Raskrinkavanje.ba

Polovina hrvatskih ljekara nije odbila vakcinu protiv Covid-19

Brojni portali u regionu manipulativno su izvijestili da je anketa provedena u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj pokazala da polovina ljekara ne želi da se vakciniše. Ljekari su se, zapravo, izjašnjavali da li su zainteresovani da se vakcinišu prvim dostupnim dozama vakcine.

 

Portal Mondo.ba je 15.12.2020. godine objavio tekst sa naslovom u kojem se navodi da će “skoro polovina doktora” odbiti vakcinisanje protiv Covid-19 u Hrvatskoj:

Anketiranje u Hrvatskoj: Vakcinisanje će odbiti skoro polovina doktora i 40 odsto medicinskih sestara

Tekst sadrži, kako se navodi, “podatke o rezultatima ankete” koja je provedena u hrvatskim zdravstvenim ustanovama među ljekarima.

Podaci anketiranja zaposlenih o vakcinisanju koje od prošle sedmice traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovine hrvatskih doktora namjerava vakcinisati. Konačni rezultati trebali bi biti poznati danas.

Identične navode istoga dana objavio je i portal BHRT, kao i Radio Sarajevo i Akta. Za razliku od ostalih navedenih medija, koji su u naslovima naveli da je u pitanju “skoro polovina” ili “50%” doktora, Radio Sarajevo je u naslovu naveo da će vakcinisanje u Hrvatskoj odbiti “više od 50 posto doktora”. 

Hrvatska / Anketa u susjednoj zemlji: Više od 50 posto doktora će odbiti cijepljenje (Radio Sarajevo)

 

U Hrvatskoj će cijepljenje odbiti 50 % liječnika i 40 % medicinskih sestara (BHRT)

 

Vakcinaciju protiv korone će odbiti čak 50% ljekara i 40% medicinskih sestara (Akta)

U svim ovim člancima se navodi da “podaci anketiranja zaposlenih o vakcinisanju, koje od prošle sedmice traje u bolnicama, zasad govore da se manje od polovine hrvatskih doktora namjerava vakcinisati”. Niti u jednom članku se ne spominje riječ “odbijanje” niti se navode podaci o tome koliko doktora je navodno “odbilo” vakcinaciju, kako se tvrdi u naslovima. 

Kao izvor ovi mediji su naveli Jutarnji (.hr) i Hinu. Tekst sa rezultatima ankete prvobitno je objavljen na portalu Jutarnji (.hr) 15.12.2020. U naslovu ovog članka stoji tvrdnja da će “čak 50 posto liječnika” odbiti cijepljenje protiv Covid-19.

 Cijepljenje protiv covida odbit će čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

Hrvatska novinska agencija je prenijela navode iz ovog članka, a zatim su brojni hrvatski i regionalni mediji takođe objavili svoje članke o ovome, pozivajući se na jedan od ova dva medija. Među njima su: Medjimurje, Narod (.hr)Antena portal ZadarVesti-online, Nova (.rs), Espreso, Novosti (.rs), Srbin.info, Naša borba, Ezadar.

Portal Naša borba je naslovu dodao i tvrdnju da su hrvatski ljekari “otkazali poslušnost”.

HRVATSKI LEKARI OTKAZALI POSLUŠNOST: Pola ispitanika ne želi da primi vakcinu!

 
Šta su činjenice?

 

Tvrdnjama da je polovina hrvatskih ljekara odbila vakcinaciju protiv Covid-19 bavio se naš partnerski fact-checking portal Faktograf. U analizi objavljenoj 15.12.2020. godine Faktograf je naveo da je Jutarnji “nepreciznim i senzacionalističkim naslovom krivo izvijestio o naravi izjašnjavanja liječnika o cijepljenju”. Kako se navodi, u tekstu Jutarnjeg se ne pominje riječ “odbijanje”, već je u pitanju procenat ispitanika koji nije odgovorio na upit Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što su mediji pogrešno protumačili kao “odbijanje vakcinacije”.

“Odbijanje” se ne spominje u tekstu. To proizlazi iz činjenice da liječnici na upit HZJZ-a nisu eksplicitno odbili cjepivo, već se nisu prijavili za prve doze prvoga cjepiva, što je bitna razlika. Uostalom, ne radi se ni o konačnoj brojci

(...)

Tih 50 posto liječnika ili 40 posto sestara naprosto se nije oglasilo nakon upita Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno ravnatelja ustanove i na taj se način nije prijavilo za prvu fazu cijepljenja.

Prema Faktogarfovim informacijama, svrha ankete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je bila prikupiti podatke o broju zdravstvenih radnika u bolničkim ustanovama koji će se vakcinisati s prvom isporukom vakcine, te ko će provesti vakcinaciju u prvoj fazi. HZJP je zanimao broj ostalih radnika u zdravstvu, osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika koji će se vakcinisati s prvim dostupnim količinama u drugoj fazi ili u prvoj fazi ukoliko broj zainteresiranih zdravstvenih radnika i osoba u domovima bude manji od dostavljene količine.

Iz Komore medicinskih sestara (HKMS) potvrdili su za Faktograf da je ovakva “formulacija” stizala medicinskim radnicima na e-mail, te da nije riječ o klasičnoj anketi.

“Znamo iz razgovora s naših članicama da je HZJZ poslao takav mail na zdravstvene institucije i druge institucije te da je mail prosljeđivan uobičajenim putem unutar ustanova na medicinske sestre i liječnike. Koliko je nama poznato, nije provođena nikakva klasična anketa, nego ovakav pozivni mail, pa nije bilo niti moguće da medicinske sestre odgovore da odbijaju cijepljenje, kao što to netočno tvrde neki masovni mediji”, navodi u odgovoru na naš upit predsjednik Komore Mario Gazić.

U ovoj krizi, dodaje, “sasvim je logično da mnoge sestre možda nisu niti dobile tu informaciju, da nisu stigle otvoriti mail ili nisu stigle odgovoriti na njega”. Rok za odgovor je bio dosta kratak, pojašnjava, negdje nekoliko sati, a negdje jedan dan.

Hrvatska liječnička komora u odgovoru za Faktograf takođe je navela da se ne radi o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se cijepiti ili ne. 

“Dakle, prema našim informacijama ne radi se o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se ili ne žele cijepiti, nego o ovakvom mail pozivu za iskazivanje interesa. Zato smatramo da tumačenje nekih medija oko rezultata ovog poziva da svi oni liječnici koji nisu odgovorili na mail (a razlozi za to zaista mogu biti raznoliki) i nisu se odmah prijavili na cijepljenje zapravo odbijaju cijepljenje nije prihvatljivo. Jedino što je jasno i sigurno je da se za cijepljenje u prvoj fazi prijavio određeni postotak liječnika i medicinskih sestara. Očekujemo da će u sljedećim tjednima, a naročito kad krene samo cijepljenje, taj broj biti značajno veći”, navodi u odgovoru Hrvatska liječnička komora.

Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika u izjavi za Faktograf je potvrdila da podaci nisu konačni, jer se još uvijek prikupljaju. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo takođe su slično odgovorili.

“Svi mailovi još nisu pristigli. Tek kada ovaj tjedan prikupimo sve podatke možemo pričati o odazivu”, navodi HZJZ.

Pretežno se još velik broj nije izjasnio, no imaju još vremena poslati svoje želje ili odbijanja, dodaje Zavod, zaključujući da ćemo imati pravu sliku tek kad se sve rezimira.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić za Faktograf također navodi da Zavod još uvijek nema podatke o zainteresiranima za cijepljenje te da ne zna odakle Jutarnjem ti podaci.

Shodno činjenicama, nisu tačne medijske tvrdnje o tome da je više od 50 posto ili skoro polovina hrvatskih liječnika odbilo cijepljenje protiv Covid-19, s obzirom na to da nije bila u pitanju anketa sa tim pitanjem i nije bilo moguće ništa “odbiti”. 

Budući da se ljekari u Hrvatskoj nisu izjašnjavali o tome da li bi prihvatili ili odbili vakcinaciju, te da nije bila u pitanju anketa, već poziv zainteresovanim koji žele primiti vakcinu u prvoj fazi vakcinisanja, tvrdnje iznesene u članku na portalu Jutarnji dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama i dezinformacija. S obzirom na to da se u člancima ne nalaze tvrdnje o “odbijanju vakcinacije” koje su navedene u naslovu, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt

Istu ocjenu dobijaju i članci objavljeni na ostalim portalima, koji sadrže tvrdnju da je polovina hrvatskih doktora “odbila” vakcinaciju ili da se “ne želi” vakcinisati.

Napomena 11.1.2021.

Članak portala Espreso je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena

14.01.2021: Članak na portalu Narod.hr je u međuvremenu ispravljen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.13.09.2022: Portal Novosti je izvršio ispravke netačnih navoda u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

10.05.2023. Portal Mondo(.ba) je izmijenio članak, on više ne sadrži netačne navode pa dobija i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023. Članak portala Srbin koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 15.12.2020

Jutarnji.hr: Cijepljenje protiv covida odbit će čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

U svijetu se raspravlja treba li cijepljenje biti obavezno za one koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

Srbin: Čak polovica hrvatskih liječnika ne želi cjepivo protiv korone

Svijet raspravlja treba li cjepivo protiv koronavirusa biti obvezno za one koji u svom radu mogu zaraziti druge. Rezultati nedavne ankete među hrvatsk...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

Radio Sarajevo: Hrvatska / Anketa u susjednoj zemlji: Više od 50 posto doktora će odbiti cijepljenje

"Prepustio bih u ovom trenutku svoje cjepivo drugima. Ima vremena za cijepljenje!".

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

BHRT: U Hrvatskoj će cijepljenje odbiti 50 % liječnika i 40 % medicinskih sestara

Podaci anketiranja zaposlenih o cijepljenju koje od prošle sedmice traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

Akta: Vakcinaciju protiv korone će odbiti čak 50% ljekara i 40% medicinskih sestara

Prvi podaci iz bolnica govore da bi se vakcinisalo tek oko polovine doktora, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

Mondo: Anketiranje u Hrvatskoj: Vakcinisanje će odbiti skoro polovina doktora i 40 odsto medicinskih sestara

Podaci anketiranja zaposlenih o vakcinisanju koje od prošle sedmice traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovine hrvatskih doktora namjerava...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.12.2020

Nasa borba: HRVATSKI LEKARI OTKAZALI POSLUŠNOST: Pola ispitanika ne želi da primi vakcinu!

Hrvatski lekari ne žele da se vakcinišu pokazala anketa

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 16.12.2020

Vesti-online: Hrvatski lekari ne žele vakcinu

Više od 50 odsto lekara u zagrebačkim bolnicama ne želi da se vakciniše, a vakcinu protiv Covida-19 odbija i 40 odsto medicinskih sestara.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

Nova.rs: Poražavajuće: Čak polovina hrvatskih lekara neće vakcinu

U svetu se raspravlja da li vakcina protiv koronavirusa treba da bude obavezna za one koji u svom poslu mogu da zaraze druge. Rezultati nedavno sprove...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

Espreso.rs: VAKCINU PROTIV KORONE ODBIĆE ČAK 50 ODSTO LEKARA U HRVATSKOJ: Neverovatni rezultati ankete!

Hrvatska planira vakcinisanje zdravstvenih radnika, prvenstveno zaposlenih u domovima za stare

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 15.12.2020

Srbin: Čak polovina hrvatskih lekara neće vakcinu protiv korone

U svetu se raspravlja da li vakcina protiv koronavirusa treba da bude obavezna za one koji u svom poslu mogu da zaraze druge. Rezultati nedavno sprove...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 16.12.2020

Novosti: HRVATSKI LEKARI NE ŽELE VAKCINU: Zagreb i pored vrlo teške situacije sumnjičav prema imunizaciji protiv korone

VIŠE od 50 odsto lekara u zagrebačkim bolnicama ne želi da se vakciniše, a cepljenje protiv kovida 19 odbija i 40 odsto medicinskih sestara.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 15.12.2020

Emedjimurje.net: Cijepljenje protiv covida odbit će čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

Od prošlog tjedna u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o cijepljenju...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

Narod.hr: Anketa: Cijepljenje protiv Covida odbit će 50% liječnika i 40% medicinskih sestara

“Prepustio bih u ovom trenutku svoje cjepivo drugima. Ima vremena za cijepljenje!” Nerijetka je to rečenica kojom ovih dana odgovaraju liječnici na an...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 15.12.2020

Antena Zadar: Porazna anketa; Cijepljenje protiv COVID-a odbit će čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

“Prepustio bih u ovom trenutku svoje cjepivo drugima. Ima vremena za cijepljenje!” Nerijetka je to rečenica kojom ovih dana odgovaraju liječnici na an...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 15.12.2020

eZadar: Cijepljenje će odbiti 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

Podaci anketiranja zaposlenih o cijepljenju koje od prošlog tjedna traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija