“Pola ljudi-pola majmuni” su ipak samo ljudi

“Bizarna stvorenja” su zapravo dio umjetničkog performansa autorice Tori Wrånes iz Norveške, koji je izveden na Tajlandu, tačnije na lokaciji Krabi ispred pećine Phra Nang.

Tema članka koji je na našem govornom području prvi put objavljen na portalu “Telegraf”, su „bizarna stvorenja“ na Tajlandu, opisana kao pola ljudi, pola majmuni. Fotografije priložene uz članak i pozivanje na očevice, stvaraju dojam legitimne vijesti.

„Pola ljudi, pola majmuni snimljeni na Tajlandu: Bizarna stvorenja zaprepastila turiste
Grupa turista na Tajlandu ostala je zaprepaštena kada je tokom vožnje kajaka u provinciji Krabi ugledala nepoznata stvorenja nalik majmunima i ljudima kako drže neki ritual unutar pećine.“

Međutim, tek površnom provjerom, koju očito nije obavio cijeli niz medija, ustanovili smo da je u stvari riječ o umjetničkom performansu. Kao što je već pisao „Snopes“, globalna fact-checking organizacija, riječ je o umjetničkom performansu autorice Tori Wrånes iz Norveške, koji je izveden na Tajlandu, tačnije na lokaciji Krabi ispred pećine Phra Nang.

„Kao najvažnija međunarodna izložba savremene umetnosti na Tajlandu, Kancelarija za savremenu umetnost i kulturu (OCAC), Ministarstvo kulture u Bangkoku, organizuje Prvo tajlandsko bijenale. Kao nacionalna inicijativa savremene umjetnosti, organizaciona institucija bijenala planira odabrati različite gradove i lokacije na Tajlandu za svako izdanje. Za razliku od klasičnih muzejskih izložbi, prvi bijenale u Tajlandu će biti izložen na otvorenom, na prirodnim lokacijama u Krabi. Krabi, sa svojim veličanstvenim planinama, prekrasnim plažama, zapanjujućim obalama i stotinama plodnih ostrva, zaista je čudesna zemlja Andaman.
Performans, koji je kreirala Wrånes, djelimično inspirisan i trolovima iz norveškog folklora, postavljen je izvan pećine Phra Nang.
Na Instagram profilu autorice, nalaze se i fotografije kreiranja i šivenja kostima koji su korišteni tokom performansa.

Štaviše, uz fotografije se nalazi i kraći video-snimak koji nedvojbeno pokazuje da „bizarna stvorenja“ ustvari ne postoje, nego da je riječ samo o performansu.

Portal “Telegraf” koji je prvi objavio ovaj članak na našem govornom području, dobija ocjenu lažna vijest, dok svi oni koji su isti prenijeli, dobijaju ocjenu preošenje lažne vijesti.

Svim portalima koji imaju naznačen impressum poslali smo upit sa tačnim informacijama. Odgovor smo dobili od uredništva portala “Standard” iz Crne Gore, koji je ispravio netačnu informaciju novim člankom pod naslovom "Na Tajlandu nijesu pronađena nepoznata stvorenja, već je riječ o umjetničkom performansu" i za to dobio ocjenu demantirano.

Napomena

02.11.2021: Portal Telegraf izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 18. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lov na klikove: Izmišljena priča o životu medicinske sestre u Beču

Anonimni portali “nadogradili” su priču o medicinskoj sestri koja je emigri...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
Teorija zavjere o prisilnoj vakcinaciji: Šta su zapravo ciljevi Imunizacijske Agende 2030?

Društvenim mrežama i pojedinim portalima šire se tvrdnje o navodnim ciljevi...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me