Polovina hrvatskih ljekara nije odbila vakcinu protiv Covid-19

Brojni portali u regionu manipulativno su izvijestili da je anketa provedena u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj pokazala da polovina ljekara ne želi da se vakciniše. Ljekari su se, zapravo, izjašnjavali da li su zainteresovani da se vakcinišu prvim dostupnim dozama vakcine.

 

Portal Mondo.ba je 15.12.2020. godine objavio tekst sa naslovom u kojem se navodi da će “skoro polovina doktora” odbiti vakcinisanje protiv Covid-19 u Hrvatskoj:

Anketiranje u Hrvatskoj: Vakcinisanje će odbiti skoro polovina doktora i 40 odsto medicinskih sestara

Tekst sadrži, kako se navodi, “podatke o rezultatima ankete” koja je provedena u hrvatskim zdravstvenim ustanovama među ljekarima.

Podaci anketiranja zaposlenih o vakcinisanju koje od prošle sedmice traje u bolnicama zasad govore da se manje od polovine hrvatskih doktora namjerava vakcinisati. Konačni rezultati trebali bi biti poznati danas.

Identične navode istoga dana objavio je i portal BHRT, kao i Radio Sarajevo i Akta. Za razliku od ostalih navedenih medija, koji su u naslovima naveli da je u pitanju “skoro polovina” ili “50%” doktora, Radio Sarajevo je u naslovu naveo da će vakcinisanje u Hrvatskoj odbiti “više od 50 posto doktora”. 

Hrvatska / Anketa u susjednoj zemlji: Više od 50 posto doktora će odbiti cijepljenje (Radio Sarajevo)

 

U Hrvatskoj će cijepljenje odbiti 50 % liječnika i 40 % medicinskih sestara (BHRT)

 

Vakcinaciju protiv korone će odbiti čak 50% ljekara i 40% medicinskih sestara (Akta)

U svim ovim člancima se navodi da “podaci anketiranja zaposlenih o vakcinisanju, koje od prošle sedmice traje u bolnicama, zasad govore da se manje od polovine hrvatskih doktora namjerava vakcinisati”. Niti u jednom članku se ne spominje riječ “odbijanje” niti se navode podaci o tome koliko doktora je navodno “odbilo” vakcinaciju, kako se tvrdi u naslovima. 

Kao izvor ovi mediji su naveli Jutarnji (.hr) i Hinu. Tekst sa rezultatima ankete prvobitno je objavljen na portalu Jutarnji (.hr) 15.12.2020. U naslovu ovog članka stoji tvrdnja da će “čak 50 posto liječnika” odbiti cijepljenje protiv Covid-19.

 Cijepljenje protiv covida odbit će čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

Hrvatska novinska agencija je prenijela navode iz ovog članka, a zatim su brojni hrvatski i regionalni mediji takođe objavili svoje članke o ovome, pozivajući se na jedan od ova dva medija. Među njima su: Medjimurje, Narod (.hr)Antena portal ZadarVesti-online, Nova (.rs), Espreso, Novosti (.rs), Srbin.info, Naša borba, Ezadar.

Portal Naša borba je naslovu dodao i tvrdnju da su hrvatski ljekari “otkazali poslušnost”.

HRVATSKI LEKARI OTKAZALI POSLUŠNOST: Pola ispitanika ne želi da primi vakcinu!

 
Šta su činjenice?

 

Tvrdnjama da je polovina hrvatskih ljekara odbila vakcinaciju protiv Covid-19 bavio se naš partnerski fact-checking portal Faktograf. U analizi objavljenoj 15.12.2020. godine Faktograf je naveo da je Jutarnji “nepreciznim i senzacionalističkim naslovom krivo izvijestio o naravi izjašnjavanja liječnika o cijepljenju”. Kako se navodi, u tekstu Jutarnjeg se ne pominje riječ “odbijanje”, već je u pitanju procenat ispitanika koji nije odgovorio na upit Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što su mediji pogrešno protumačili kao “odbijanje vakcinacije”.

“Odbijanje” se ne spominje u tekstu. To proizlazi iz činjenice da liječnici na upit HZJZ-a nisu eksplicitno odbili cjepivo, već se nisu prijavili za prve doze prvoga cjepiva, što je bitna razlika. Uostalom, ne radi se ni o konačnoj brojci

(...)

Tih 50 posto liječnika ili 40 posto sestara naprosto se nije oglasilo nakon upita Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno ravnatelja ustanove i na taj se način nije prijavilo za prvu fazu cijepljenja.

Prema Faktogarfovim informacijama, svrha ankete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je bila prikupiti podatke o broju zdravstvenih radnika u bolničkim ustanovama koji će se vakcinisati s prvom isporukom vakcine, te ko će provesti vakcinaciju u prvoj fazi. HZJP je zanimao broj ostalih radnika u zdravstvu, osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika koji će se vakcinisati s prvim dostupnim količinama u drugoj fazi ili u prvoj fazi ukoliko broj zainteresiranih zdravstvenih radnika i osoba u domovima bude manji od dostavljene količine.

Iz Komore medicinskih sestara (HKMS) potvrdili su za Faktograf da je ovakva “formulacija” stizala medicinskim radnicima na e-mail, te da nije riječ o klasičnoj anketi.

“Znamo iz razgovora s naših članicama da je HZJZ poslao takav mail na zdravstvene institucije i druge institucije te da je mail prosljeđivan uobičajenim putem unutar ustanova na medicinske sestre i liječnike. Koliko je nama poznato, nije provođena nikakva klasična anketa, nego ovakav pozivni mail, pa nije bilo niti moguće da medicinske sestre odgovore da odbijaju cijepljenje, kao što to netočno tvrde neki masovni mediji”, navodi u odgovoru na naš upit predsjednik Komore Mario Gazić.

U ovoj krizi, dodaje, “sasvim je logično da mnoge sestre možda nisu niti dobile tu informaciju, da nisu stigle otvoriti mail ili nisu stigle odgovoriti na njega”. Rok za odgovor je bio dosta kratak, pojašnjava, negdje nekoliko sati, a negdje jedan dan.

Hrvatska liječnička komora u odgovoru za Faktograf takođe je navela da se ne radi o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se cijepiti ili ne. 

“Dakle, prema našim informacijama ne radi se o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se ili ne žele cijepiti, nego o ovakvom mail pozivu za iskazivanje interesa. Zato smatramo da tumačenje nekih medija oko rezultata ovog poziva da svi oni liječnici koji nisu odgovorili na mail (a razlozi za to zaista mogu biti raznoliki) i nisu se odmah prijavili na cijepljenje zapravo odbijaju cijepljenje nije prihvatljivo. Jedino što je jasno i sigurno je da se za cijepljenje u prvoj fazi prijavio određeni postotak liječnika i medicinskih sestara. Očekujemo da će u sljedećim tjednima, a naročito kad krene samo cijepljenje, taj broj biti značajno veći”, navodi u odgovoru Hrvatska liječnička komora.

Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika u izjavi za Faktograf je potvrdila da podaci nisu konačni, jer se još uvijek prikupljaju. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo takođe su slično odgovorili.

“Svi mailovi još nisu pristigli. Tek kada ovaj tjedan prikupimo sve podatke možemo pričati o odazivu”, navodi HZJZ.

Pretežno se još velik broj nije izjasnio, no imaju još vremena poslati svoje želje ili odbijanja, dodaje Zavod, zaključujući da ćemo imati pravu sliku tek kad se sve rezimira.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić za Faktograf također navodi da Zavod još uvijek nema podatke o zainteresiranima za cijepljenje te da ne zna odakle Jutarnjem ti podaci.

Shodno činjenicama, nisu tačne medijske tvrdnje o tome da je više od 50 posto ili skoro polovina hrvatskih liječnika odbilo cijepljenje protiv Covid-19, s obzirom na to da nije bila u pitanju anketa sa tim pitanjem i nije bilo moguće ništa “odbiti”. 

Budući da se ljekari u Hrvatskoj nisu izjašnjavali o tome da li bi prihvatili ili odbili vakcinaciju, te da nije bila u pitanju anketa, već poziv zainteresovanim koji žele primiti vakcinu u prvoj fazi vakcinisanja, tvrdnje iznesene u članku na portalu Jutarnji dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama i dezinformacija. S obzirom na to da se u člancima ne nalaze tvrdnje o “odbijanju vakcinacije” koje su navedene u naslovu, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt

Istu ocjenu dobijaju i članci objavljeni na ostalim portalima, koji sadrže tvrdnju da je polovina hrvatskih doktora “odbila” vakcinaciju ili da se “ne želi” vakcinisati.

Napomena 11.1.2021.

Članak portala Espreso je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena

14.01.2021: Članak na portalu Narod.hr je u međuvremenu ispravljen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

13.09.2022: Portal Novosti je izvršio ispravke netačnih navoda u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 21. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me