Raskrinkavanje.ba

“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jonesu, a kojeg su regionalni portali ponovo objavljivali u martu ove godine, bavimo se tvrdnjama da je teroristički napad 11. septembra 2001. godine zapravo bio dio šire zavjere, planirane mnogo prije, kao i da je Rockefeller dinastija finansirala pokret za prava žena u SAD-u, sa mračnim namjerama.

Portal Transformacija Svijesti je 6. marta objavio članak sa isječkom iz video intervjua kojeg je Aaron Russo, američki 2006. godine dao Alexu Jonesu, uredniku portala Infowars i teoretičaru zavjere. Russo, koji je preminuo 2007. godine, govori o svom bivšem prijateljstvu sa Nicholasom Rockefellerom, koji mu je “otkrio planove za čovječanstvo” krajem devedesetih godina prošlog vijeka. 

U videu, Russo tvrdi kako mu je Nicholas Rockefeller, za kojeg kaže da je član porodice Rockefeller, otkrio da je unaprijed znao za teroristički napad 9. septembra 2001. godine u Njujorku, i kako je cilj te porodice da stvori jednu svjetsku vladu i jednu svjetsku valutu, te da “čipira” sve ljude i da ih tako kontroliše. Russo također tvrdi kako mu se Nicholas Rockefeller povjerio da je Rockefeller porodica finansirala pokret za ženska prava u SAD-u u drugoj polovini 20. vijeka, sa ciljem da i žene počnu plaćati porez i da se uništi “tradicionalna porodica” radi lakše kontrole populacije.

Ove tvrdnje prenijeli su portali Pozitivno, Braniteljski Forum i Ekskluzivno u svojim člancima sa spomenutim video isječkom intervjua.

Russo, holivudski producent filmova koji je imao i političku karijeru, umro je u augustu 2007. godine. U krugovima teoretičara zavjere poznat je po svom filmu “Amerika: od slobode do fašizma” iz 2006. godine, u kojem osporava porez na prihod u SAD-u. 

Nicholas Rockefeller, za kojeg tvrdi da je s njim razgovarao, je bivši advokat i poslovni savjetnik iz Kalifornije, koji je poslovao i u Aziji, uključujući i Kinu, gdje je firma GlobalAgora, u kojoj je bio partner sa poduzetnikom Nickom Matzorkisom, implementirala projekat. O njemu postoji malo dostupnih podataka i nejasno je da li je rodbinski vezan za poslovnu dinastiju Rockefeller, ili sa njima samo dijeli prezime. Internet domenu jedne od rijetkih stranica na kojoj se može naći nešto više podataka o njemu, a koju možete pogledati na ovom linku, je registrovao Robert Zakari u martu 2007. godine. Zakari i Matzorkis su osnovali internet pretraživač Zabasearch 2005. godine, a 2008. godine, internet domena stranice o Nicholasu Rockefelleru je registrovana na ime Eric Siegel. Siegel je osnivač web hosting kompanije Cyberstrux, a na stranici na kojoj se mogu naći podaci o njemu piše da je GlobalAgora jedna od kompanija sa kojima sarađuje. 

Pokušali smo kontaktirati Nicholasa Rockefellera s upitom o njegovim vezama sa Rockefeller porodicom, no bezuspješno. Eric Siegel, kojeg smo kontaktirali s upitom o poslovnim vezama sa Rockefellerom, nije odgovorio u vrijeme pisanja ove analize. 

U prvom dijelu analize, koji možete pročitati na linku ispod, smo se bavili tvrdnjom o jednoj svjetskoj vladi i jednoj globalnoj valuti. 

U drugom dijelu analize, bavimo se tvrdnjom koju je Russo iznio u nastavku intervjua sa Jonesom. Russo je rekao kako mu je Nicholas Rockefeller govorio o budućem događaju zbog kojeg će SAD izvršiti invazije na Afganistan i Irak.

On je taj koji mi je rekao, jedanaest mjeseci prije 11. septembra [2001. godine] da će biti jedan događaj, nije mi rekao koji događaj, ali da će biti jedan događaj, i da ćemo zbog tog događaja izvršiti invaziju na Afganistan, da pružimo gasovode od Kaspijskog jezera, da ćemo izvršiti invaziju na Irak, da zauzmemo naftna polja, da uspostavimo bazu na bliskom istoku, i da sve to uklopimo u novi svjetski poredak, i da ćemo krenuti protv Chaveza u Venecueli. I zaista, poslije se desio 11. septembar.

Teorije zavjere o umješanosti američke vlade ili drugih centara moći u teroristički napad u Njujorku 11. septembra 2001. godine su se pojavile gotovo odmah poslije napada i aktuelne su i danas. Neposredno nakon napada, formirao se neformalni pokret teoretičara zavjere i njihovih pratilaca, takozvani “Truth Movement”, koji osporava utvrđene činjenice o 11. septembru. Alex Jones je jedna od bitnijih figura tog pokreta.

U svom članku iz augusta 2011. godine, pred desetu godišnjicu napada, BBC je napravio presjek tada popularnih teorija zavjere o 11. septembru, te načinu na koji su se razvijale, uz objašnjenja zašto nisu tačne. 

Prema jednoj od tih teorija, koja dovodi američku vladu u direktnu vezu sa napadom, zamjenik predsjednika SAD-a u vrijeme napada, Dick Cheney, je naredio da vojni avioni ne presreću otete putničke avione koji su iskorišteni u napadu. U analizi iz aprila 2011. godine na portalu 911facts.dk, koji se bavi mitovima i činjenicama o 11. septembru na osnovu metodologije koju možete pogledati ovdje, se kaže da je ta teorija zavjere nastala na pogrešnom tumačenju svjedočenja tadašnjeg američkog ministra saobraćaja, Normana Minete. Mineta je svjedočio 23. maja 2003. godine pred komisijom američkog Kongresa koja je imala zadatak da sačini izvještaj o napadu 11. septembra. Na dan napada, Mineta je bio u Bijeloj kući, kao i Dick Cheney, koji je zbog odsustva tadašnjeg predsjednika Georga W. Busha bio vrhovni vojni komandant. Njih su odveli u takozvani “predsjednički operativni centar za vanredne situacije” u Bijeloj kući neposredno prije nego se jedan od otetih aviona zabio u Pentagon. Mineta je komisiji za 11. Septembar rekao:

“U vrijeme dok se avion približavao Pentagonu, jedan mladić bi ulazio i govorio potpredsjedniku ‘Avion je na 80 kilometara’. ‘Avion je na 50 kilometara’. Kad je došlo do ‘avion je na 15 kilometara’, mladić je dodao ‘Da li naredbe još važe?’ [‘Do the orders still stand?’] Potpredsjednik se okrenuo (...) i rekao ‘Naravno da naredbe još važe. Jeste li čuli nešto suprotno?’”

Na osnovu ovoga se tvrdi da je Norman Mineta govorio o “stand down” [povlačenje] naredbi.

U analizi portala 911facts.dk se kaže:

Ako se uzme u obzir cijelo svjedočenje, a ne samo kratak citat, postaje jasno da je obrnuto slučaj. Naime, Mineta govori o naredbi da se obore [oteti avioni], koju je izdao predsjednik George W. Bush kad je postalo jasno da je u toku teroristički napad protiv Sjedinjenih Država. To je naredba koje se držao Dick Cheney.

Dvije detaljnije analize, koje možete pročitati ovdje i ovdje, su objavljene 10. septembra 2019. godine na portalu Popular Mechanics, a prije toga su bile dio knjige koja je objavljena u augustu 2011. godine, i u njima su objašnjene neke od najraširenijih teorija zavjere o rušenju njujorških blizanaca, a koje se koriste za “dokazivanje” tvrdnji da iza napada nisu bili teroristi u otetim putničkim avionima, već da je sve smišljeno i izvedeno iz drugih zavjeroloških razloga. Neke od tih teorija zavjere uključuju tvrdnje da zapaljeno avionsko gorivo nije moglo istopiti čelične potporne stubove koji su činili vanjski dio srušenih tornjeva, ili da su tornjevi zapravo srušeni eksplozivom koji je ranije postavljen, te da oteti avioni nisu bili putnički avioni, već leteće cisterne ili navođeni projektili. U razgovoru sa stručnjacima, te analizom dostupnih podataka, autori Popular Mechanicsa su objasnili zašto te i druge teorije zavjere o 11. septembru nisu naučno utemeljene.

Desetominutni isječak intervjua sa Aaronom Russoom završava se njegovom tvrdnjom da mu je Nicholas Rockefeller rekao kako je pokret za prava žena u Americi u drugoj polovini dvadesetog vijeka bio namjerno finansiran kako bi se uništila tradicionalna porodica.

Jedna od stvari koje mi je rekao je bila (...) Hej, šta misliš šta je zapravio bilo žensko oslobođenje? Ja sam rekao … ja sam imao poprilično konvencionalno mišljenje o tome tada, ja sam rekao da mislim da su se žene izborile za pravo da rade, da budu plaćene jednako kao muškarci, kao što su se izborile za pravo da glasaju, znate, i on se počeo smijati i rekao je ‘ti si idiot’, a ja sam rekao ‘zašto sam idiot?’ … On je rekao ‘mi Rockefelleri smo to finansirali, mi smo finansirali oslobođenje žena … mi smo to progurali u novine i na televiziju, Rockefeller fondacija … a znaš zašto? Iz dva glavna razloga. Jedan razlog je: nije se mogla oporezovati jedna polovina stanovništva prije ženskog oslogođenja, a drugi je: sad djeca idu u školu od malog uzrasta, možemo indoktrinirati djecu kako želimo, to razbija porodicu, djeca počinju vidjeti državu kao porodicu, školu, zvaničnike kao porodicu’ … Vidio sam zlo u nečemu za šta sam mislio da je plemenit poduhvat.

Ženski pokret oslobođenja je bio društveni pokret, uglavnom u Americi, u drugoj polovini 20. vijeka, i prepoznat je kao dio takozvanog drugog vala feminizma u svijetu, navodi se u Britannica enciklopediji. Taj pokret nije bio izolovana pojava u Americi. Njegovi rezultati se ogledaju u napretku na polju ženskih prava (koja još uvijek nisu izjednačena s muškim). 

Logika tvrdnje da je Rockefeller porodica finansirala napredak ženskih prava u Americi zato da bi žene počele zarađivati i plaćati poreze nije jasna, budući da poreze prikuplja vlada, a ne bilo kakva porodica. No ako se uzme u obzir Russoov otpor prema porezu na lični dohodak, kojeg je uobličio i na filmu, motivi da kaže takvo nešto su jasniji.

Ženski pokret oslobođenja u Americi jeste optuživan za zanemarivanje institucije porodice nauštrb seksualnih sloboda, no taj narativ je razvijen poslije drugog vala feminizma, kaže američka profesorica historije Kirsten Swinth u knjizi “Zaboravljena borba feminizma”, koja je objavljena 2018. godine. Portal The Atlantic je objavio razgovor sa profesoricom Swinth 13. novembra 2018. godine, u kojem se kaže da je zalaganje tog pokreta za prava majki, žena u braku i domaćica bilo zanemareno. 

Ta revizionistička historija drugog vala feminizma je vremenom postala dominantna historija drugog vala feminizma, tvrdi Swinth - i cilj knjige Zaboravljena borba feminizma je da bude korektiv. Knjiga bilježi detaljno napore feminističkih aktivista/ica da preoblikuju strukture porodice i života na poslu koji su kroz historiju doprinijeli nezahvalnoj i čak teškoj egzistenciji većine žena.

Tvrdnje da je napad 11. septembra 2001. godine u Njujorku zapravo organizovan od strane vlade ili elite pojavile su se puno prije intervjua sa Russoom, i one su pobijene više puta dosad. Budući da nema relevantnih dokaza za “zavjeru” u slučaju tog terorističkog napada, tvrdnju da je Russou unaprijed rečeno za 11. septembar ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji kako je porodica Rockefeller “finansirala” pokret za ženska prava u SAD-u iz “zavjeroloških” namjera, budući da je taj pokret bio dio šireg, globalnog trenda. 

Također, nema valjanog dokaza ni za tvrdnju da postoji neki “plan” uništenja “tradicionalne porodice” zarad kontrole populacije. 

Tvrdnji da je Nicholas Rockefeller član poslovne dinastije s kojom dijeli prezime dajemo ocjenu neprovjereno, budući da to nije moguće sa sigurnošću tvrditi, iako Nicholas dijeli isto prezime sa ovom dinastijom.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 06.03.2020

Transformacija svijesti: Nicholas Rockefeller: “Konačan cilj je da u sve ljude svijeta ugradimo čipove i da ti čipovi sadrže informacije o svom njihovom novcu i o svemu ostalom”

Aaron Russo, filmski producent i bivši političar nakon nekog vremena bliskog prijateljstva sa Nicholasom Rockefellerom, prekinuo je odnose zgađen onim...

  • Teorija zavjere
  • Neprovjereno
Teorija zavjere 31.03.2020

Pozitivno: “Konačan cilj je da u sve ljude svijeta ugradimo čipove …” (VIDEO)

“… i da ti čipovi sadrže informacije o svom njihovom novcu i o svemu ostalom.”

  • Teorija zavjere
  • Neprovjereno
Teorija zavjere 27.03.2020

Braniteljski-Portal: Nicholas Rockefeller: “Konačan cilj je da u sve ljude svijeta ugradimo čipove ... ( VIDEO)

... i da ti čipovi sadrže informacije o svom njihovom novcu i o svemu ostalom”

  • Teorija zavjere
  • Neprovjereno
Teorija zavjere 27.03.2020

Ekskluzivno.me: Nicholasom Rockefeller: ”Naš konačni cilj je da….”

Aaron Russo, filmski producent i bivši političar nakon nekog vremena bliskog prijateljstva sa Nicholasom Rockefellerom, prekinuo je odnose zgađen onim...

  • Teorija zavjere
  • Neprovjereno