Ponovo Novalić i ponovo izmišljeni porezi

Nakon što smo već pisali o lažnoj vijesti koja govori da je Novalić najavio porez za sve one koji su napustili BiH, zabilježili smo nova prenošenja iste.

Ocijenjeni članci
Vijesti 24 (.net) Lažna vijest; Dijalog Prenošenje lažnih vijesti; Federacija Prenošenje lažnih vijesti; Moj kutak Prenošenje lažnih vijesti; Koktel Lažna vijest; Globalno Prenošenje lažnih vijesti;

Najčitaniji članak na portalu “Dijalog” trenutno je upravo lažna vijest o Novaliću i porezu:

FADIL NOVALIĆ: UVEST ĆEMO ZAKON DA U 2019. SVI KOJI ŽELE NAPUSTITI BIH MORAJU PLATITI DRZAVI…

Članak se sastoji od samo jedne rečenice koja je ponovljena tri puta:

Mnoge ovakve članke smo već ocijenili u analizi “"Ljepota.life": Dnevna doza lažnih vijesti” kao lažnu vijest, koja je nastala tako što je satirični tekst sa portala “Goražde” predstavljen kao stvarna vijest.

Isti je slučaj i sa novim prenošenjima, koja smo, osim na portalu “Dijalog”, zabilježili i na portalima “Federacija”, “Moj kutak” i “Vijesti-24”. Članke na svim navedenim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena 31.7.2018.

Nakon nove prijave čitatelja, ovu analizu smo prošili novom lažnom tvrdnjom o Fadilu Novaliću i porezu.

Na portalu "Koktel" 26. jula objavljen je članak koji prenosimo u integralnom obliku, zajedno sa svim gramatičkim greškama:

Novi namet na BiH građane! SDA uvodi porez na sunčevu svjetlost! Ko god ima solarne panele na kući morat će plaćati ovoliko novca
Na sastanku koji su jučer održali predstavnici SDA i HDZ razgovarano je o uvođenu poreza na sunčevu svjetlost.
Šta to znači? To znači da će svaki stanovnik BiH koji na nekomm svom objektu ili kući ima solarne panele morati plaćat porez državi od 12 posto. Porez će se naplaćivati na sunčevu svjetlost jer ona pripada državi a ne pojedincima rekli su učesnici sastanka.
Fadil Novalić je dodao “Zašto bi neko besplatno koristio sunčevu energiju i pretvarao je u struju a pritome ne koristio srtuju od Elektroprivrede?” Time se Elektroprivreda oštećuje za nekoliko omiliona km mjesečno jer pojedini sloj stanovništva koristi ovu uslugu nelegalno. Ovu informaciju smo dobili od savjetnika premijera Novalića koji je bio prisutan na sastanku. Uvođenjem poreza na sunčevu svjetlost doprinijet će većem prilivu novca u budžete države, a potrebno je namaknuti i novac za boračka izdvajanja rekao je resorni ministar Salko Bukvarević.

Prije svega, 25. jula nije održan nikakav sastanak predstavnika SDA i HDZ, ili bar o tome ne postoje nikakve javne informacije. Tvrdnje iznesene na ovom portalu nismo uspjeli pronaći ni u jednom drugom mediju. Sve govori da je u pitanju samo još jedna u potpunosti izmišljenja vijest koja nema nikakvo uporište u stvarnom svijetu. S tim u vezi, članak na portalu "Koktel" ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok je portal "Globalno" dobio ocjenu prenošenje lažne vijesti za preuzimanje članka.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me