Pomor ptica u Nizozemskoj nije izazvao 5G

Dok portali tvrde da je smrt više od 300 ptica u nizozemskom gradu Hagu uzrokovana testirasnjem 5G mreže, ne postoji ni jedna kredibilna potvrde takve priče.

Ocijenjeni članci
Novi Svjetski Poredak Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere; Ekskluzivno.me Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere; TV1 Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere; Sarajevo Grad Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere;

Između 19. oktobra i 3. novembra 2018. godine, zabilježen je pomor ptica u jednom od parkova u Hagu. U periodu od 16 dana ukupno je pronađeno 337 mrtvih čvoraka i dva goluba. S obzirom da se u blizini tog parka nalazi i testna antena za 5G, ova tehnologija je u pojedinim medijima proglašena kao krivac za pomor ptica.

Portal televizijske kuće “TV1” je 2. marta 2019. godine objavio članak sa naslovom pod znak upitnika:

Ptice padaju sa neba zbog 5G mreže?

I dok je naslov završen upitnikom, u nastavku članka ne postoji dilema da se to i desilo.

Stotine ptica su pale s neba u nizozemskom gradu Haagu tijekom eksperimenta nove 5G mreže u kojem se testirao domet i da li će nova bežična tehnologija uzrokovati štetu na lokalnom području.
Vijesti o štetnim posljedicama koje su pretrpjele ptice se nisu pojavile u mainstream medijima, jer su u početku ptice u malom broju umirale tijekom prvog vala eksperimenta. 
Međutim, kada je istodobno umrlo još 150 ptica, koje su padale u javni park, ljudi su počeli primjećivati​i istraživati, piše msn.com.

Ono što je već na početku “znak za uzbunu” jeste tvrdnja da je riječ o informaciji koja se nije pojavila u mainstream medijima, što odmah upućuje na postojanje zavjere da se slučaj prikrije. Nizozemska verzija portala “msn.com” je objavila sličan članak, koji je naknadno obrisan.

Kao izvor ovih tvrdnji na portalu “TV1” navedena je anonimna stranica “Vevo.work” na kojoj više članak ne postoji, a čitava priča je potekla sa portala “Stop UMTS” koji je 26. oktobra iznio tvrdnju da je uzrok pomora testiranje 5G mreže.

Drugi dio teksta donosi tvrdnje koje su objavljene na Facebook profilu Johna Kuhlesa, koji je istovremeno pokretač portala “Stop 5G” i teoretičar zavjera.

Sve informacije koje slijede dolaze sa javne Facebook stranice Johna Kuhlesa:
“U međuvremenu sam 30. listopada dobio više informacija. Ptice koje su masivno ugibale bile bi žrtve eksperimenta koji se izvodio onih dana u Haagu, gdje je RF zračenje testirano na vršnoj frekvenciji od 7.40 GHz. Ove informacije dolaze iz jednog izvora i trebale bi biti potvrđene, ako je moguće.
U ovom trenutku nije jasno da li su testovi sa 5G antenama ponovno izvedeni, ali sve do sada ukazuje na zračenje 5G antena kao najvjerojatniji uzrok.

 

Šta su činjenice?

Portal za provjeru činjenica “Snopes” je utvrdio da je riječ o netačnoj tvrdnji. Naime, prema pisanju ovog portala, u periodu kada se dešavao pomor ptica nije bilo testiranja, a posljednje testiranje vršeno je 28. jula, nekoliko mjeseci prije incidenta.

Tada je Huawei demonstrirao 5G mrežu za KPM telekom koristeći C spektar i na frekvenciju koja inače nije na raspolaganju za mobilne usluge u Nizozemskoj. Agencija za telekomunikacije je izdala jednodnevnu dozvolu za tu demonstraciju.

Kada je u javnost dospjela teorija da je pomor izazvalo elektromagnetsko zračenje koje je emitirano sa antene za 5G mrežu, u nekoliko navrata oglasilo se lokalno utočište za ptice tvrdeći da je to jedna od teorija koju je bilo najlakše za odbaciti. Kako stoji na Facebook stranici tog udruženja, nije bilo testiranja 5G mreže tih dana, a i da jeste nameće se pitanje zašto bi takvo zračenje utjecalo samo na pojedine ptice jedne vrste koje se kreću u jatima od 1000 jedinki i to kroz nekoliko dana.

Na stranici gradske uprave Haga je tada postavljena obavijest da je, zbog nerazjašnjenog uzroka pomora čvoraka, zabranjeno izvođenje pasa u sporni park u slučaju da je došlo do trovanja ptica.

U priču o pticama umiješale su se i krave, pa tako u članku stoji i ovo:

(...) Ranije su se također događale lude stvari, kao što je prošle godine bilo s kravama u Groningenu Loppersumu, gdje je također testirana 5G mreža.
Ali i kako je u Švicarskoj cijelo stado krava završilo u klancu kada je testirana 5G mreža.”

Slučaj iz Groningen Loppersuma, također u Nizozemskoj, kao slučaj postoji samo na stranicama koje se bore za zaustavljanje implementacije 5G mreže, dok ni jedan kredibilan medij nije izvijestio o tome.

Što se krava iz Švicarske tiče, riječ je o 13 grla koja su provalila iz ograđenog dijela i potrčala prema litici. Pretpostavlja se da su ih vukovi ili psi natjerali u stampedo, te su pale niz stjenovitu liticu. Niko osim stranica koji se protive uspostavljanju 5G mreže, nije uopšte izrazio sumnju u ovu priču.

Zbog činjenice da se u Hagu zaista desio pomor ptica iz neutvrđenog razloga, te da je testiranje 5G mreže isključeno kao uzrok, članak objavljen na portalu “TV1” ćemo ocijeniti kao dezinformaciju i teoriju zavjere. Zbog kombinovanja tačnih i izmišljenih tvrdnji članak ocjenujemo i kao manipulisanje činjenicama.

 
 
0
 Advanced issues found
 
 
 
 
 
0
 Advanced issues found
 
 
 
Napomena: 18.7.2019.

Nakon objavljene analize. čitatelj nam je prijavio nova prenošenja ovog članka na portalu "Sarajevograd", koji je uvršten u ovu analizu i koji nosi iste ocjene kao i ostali članci obuhvaćeni analizom. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 31. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ateistima nije zabranjen ulazak u RS 

Dokument “Odluke” kojom se ateistima zabranjuje ulaz u Republiku Srpsku, a...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija
Zornića nije osudio haški tribunal

"Tanjug" je plasirao netačnu informaciju o tome da je Zornića osudio haški...

Dezinformacija Greška Demantirano
Dezinformacija
Klix.ba i anonimni izvori: Dio drugi

Korištenje anonimnih izvora je legitimna novinarska praksa. Međutim, da bi...

Dezinformacija Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me