Raskrinkavanje.ba

Policija je demantovala lažnu vijest o smrti Salwana Momike

Društvenim mrežama proširila se tvrdnja da je Salwan Momika, Iračanin koji je u više navrata u Švedskoj javno palio primjerke Kur’ana, pronađen mrtav u Norveškoj. Policija u toj zemlji demantovala je ove navode.

Foto: Simon_sees, Flickr

Na portalu Bošnjaci, 2. aprila 2024. godine objavljen je članak pod naslovom:

IRAČKI IZBJEGLICA SALWAN MOMIKA PRONAĐEN JE MRTAV U NORVEŠKOJ

U članku se navodi:

Ovaj mediokritet medijsku pažnju je privukao kada je kao azilant u Švedskoj, uz veliko obezbjeđenje policije i prisustvu njemu sličnim mrzitelima islama i muslimana, palio Časni Kur’an.

Nažalost, vlasti Švedske, kao i Danskoj, paljenje Časnog Kur’ana su odobravali kao slobodu izražavanja, a ustvari su podsticali islamofobiju i govor mržnje prema pripadnicima islama.

Nego smrt dolazi iznenada, tako je ovaj kontraverzni lik otišao kako je zaslužio.

“Vijest” o smrti Salwana Momike objavljena je na još nekoliko  portala (1, 2, 3, 4, 5), kao i na mnogim Facebook profilima i stranicama. Najstarije pojavljivanje ove tvrdnje na našem govornom području pronašli smo u Facebook objavi od 1. aprila.

Ko je Salwan Momika?

Salwan Momika je izbjeglica iz Iraka koji je nekoliko godina boravio u Švedskoj. Javnosti je postao poznat jer je u više navrata palio i uništavao primjerke Kur’ana, islamske svete knjige. Incident iz juna prošle godine, u kojem je Momika prijetio da će opet zapaliti Kur’an i potom ga, uz policijsku zaštitu, cijepao i gazio ispred iračke ambasade u Stockholmu, potakao je proteste u nekoliko zemalja s muslimanskom većinom. Irak je nakon incidenta prekinuo diplomatske odnose sa Švedskom (link).

Momika je u Švedsku izbjegao 2018. godine, a u aprilu 2021. godine dobio je trogodišnju boravišnu vizu. Ukinuta mu je u oktobru prošle godine zbog davanja netačnih informacija prilikom prijave. Dozvola za boravak u Švedskoj produžena mu je do 16. aprila 2024. jer nije mogao biti deportovan u Irak zbog sigurnosnih rizika.

Prije nego što je došao u Švedsku, protiv njega se u Iraku vodilo nekoliko krivičnih postupaka, uključujući i one vezane za obmanu.

Da li je Momika pronađen mrtav?

“Vijesti” o smrti Salwana Momike širile su se na društvenim mrežama i u medijima i na stranim jezicima proteklih sedmica, i o njima je pisalo nekoliko fact-checking portala (1, 2). Kako navodi portal Rumour Scanner u članku od 6. aprila, čini se da je tvrdnja potekla od turskog korisnika društvenih mreža koji za nju nije naveo nikakav izvor ili dokaze.

Naime, Momika je 27. marta ove godine na svom nalogu na društvenoj mreži X saopštio da je napustio Švedsku i zatražio azil u Norveškoj. Norveški mediji početkom aprila objavili su vijest da ga je norveška policija uhapsila 28. marta i da ga namjerava uskoro deportovati nazad u Švedsku. 

Nakon što su glasine o smrti Salwana Momike  počele kružiti online, norveški desničarski medij Document poslao je upit norveškoj policiji o istinitosti ovih tvrdnji. Iz imigracijske jedinice odgovorili su im da nisu upoznati da je iko pod tim imenom preminuo u Norveškoj, navedeno je u članku Documenta objavljenom 2. aprila.

Dakle, Momika nije mrtav, ali bi uskoro mogao biti deportovan u Švedsku, a potencijalno i u Irak.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Salwan Momika pronađen mrtav u Norveškoj, prvobitno objavljenu na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

17.4.2024. Nakon objave ove analize, portal Sandžaklive ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 02.04.2024

Bošnjaci (.net): IRAČKI IZBJEGLICA SALWAN MOMIKA PRONAĐEN JE MRTAV U NORVEŠKOJ

Ovaj mediokritet medijsku pažnju je privukao kada je kao azilant u Švedskoj, uz veliko obezbjeđenje policije i prisustvu njemu sličnim mrzitelima isla...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2024

Sandzaklive: Iračanin koji je više puta spalio Kur’an pronađen mrtav

“Spaljivač Kur’ana” iračkog porijekla, Salman Moomika, pronađen je mrtav u Norveškoj, gdje se nedavno preselio nakon što je deportiran iz Švedske.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2024

Radio Kakanj: Pronađen mrtav Iračanin koji je u Švedskoj spalio Kur’an?

Salwan Momika, Iračanin po vjeri kršćanin koji je postao ateista, izabrao je ekstreman način da izrazi svoj stav protiv islama. Kroz spaljivanje Kur’a...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2024

Sandžak danas: Pronađen mrtav Iračanin koji je u Švedskoj spalio Kur'an?

Smrt Salwana Momike koji je postao poznat po spaljivanjem Kur'ana u Švedskoj, svojim je djelovanjem je izazvao kontroverze i duboke podjele. Njegova s...

  • Prenošenje lažnih vijesti