Pomor ptica u Nizozemskoj nije izazvao 5G

Dok portali tvrde da je smrt više od 300 ptica u nizozemskom gradu Hagu uzrokovana testirasnjem 5G mreže, ne postoji ni jedna kredibilna potvrda takve priče.

Između 19. oktobra i 3. novembra 2018. godine, zabilježen je pomor ptica u jednom od parkova u Hagu. U periodu od 16 dana pronađeno je 337 mrtvih čvoraka i dva goluba. S obzirom da se u blizini tog parka nalazi i testna antena za 5G, ova tehnologija je u pojedinim medijima označena kao krivac za pomor ptica.

Portal televizijske kuće “TV1” je 2. marta 2019. godine objavio članak sa naslovom pod znakom pitanja:

Ptice padaju sa neba zbog 5G mreže?

I dok je naslov završen upitnikom, u nastavku članka ne postoji dilema da se to i desilo.

Stotine ptica su pale s neba u nizozemskom gradu Haagu tijekom eksperimenta nove 5G mreže u kojem se testirao domet i da li će nova bežična tehnologija uzrokovati štetu na lokalnom području.
Vijesti o štetnim posljedicama koje su pretrpjele ptice se nisu pojavile u mainstream medijima, jer su u početku ptice u malom broju umirale tijekom prvog vala eksperimenta. 
Međutim, kada je istodobno umrlo još 150 ptica, koje su padale u javni park, ljudi su počeli primjećivati​i istraživati, piše msn.com.

Ono što je već na početku “znak za uzbunu” jeste tvrdnja da je riječ o informaciji koja se nije pojavila u mainstream medijima, što odmah upućuje na postojanje zavjere da se slučaj prikrije. Nizozemska verzija portala “msn.com” je objavila sličan članak, koji je naknadno obrisan.

Kao izvor ovih tvrdnji na portalu “TV1” navedena je anonimna stranica “Vevo.work” na kojoj članak više ne postoji, a čitava priča je potekla sa portala “Stop UMTS” koji je 26. oktobra iznio tvrdnju da je uzrok pomora testiranje 5G mreže.

Drugi dio teksta donosi tvrdnje koje su objavljene na Facebook profilu Johna Kuhlesa, koji je pokretač portala “Stop 5G” i teoretičar zavjera.

Sve informacije koje slijede dolaze sa javne Facebook stranice Johna Kuhlesa:
“U međuvremenu sam 30. listopada dobio više informacija. Ptice koje su masivno ugibale bile bi žrtve eksperimenta koji se izvodio onih dana u Haagu, gdje je RF zračenje testirano na vršnoj frekvenciji od 7.40 GHz. Ove informacije dolaze iz jednog izvora i trebale bi biti potvrđene, ako je moguće.
U ovom trenutku nije jasno da li su testovi sa 5G antenama ponovno izvedeni, ali sve do sada ukazuje na zračenje 5G antena kao najvjerojatniji uzrok.

 

Šta su činjenice?

Portal za provjeru činjenica “Snopes” je utvrdio da je riječ o netačnoj tvrdnji. Naime, prema pisanju ovog portala, u periodu kada se dešavao pomor ptica nije bilo testiranja, a posljednje testiranje vršeno je 28. jula, nekoliko mjeseci prije incidenta.

Tada je Huawei demonstrirao 5G mrežu za KPM telekom koristeći C spektar i na frekvenciji koja inače nije na raspolaganju za mobilne usluge u Nizozemskoj. Agencija za telekomunikacije je izdala jednodnevnu dozvolu za tu demonstraciju.

Kada je u javnost dospjela teorija da je pomor izazvalo elektromagnetsko zračenje koje je emitirano sa antene za 5G mrežu, u nekoliko navrata oglasilo se lokalno utočište za ptice tvrdeći da je to jedna od teorija koju je bilo najlakše za odbaciti. Kako stoji na Facebook stranici tog udruženja, nije bilo testiranja 5G mreže tih dana, a i da jeste nameće se pitanje zašto bi takvo zračenje utjecalo samo na pojedine ptice jedne vrste koje se kreću u jatima od 1000 jedinki i to kroz nekoliko dana.

Na stranici gradske uprave Haga je tada postavljena obavijest da je, zbog nerazjašnjenog uzroka pomora čvoraka, zabranjeno izvođenje pasa u sporni park u slučaju da je došlo do trovanja ptica.

U priču o pticama umiješale su se i krave, pa tako u članku stoji i ovo:

(...) Ranije su se također događale lude stvari, kao što je prošle godine bilo s kravama u Groningenu Loppersumu, gdje je također testirana 5G mreža.
Ali i kako je u Švicarskoj cijelo stado krava završilo u klancu kada je testirana 5G mreža.”

Slučaj iz Groningen Loppersuma, također u Nizozemskoj, kao slučaj postoji samo na stranicama koje se bore za zaustavljanje implementacije 5G mreže, dok ni jedan kredibilan medij nije izvijestio o tome.

Što se krava iz Švicarske tiče, riječ je o 13 grla koja su provalila iz ograđenog dijela i potrčala prema litici. Pretpostavlja se da su ih vukovi ili psi natjerali u stampedo, te su pale niz stjenovitu liticu. Niko osim stranica koji se protive uspostavljanju 5G mreže, nije uopšte izrazio sumnju u ovu priču.

Zbog činjenice da se u Hagu zaista desio pomor ptica iz neutvrđenog razloga, te da je testiranje 5G mreže isključeno kao uzrok, članak objavljen na portalu “TV1” ćemo ocijeniti kao dezinformaciju i teoriju zavjere. Zbog kombinovanja tačnih i izmišljenih tvrdnji članak ocjenujemo i kao manipulisanje činjenicama.

Nekoliko portala recikliralo je u januaru, februaru i martu 2020. godine netačnu tvrdnju o tome da je testiranje 5G mreže dovelo do pomora ptica u holandskom gradu Hagu. Objavljeni članci također dobijaju ocjene dezinformacija, teorija zavjere i manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 31. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me