Pompeo nije rekao da će SAD “pogurati reformske procese koji vode BiH u EU i NATO”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala je objavilo članke u kojima se tvrdi kako je američki državni sekretar Mike Pompeo rekao da će SAD “pogurati” reformske procese koji vode ka članstvu BiH u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom vojnom savezu. Tu tvrdnju državni sekretar nije izjavio.

Ocijenjeni članci
Klix Dezinformacija; Klikbejt; Demantirano; Novi vjetar Dezinformacija; Klikbejt; Glas Srpske Dezinformacija; Klikbejt;

Američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio je Dubrovnik 2.10.2020, gdje se sastao sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka, Pompeo i Plenković održali su press konferenciju. 

Portal Klix je istog dana objavio članak o tom sastanku i konferenciji za medije, opremljen naslovom:

Pompeo poručio da će SAD "pogurati" reformske procese u BiH i njen put u EU i NATO

U članku se kaže kako je Pompeo izjavio da će Sjedinjene Američke Države iskoristiti diplomatska sredstva da “poguraju” reformske procese u BiH, koji vode ka članstvu u Evropskoj uniji i Sjeveroatlantskom vojnom savezu.

Pompeo je danas u Dubrovniku izrazio nadu da će region doći do kraja tog procesa te je kazao da će SAD iskoristiti svoja diplomatska sredstva da pogura reformske procese koji u konačnici vode i do ulaska u EU i NATO.

Članak sa istom tvrdnjom su prenijeli portali Glas Srpske i Novi vjetar:

Pompeo i Plenković: SAD će "pogurati" reformske procese u BiH i regionu i put u EU i NATO (Glas Srpske)

Pompeo poručio da će SAD “pogurati” reformske procese u BiH i njen put u EU i NATO (Novi vjetar)

Državni sekretar Pompeo i premijer Plenković obratili su se novinarima nakon sastanka u Dubrovniku. Pompeo se na početku konferencije za medije osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu u obraćanju, rekavši da je sa Plenkovićem razgovarao o načinima da se podstaknu njene “zapadne integracije”. Transkript medijske konferencije na engleskom jeziku možete pročitati ovdje

Uz to, virtualni Samit zapadnog Balkana, kojeg je Hrvatska organizovala u maju, još je jedan korak ka promociji neophodnih reformi i stabilnosti u cijeloj regiji. Danas smo razgovarali i o daljnjim načinima za poticanje zapadnih integracija Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja Plenkovića i Pompea novinarima u Dubrovniku, novinarka Nove TV Ivana Petrović rekla je kako je pitanje konstitutivnosti Hrvata u BiH prioritet za hrvatske novinare a zatim je pitala Pompea o njegovom mišljenju o trenutnoj situaciji u BiH. 

U odogovru na njeno pitnje, Pompeo jeste rekao da će Amerika ostati “ozbiljno angažovana” u BiH, ali nije rekao da će “pogurati” reformske procese kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila članstvo u NATO i EU: 

Angažovali smo se na ozbiljan način. Nastavit ćemo se ozbiljno angažovati u pogledu Bosne i Hercegovine. O tome su sa mnom dugo razgovarali i premijer i ministar vanjskih poslova [Republike Hrvatke]. Ne mogu objasniti kompleksnost [situacije u BiH] u samo nekoliko minuta, koliko imamo. Ali znajte da će Sjedinjene Države ostati angažovane.

I to je zaista bio zahtjev, da Sjedinjene Države iskoriste svoj kapacitet, svoj diplomatski kapacitet da ostanu angažovane i osiguraju da tamo [u BiH] postignemo ishod iz kojeg proizlazi dobra stvar za Evropu, dobra stvar za narod Hrvatske, dobra stvar za narod regiona, tako da kad dođemo do kraja ovih procesa - i to ste već vidjeli. Vidjeli ste kako se Sjedinjene Države ponovno angažuju na Arktiku. Vidjeli ste kako se ponovno angažujemo u Latinskoj Americi. Vidjeli ste nas kako se diljem svijeta angažujemo na načine na koje već dugo nismo. Učinit ćemo to i ovdje.

Dakle, državni sekretar Pompeo nije govorio o “guranju” reformi koje će rezultirati članstvom u EU i NATO, već da će SAD ostati “angažirane” u BiH. Zapravo, u kontekstu BiH, Pompeo uopšte nije ni spomenuo reforme. 

Tvrdnja iz naslova članka na Klixu, da je Pompeo rekao kako će SAD “pogurati” reformske procese u BiH i njen put ka EU i NATO, nije tačna. Pompeo je na medijskoj konferenciji u Dubrovniku rekao kako će Amerika ostati “angažirana” u BiH i da je razgovarao o načinima da se “potaknu zapadne integracije” BiH. Shodno tome, članak dobija ocjenu klikbejt i dezinformacija.

Napomena: 13.10.2020.

Nakon objave analize, portal Klix promijenio je naslov članka, tako da on sada glasi "Pompeo poručio da će SAD "pogurati" reformske procese u regiji". Članak je samim time dobio i ocjenu demantirano. 

Članci portala Novi vjetar i Glas Srpske dobijaju iste ocjene.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 12. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Sukob migranata i policije u Blažuju nije bio “napad ISIL-a”

Nakon što je u migrantskom kampu u Blažuju izbio incident između migranata...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt
Lažna vijest
Kako je Vlašić lažno predstavljen kao “korona free” destinacija

Izvještavajući o nastojanjima Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Greška
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebooku koriste snimke poznatih za krađu ličnih podataka

Društvene mreže obiluju mnoštvom različitih nagradnih igara. U nekim slučaj...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me