Raskrinkavanje.ba

Pompeo nije rekao da će SAD “pogurati reformske procese koji vode BiH u EU i NATO”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala je objavilo članke u kojima se tvrdi kako je američki državni sekretar Mike Pompeo rekao da će SAD “pogurati” reformske procese koji vode ka članstvu BiH u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom vojnom savezu. Tu tvrdnju državni sekretar nije izjavio.

Američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio je Dubrovnik 2.10.2020, gdje se sastao sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka, Pompeo i Plenković održali su press konferenciju. 

Portal Klix je istog dana objavio članak o tom sastanku i konferenciji za medije, opremljen naslovom:

Pompeo poručio da će SAD "pogurati" reformske procese u BiH i njen put u EU i NATO

U članku se kaže kako je Pompeo izjavio da će Sjedinjene Američke Države iskoristiti diplomatska sredstva da “poguraju” reformske procese u BiH, koji vode ka članstvu u Evropskoj uniji i Sjeveroatlantskom vojnom savezu.

Pompeo je danas u Dubrovniku izrazio nadu da će region doći do kraja tog procesa te je kazao da će SAD iskoristiti svoja diplomatska sredstva da pogura reformske procese koji u konačnici vode i do ulaska u EU i NATO.

Članak sa istom tvrdnjom su prenijeli portali Glas Srpske i Novi vjetar:

Pompeo i Plenković: SAD će "pogurati" reformske procese u BiH i regionu i put u EU i NATO (Glas Srpske)

Pompeo poručio da će SAD “pogurati” reformske procese u BiH i njen put u EU i NATO (Novi vjetar)

Državni sekretar Pompeo i premijer Plenković obratili su se novinarima nakon sastanka u Dubrovniku. Pompeo se na početku konferencije za medije osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu u obraćanju, rekavši da je sa Plenkovićem razgovarao o načinima da se podstaknu njene “zapadne integracije”. Transkript medijske konferencije na engleskom jeziku možete pročitati ovdje

Uz to, virtualni Samit zapadnog Balkana, kojeg je Hrvatska organizovala u maju, još je jedan korak ka promociji neophodnih reformi i stabilnosti u cijeloj regiji. Danas smo razgovarali i o daljnjim načinima za poticanje zapadnih integracija Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja Plenkovića i Pompea novinarima u Dubrovniku, novinarka Nove TV Ivana Petrović rekla je kako je pitanje konstitutivnosti Hrvata u BiH prioritet za hrvatske novinare a zatim je pitala Pompea o njegovom mišljenju o trenutnoj situaciji u BiH. 

U odogovru na njeno pitnje, Pompeo jeste rekao da će Amerika ostati “ozbiljno angažovana” u BiH, ali nije rekao da će “pogurati” reformske procese kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila članstvo u NATO i EU: 

Angažovali smo se na ozbiljan način. Nastavit ćemo se ozbiljno angažovati u pogledu Bosne i Hercegovine. O tome su sa mnom dugo razgovarali i premijer i ministar vanjskih poslova [Republike Hrvatke]. Ne mogu objasniti kompleksnost [situacije u BiH] u samo nekoliko minuta, koliko imamo. Ali znajte da će Sjedinjene Države ostati angažovane.

I to je zaista bio zahtjev, da Sjedinjene Države iskoriste svoj kapacitet, svoj diplomatski kapacitet da ostanu angažovane i osiguraju da tamo [u BiH] postignemo ishod iz kojeg proizlazi dobra stvar za Evropu, dobra stvar za narod Hrvatske, dobra stvar za narod regiona, tako da kad dođemo do kraja ovih procesa - i to ste već vidjeli. Vidjeli ste kako se Sjedinjene Države ponovno angažuju na Arktiku. Vidjeli ste kako se ponovno angažujemo u Latinskoj Americi. Vidjeli ste nas kako se diljem svijeta angažujemo na načine na koje već dugo nismo. Učinit ćemo to i ovdje.

Dakle, državni sekretar Pompeo nije govorio o “guranju” reformi koje će rezultirati članstvom u EU i NATO, već da će SAD ostati “angažirane” u BiH. Zapravo, u kontekstu BiH, Pompeo uopšte nije ni spomenuo reforme. 

Tvrdnja iz naslova članka na Klixu, da je Pompeo rekao kako će SAD “pogurati” reformske procese u BiH i njen put ka EU i NATO, nije tačna. Pompeo je na medijskoj konferenciji u Dubrovniku rekao kako će Amerika ostati “angažirana” u BiH i da je razgovarao o načinima da se “potaknu zapadne integracije” BiH. Shodno tome, članak dobija ocjenu klikbejt i dezinformacija.

Napomena: 13.10.2020.

Nakon objave analize, portal Klix promijenio je naslov članka, tako da on sada glasi "Pompeo poručio da će SAD "pogurati" reformske procese u regiji". Članak je samim time dobio i ocjenu demantirano. 

Članci portala Novi vjetar i Glas Srpske dobijaju iste ocjene.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 02.10.2020

Klix: Pompeo poručio da će SAD "pogurati" reformske procese u BiH i njen put u EU i NATO

Američki državni sekretar Mike Pompeo i hrvatski premijer Andrej Plenković danas su u Dubrovniku, između ostalog, razgovarali i o euroatlantskom putu...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
  • Demantirano
Klikbejt 02.10.2020

Novi vjetar: Pompeo poručio da će SAD “pogurati” reformske procese u BiH i njen put u EU i NATO

Američki državni sekretar Mike Pompeo i hrvatski premijer Andrej Plenković danas su u Zagrebu, između ostalog, razgovarali i o evroatlantskom putu reg...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 02.10.2020

Glas Srpske: Pompeo i Plenković: SAD će "pogurati" reformske procese u BiH i regionu i put u EU i NATO

DUBROVNIK - Američki državni sekretar Majk Pompeo i hrvatski premijer Andrej Plenković danas su razgovarali o evroatlantskom putu regiona, između osta...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija