Policija u regiji nije uputila građane da razbiju staklo automobila ukoliko se u njemu nalazi ugroženi kućni ljubimac

Objava u kojoj se tvrdi da je policija dala upute građanima da razbiju prozor automobila ukoliko je u njemu zaključan kućni ljubimac na visokoj temperaturi postala je viralna na društvenim mrežama.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama;

Na Facebook profilu Vujnovac Taja Tajana 19.6.2021. godine objavljen je status u kome se navodi:

Policija kaže da ako vidite psa, mačku ili drugu životinju zaključanu u automobilu na visokom temperaturnom, fotografišite kućnog ljubimca, automobil i registraciju, zatim razbijte prozor automobila kako biste spriječili smrt. Na taj način, nećete biti optuženi za štetu imovine. Fotografije (dokazi) policije i vlasnika psa će biti pozvani na sud i za to će biti strogo odgovorni! 😉 😉

Može li netko kopirati i zalijepiti ovu informaciju kako bi spriječio ovu okrutnost?!

Ljeto nam dolazi! 🐶🐕 😉

Ne dozvolite da životinje pate.... Hvala vam

Slične verzije ove objave, sa ili bez fotografije i s neznatnim izmjenama, pronašli smo u javnim  grupama  Zagreb's dog-friendly places, Napuštene šapice-Solin, Šapoljupci, Don't shop_just adopt_Budva i BEAUTIFUL ANIMALS, Facebook stranicima Pokret Occupy CroatiaZelenooka sanjarka, te na brojnim profilima  (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 , 16 , 17, 18, 1920, 21,  22,  23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46,47).

Ove navodne “upute” policije, po kojima se preporučuje lomljenje stakla kako bi se izbavila životinja koja se nalazi na visokoj temperaturi u automobilu, dijelile su se i u formi screenshota.

Primjeri takvih objava nalaze se na linkovima 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

U javnoj grupi Dugoselske šapice u objavi je na kraju dodat dio u kome se navodi da se ne zna da li je ova informacija provjerena.

...P.S. Ne znam da li je ova informacija provjerena. I ja sam samo kopirala i zalijepila objavu pa vas molim da netko provjeri točnost ovog navoda iako bih ja riskirala i bez obzira na obzir razbila staklo da spasim šaponju 😘😘

Ni u jednoj od pomenutih objava, koje su uglavnom dijelili korisnici Facebooka u Hrvatskoj, ne navodi se nikakva odrednica koja bi potvrdila u kojoj državi je policija navodno dala ovakve preporuke.

Jedino u objavi u javnoj grupi IZGUBLJENI NADJENI PSI NA ZVEZDARI od 21.6.2021. godine navodi se da je riječ o Hrvatskoj.

U HRVATSKOJ
Policija kaže da ako vidite psa, mačku ili drugu životinju zaključanu u automobilu na visokom temperaturnom, fotografišite kućnog ljubimca, automobil i registraciju, zatim razbijte prozor automobila kako biste spriječili smrt. Na taj način, nećete biti optuženi za štetu imovine. Fotografije (dokazi) policije i vlasnika psa će biti pozvani na sud i za to će biti strogo odgovorni! 😉 😉
Može li netko kopirati i zalepiti ovu informaciju kako bi sprečio ovu okrutnost?!
Leto nam dolazi! 🐶🐕 😉
Ne dozvolite da životinje pate.... Hvala vam

 

Šta su činjenice?

Identična objava, u kojoj se navodi da je policija rekla da je dozvoljeno slomiti prozor automobila u kome se nalazi životinja na visokoj temperaturi, masovno je dijeljenja na poljskom jeziku u junu i maju ove godine, a pronašli smo istu objavu i iz 2018. godine.

Fotografija psa iz ove objave našla se i na brojnim profilima na našem govornom području, uz identične tvrdnje.

Sudeći prema pisanju poljskih medija, ovaj “uput” odgovara onome šta su zaista preporuke policije koje smo uspjeli pronaći. Portal Wadowice24.pl, u članku objavljenom 20. 6. 2017 godine, bavi se slučajevima ostavljanja kućnih ljubimaca u automobilima te navodi šta treba činiti kada vidite životinju u takvoj situaciji.

Prvo bismo trebali saznati da li je vlasnik u blizini. Ako, uprkos potrazi, vlasnik nije pronađen, trebali bismo obavijestiti policiju. Ako primijetimo da je životinja bezvoljna ili bez svijesti, možemo razbiti staklo.

Možemo se, čak bismo i trebali, odlučiti za razbijanje stakla i uklanjanje životinje iz automobila. Tada djelujemo u stanju veće potrebe, pa ne kršimo zakon. Po cijenu uništenja automobila spašavamo živote koji vrijede više i niko u to ne bi trebao sumnjati, rekla je za Fondaciju Viva portparolka policijske uprave.   

Radio Super nova također piše da je dozvoljeno polomiti staklo automobila jer je riječ o stanju više nužde i  postoji prijetnja po život živog bića. Portal Wyborcza.pl je 2015. godine pisao o slučaju kada je jedan čovjek polomio staklo kako bi spasio psa koji je bio ostavljen u automobilu na parkingu na 35 stepeni. Iz policije su njegovo ponašanje ocijenili kao korektno i naveli da, ako je neko svjedok situacije opasne po život, ne oklijeva i razbije staklo. 

Portal Doba.pl, u tekstu iz 2020. godine, bavio se mogućnošću da neko ko je u ovakvoj situaciji polomio staklo bude kažnjen zbog oštećenja tuđe stvari.

“U našoj zemlji niko nikome ne može zabraniti da ide na sud, ali ne mislim da će takav slučaj završiti drugačije nego da ga odbace tužilaštvo ili sud”, ne sumnjaju policajci.

Izlaganje psa gubitku života ili zdravlja može se kazniti novčanom kaznom, ograničenjem slobode ili zatvorom do dvije godine.

Primjera da je pod određenim uslovima dozvoljeno polomiti staklo automobila i osloboditi životinju ima i u drugim državama

Post je, dakle, originalno objavljen na poljskom jeziku u Poljskoj, koja je tada i u toj zemlji bila tačna, s obzirom na to da poljska policija jeste izdala preporuke koje se opisuju u objavama. 

Većina objava na našem govornom području identična je onim koje su se dijelile na poljskom jeziku. Međutim, u njima se nigdje ne navodi o kojoj zemlji se radi, pa se može zaključiti da je riječ o preporuci hrvatske policije ili policije neke od drugih zemalja u kojima se objava dijelila. 

Iz MUP-a Republike Hrvatske oglasili su se na svom Twitter nalogu gdje su demantovali da su objavili bilo kakve “preporuke”, te apelovali da građani sami ne poduzimaju nikakve radnje, već da pozovu policiju.

Portal Index je, povodom pomenutih objava na društvenim mrežama, kontaktirao hrvatsku policiju čiji su odgovor objavili u članku od 21.6.2021. godine. 

Vezano uz eventualno oštećenje vozila, policija postupa sukladno odredbama članka 235. Kaznenog zakona u kojem je propisano kazneno djelo "Oštećenje tuđe stvari", odnosno u stavku 1. tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine te u stavku 3. ako je djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je prouzročena znatna šteta kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Apeliramo na građane da u takvim situacijama samoinicijativno ne poduzimaju radnje, već da obavijeste policiju kako bi policijski službenici izašli na mjesto dojave i poduzeli nužne mjere i radnje. U opisanom slučaju u kojem je ugrožen život i zdravlje životinje, svakako je potrebno izvijestiti i veterinarsku inspekciju te komunalno redarstvo", kazali su nam iz policije.

U Upravi policije Crne Gore su za Raskrinkavanje potvrdili da ni u ovoj zemlji policija nije izdala  ovakvo uputstvo.

Uprava policije Crne Gore nije dala upustva da je dozvoljeno da ukoliko neko vidi zatvorenog kućnog ljubimca u automobilu na visokoj temperaturu može da razbije prozor automobila, niti postoje zakoni ili odluke kojima je ovaj postupak dozvoljen. 

Raskrinkavanje je poslalo upit i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Iz MUP-a RS-a su nam kazali:

Napominjemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije davalo upute građanima u vezi sa njihovim postupanjem u situacijama zaticanja kućnih ljubimaca ostavljenih u automobilima na visokoj temperaturi.

Isti upit poslali smo i Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH, kao i MUP-u Kantona Sarajevo, međutim, do objavljivanja ove analize nismo dobili odgovore. 

Koliko je opasno ostavljati djecu i životinje u zatvorenom automobilu na visokim temperaturama ukazali su i iz Vatrogasne stanice Zagreb. Oni su na svojoj Facebook stranici objavili tabelu koja pokazuje poređenje vanjskih temperatura i temperatura u sivom automobilu nakon 5, 10, 30 i 60 minuta. Tabela pokazuje da se pri vanjskoj temperaturi od 38 stepeni već nakon 5 minuta ulazi u opseg temperatura koje su opasne po život.

Na svom sajtu, Veterinarska ambulanta Vet Centar Banja Luka navodi da posljedice boravka psa u automobilu na visokim temperaturama mogu nastupiti u kratkom vremenskom intervalu:

U najgorem slučaju životinja može uginuti od toplotnog udara. Jedna od posledica je i teško oštećenje mozga koje može nastupiti već nakon nekoliko minuta.

Pas pogođen toplotnim udarom je uznemiren, vrlo žedan, ima gustu pljuvačku i teško dahće. Nema apetit, jezik mu je potamneo, malaksao je, ima povišenu temperaturu i u težim slučajevima krvavi proliv, povraćanje i očigledan je manjak koordinacije. Za vrijeme toplinskog udara se šire krvni sudovi, pada pritisak i može doći do prsnuća krvnih žila u mozgu. U tim trenucima tijelo nije u mogućnosti regulisati tjelesnu temperaturu koja u vrlo kratkom roku može preći i 40 stepeni.

Ako primjetite simptome, odvedite psa kod veterinara ili, u blažim slučajevima, dajte mu mnogo vode da pije, i odvedite ga na hladnije mesto te ga pokušajte što prije rashladiti.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je policija u Hrvatskoj izdala upute građanima da razbiju staklo automobila ukoliko se u njemu nalazi životinja ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Objave koje sadrže tvrdnju o navodnim uputama policije za spašavanje kućnih ljubimaca iz automobila, bez navođenja o kojoj zemlji se radi, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tačno je da je policija dala upute o razbijanju stakla na automobilu kako bi se spasio život životinje, međutim, to se desilo u Poljskoj, a ne u zemljama regije, kako se zaključuje na osnovu objava.   

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 02. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 dan

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me