stanodavka seksualno zlostavlja i ucjenjuje prijavom.

Danas za vas imamo zanimljivu ispovest, koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, jer su mnogi rekli da je ispovest ovog mladića izazvala suze na očima. Naime, počeo je da studira u jednom gradu, daleko od porodične kuće. Pošto nisu u dobroj materijalnoj situaciji, njegovi ljudi nemaju novca da ga pošalju, bio je primoran da nađe posao.

Smeštaj je našao kod jedne starice koja ima 63 godine. Redovno je plaćao kiriju i davao nešto novca za režije. Ali, jednog dana je iznenada dobio otkaz, pa je morao da razmišlja kako da nastavi da plaća kiriju. Došao je kod starice i otvoreno joj rekao u kakvoj je situaciji, na šta mu je ona rekla da postoji drugi način da plati kiriju.

Imao je veliku želju da završi fakultet i pomogne porodici, zbog čega je pristao na njenu ponudu. Radilo se o tome da svaki dan mora zadovoljiti staricu, a on nije morao da plaća kiriju svih tih meseci. Onda je došao najgori period, kada je dolazila u njegov stan kad god je htela, on više nije imao svoju privatnost.

Kada joj je rekao da će otići jer ne može da izdrži sav taj pritisak, rekla mu je da će ga prijaviti policiji zbog zlostavljanja, zbog čega je mladić primoran da ostane.

Članak je prenijelo nekoliko anonimnih portala do datuma pisanja ove analize (1, 2, 3, 4, 5). Svi članci opremljeni su fotografijom muškarca u suzama.


Šta su činjenice?

Muškarac s fotografije iz analiziranih članaka je 34-godišnji Britanac Philip Herron koji je 2019. godine izvršio samoubistvo zbog iznimno teških finansijskih problema, prema tvrdnjama njegove porodice.

Naime, samohrani otac troje djece bio je nezaposlen, dobio je obavijest o deložaciji i imao je oko 20.000 funti duga. U poruci koju je ostavio napisao je da smatra da će njegovoj porodici biti bolje bez njega. Fotografija koju su koristili anonimni portali posljednja je Herronova fotografija postavljena na društvene mreže nekoliko trenutaka prije njegove smrti.

Google pretragom ključnih riječi na engleskom jeziku nismo uspjeli pronaći druge medijske izvještaje o studentu od kojeg je stanodavka iznuđivala seksualne odnose. Kako je izvijestio Guardian u članku iz 2018. godine, u Velikoj Britaniji zaista postoji problem jer stanodavci/ke iznuđuju seksualne usluge od stanara/ki. Ipak, slučaj opisan u člancima domaćih anonimnih portala zasigurno bi privukao pažnju drugih medija. Nepostojanje medijskih izvještaja o njemu ukazuje na to da je priča koja je iznesena u ovim člancima vjerovatno izmišljena.

Ovaj primjer predstavlja istinski degutantnu taktiku prikupljanja klikova, u kojoj je zloupotrijebljena fotografija samohranog oca koji je izvršio samoubistvo. Na ovaj način također se banalizuje seksualno nasilje, koje je stvarni problem. 

Shodno činjenicama, priču objavljenu u članku na portalu Alternativa online ocjenjujemo kao lažnu vijest s obzirom na to da navodi čitatelje/ke na zaključak da se ovaj slučaj seksualnog zlostavljanja stvarno desio.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

22.11.2022.

Nakon objave ove analize, portali Alternativa online i 072 info ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

 (Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 21. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me