Popularni voditelj se nije razbolio zbog vakcine protiv Covid-19

Na društvenim mrežama pojavile su se tvrdnje da je televizijski voditelj Zoran Kesić u “lošem zdravstvenom stanju” nakon vakcinacije protiv Covid-19. Iako je tačno da je Kesić imao zdravstvene probleme u martu ove godine, njegove tegobe nisu imale veze sa vakcinom koju je primio.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Twitter profili Prenošenje lažnih vijesti;

Na Facebook profilu Filip Burzanovic 25.3.2021. godine objavljen je post koji sadrži fotografiju voditelja Zorana Kesića, na kojoj pozira nakon vakcinacije, te screenshot story objave televizije Nova S, u kojoj se obavještavaju gledaoci o otkazivanju epizode emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem” zbog bolesti voditelja.

U opisu posta se navodi:

Kako cudno 🙂

20 dana nakon primljene vakcine 🙂

 


Sljedećeg dana, 26.3.2021. godine, na Facebook profilu Vladimir Čičarević II objavljen je post u kome se tvrdi da je “emisija 24 minuta otkazana”, jer je voditelj Zoran Kesić u “lošem zdravstvenom stanju nakon primanja vakcine”. Uz niz uvredljivih i pogrdnih izraza na račun Kesića i osoba koje se vakcinišu, Čičarević je ustvrdio i da “vakcine ubijaju” i da virus SARS-CoV-2 “ne postoji”.

Otkazana emisija 24 minut jer je voditelj iste u losem zdravstvenom stanju nakon primanja vakcine.

Koliko DEBILA treba da prodje fejsbukom sa ovakvim debilskim fotografijama i osvesocenim MORONIMA kojima se posle vakcine pogorsalo zdravstveno stanje ...

Koliko Kesicu treba da vas zavrsi u kesi da ukapirate da VAKCINE UBIJAJU i da ste PRIMILI KOVID-VAKCINU ZA VIRUS KOJI NE POSTOJI ?!

U ovom postu je objavljen i screenshot Kesićeve fotografije, te statusa sa Facebook stranice emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem”, u kojem je javnost obaviještena da naredna epizoda neće biti snimljena zbog bolesti voditelja. 

 

 

Ovaj post je do vremena pisanja ove analize podijeljen 232 puta.

Screenshot fotografije i statusa je istog dana objavljen na Facebook stranici Stop cenzura, takođe sa tvrdnjama da se Kesić “nalazi u lošem zdravstvenom stanju nakon primanja vakcine”. U opisu posta se navodi:

Otkazana emisija 24 minuta jer se voditelj Zoran Kesić nalazi u lošem zdravstvenom stanju nakon primanja vakcine.

Da podsetimo Zoran Kesić se hvalio kako se vakcinisao,snimao se, prozivao ljude koji ne žele ...i šta ćemo mi sada bez Kesića.

Tvrdnja da je emisija otkazana zato što je Zoran Kesić u lošem zdravstvenom stanju “nakon primanja vakcine” objavljena je 26.3.2021. i na Twitter nalogu @bubamara1512:

Otkazana emisija 24 minuta, jer je voditelj iste u losem zdravstvenom stanju nakon primanja vakcine.

Koliko treba da vas zavrsi u kesi da ukapirate da VAKCINE UBIJAJU i da ste PRIMILI KOVID-VAKCINU ZA VIRUS KOJI NE POSTOJI ?!

 

Šta su činjenice?

 

Na zvaničnoj Facebook stranici emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem” 25.3.2021. objavljeno je da je naredna epizoda otkazana zbog bolesti voditelja, a u postu je podijeljeno i obraćanje Zorana Kesića:

"Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu - keks.

Ja sada imam samo jednu želju - keks.

Obaveštavam domaću javnost, naše gledaoce u regionu, kao i one u rasejanju da sledeća epizoda naše emisije neće biti snimljena zbog bolesti glumca (voditelja, mene).

Nije korona, a ovo je ujedno i upozorenje svima da osim korone ima još bolesti koje ne smemo zanemariti. Obična dosadna, a nezalečena prehlada, udarila mi je na uvo, izazvala upalu vestibularnog nerva i dovela do poremećaja centra za ravnotežu. Takoreći, vrti mi se, a nisam ništa popio.

U terminu naše emisije u 21h navijajmo za Piksija i naše protiv Portugala, a ja ću se potruditi da što pre ozdravim.

Primam samo pozitivne misli, pomorandže i keks".

Zoran Kesić

 

Dan nakon ove objave, na Facebook profilu Vladimir Čičarević II pojavile su se tvrdnje da je voditelj “u lošem zdravstvenom stanju nakon vakcine”. Zanimljivo je da objava, pored fotografije vakcinisanog Zorana Kesića, sadrži i screenshot obavještenja sa zvanične stranice emisije, u kome Kesić kaže da je nezaliječena prehlada uzrok njegove upale vestibularnog nerva.

Ipak, na screenshotu je tekst Kesićeve izjave teško čitljiv.

U komentarima na objavu Vladimira Čičarevića oglasio se i Kesić, voditelj emisije, koji je objasnio da je revakcinisan davno i ponovio da je riječ o upali vestibularnog nerva.

Vladimir Cicarevic, ko god to bio je LAZOVCINA! Zasto lazete? Nisam se razboleo nakon revakcine, ona je bila odavno nego sam zbog prehlade dobio zapljenje vestibularnog nerva koji utice na orijentaciju i zato mi se vrti u glavi. Bolest koja se desava i nema veze sa koronom. Inace nakon revakcine imam oko 2000 antitela,a za svaki slucaj sam se testirao i negativan sam. Molim vas da objavite ovo i da ne dovodite javnost u zabludu.

 

Na Kesićev komentar uslijedile su brojne agresivne reakcije Čičarevićevih istomišljenika/ca, u kojima su ponovljene netačne tvrdnje o vakcinama, PCR testovima i sl.

Fotografija voditelja sa medicinskom radnicom, nakon što je primio vakcinu, objavljena je 21. januara na njegovom Facebook profilu. Nova S je u članku objavljenom istog dana prenijela njegov komentar procesa vakcinacije, a u članku se, između ostalog, navodi da je tada voditelj primio prvu dozu kineske vakcine. 

Komentarišući proces vakcinacije, Kesić je za Nova.rs izjavio da je prijatno iznenađen, te da je primio kinesku vakcinu.

“Vrlo sam prijatno iznenađen brzinom kojom smo supruga i ja, nakon prijave, obavešteni o vakcinaciji. Sama procedura je veoma dobro organizovana, medicinski radnici su ljubazni i predusretljivi i sve ukupno, nismo proveli više od pola sata u hali 11 Beogradskog sajma. Iako mi je bilo svejedno koju vakcinu ću primiti, obavestili su me da je reč o kineskoj. Vrlo prijatno iskustvo i jedva čekam da idem na revakcinaciju”, rekao je voditelj.

Druga doza vakcine Sinopharm prima se od dvije do četiri nedjelje nakon prve, a u Srbiji obično nakon tri nedjelje, kako piše RTS. To bi značilo da je Kesić revakcinisan sredinom februara. I sam voditelj je na pitanje o revakcinaciji u komentarima na pomenutu fotografiju naveo da je revakcinacija tri nedjelje nakon prve doze. U komentaru na objavu na Facebook profilu Vladimir Cicarevic II iz marta, Kesić je naveo da je revakcinisan “odavno”. 
 

 

Tačno je da je epizoda emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem” otkazana zbog bolesti voditelja, no bolest nije povezana sa vakcinom protiv Covid-19.  Riječ je o upali vestibularnog nerva, koja zahvata unutrašnje uho, preciznije, vestibularni dio osmog moždanog živca, a čiji se simptomi manifestuju, između ostalog, i kroz poremećaj ravnoteže. Ovoj upali najčešće prethodi neka virusna infekcija. 

Prema dostupnim podacima, upala vestibularnog nerva ne spada u nuspojave vakcine Sinopharm (1, 2, 3).

Sam Kesić je prvo u obraćanju o otkazivanju emisije, a zatim i u komentaru na objavu na Facebook profilu Vladimir Čičarević II, rekao da je upala vestibularnog nerva u njegovom slučaju prouzrokovana nezaliječenom prehladom.

Shodno navedenom, objava na Facebook profilu Filip Burzanović, u kojoj je bolest voditelja Zorana Kesića dovedena u vezu sa vakcinacijom protiv Covid-19 na način da se implicira da je njome uzrokovana, dobija ocjenu lažna vijest

Istu ocjenu dajemo tvrdnjama da se Kesić razbolio “20 dana nakon primljene vakcine” i da virus ne postoji.

   Ostalim postovima na Facebooku i Twitteru, u kojima su iznesene ove tvrdnje, dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 08. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 4 dana

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak simulacije predstavljen kao “dokaz” da se javne ličnosti lažno vakcinišu protiv Covid-19

Tvrdnje o još jednoj navodno insceniranoj vakcinaciji, “pokrijepljene” isje...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju sterilitet i nisu štetne za trudnice i dojilje

Lažne vijesti o tome da vakcine protiv Covid-19 mogu da izazovu sterilitet,...

Lažna vijest
Dezinformacija
Izjava ruskog političara kao povod za klikbejt naslove o “savezu” Kine i Rusije

Tvrdnja da će Kina ući u savez sa Rusijom objavljena je u naslovima nekolik...

Dezinformacija Greška Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me