Portal “BNN” i optužbe bez dokaza

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal “BNN” objavio je članak u kojem tvrdi da je u opštini Novi Grad Stranka demokratske akcije izvršila krađu glasova tako što je “bijelim golfom“ dovezeno i zamijenjeno deset vreća sa glasačkim listićima.

Članak na portaslu “BNN” objavljen je 14. oktobra pod naslovom:

“Bijeli "Golf" je u parku "Safet Zajko" dovukao 10 vreća stvarnih i odnio 10 vreća lažnih glasova”

Iznesenu tvrdnju portal “BNN” navodno bazira na izjavama građana, posmatračima više stranaka, te očevicima izborne krađe, koji „se javljaju“ redakciji ovog portala. Kao i u mnogim drugim navratima, i izvori za ovaj članak su anonimni, te osim jedne izjave koja je pripisana dvojici ljudi koji, “iz razumnih razloga potpuno nesigurne države, žele ostati anonimni”, ne postoji niti jedan drugi navod u članku koji bi izbliza mogao potkrijepiti dramatični naslov članka.

“Redakciji BNN-a javljaju se građani Sarajeva, posmatrači više stranaka, ali i očevici izbornih krađa, koji svakim danom, sve više, svjedoče o neviđenoj izbornoj krađi koju je organizovala SDA. Svi učesnici izbora tvrde - ovo su najpokradeniji izbori od 1996. do danas. Ovaj put informacija su stigle iz sarajevske općine Novi Grad u kojoj je, prema svemu sudeći, SDA ukrala između najmanje dva mandata od drugih stranaka - jedan od BPS-a, a drugi od SBB-a.”

I pošto nijedan od izvora, posmatrača ili očevidaca nije identifikovan, kao izvor koji će potkrijepiti tvrdnju iz naslova je i u ovom slučaju „anoniman“:

“Tamo gdje se nalaze vještačka jezera u parku 'Safet Zajko"', iza su hangari. U jednom od njih dovezeno je preko 10 vreća punih stvarnih glasova tokom izborne noći i narednog dana. Još uvijek su tamo."

Dalje anonimni autor članka, u pasusu kojeg prenosimo u integralnom obliku, zajedno sa gramatičkim greškama, objašnjava šta se navodno sa vrećama desilo:

Upravo u ovim glasovima koji su bunkerisani u parku "Safet Zajko", koji su stvarni i sakriveni, nalaze se ukradnei mandati BPS-a, SBB-a a moguće i još jedan mandat stranke Elmedina Konakovića.
Ti stvarni glasovi zamijenjeni su lažnim, unaprijed pripremljenim glasovima, kojima je SDA, sa osvojenih 5-6 mandata, svojr ezultat povećala na 10 osvojenih mandata od čega su, najmanje tri, ukradena!

Jedina stranka koja je tokom izborne kampanje na portalu “BNN” predstavljena u pozitivnom svjetlu i dobijala prostor za oglašavanje je BPS. O drugim strankama, međutim, BNN je kontinuirano objavljivao dezinformacije, kao što možete pročitati u našoj analizi ovog portala.

I u članaku koji je predmet ove analize, BNN optužuje SDA za izbornu krađu, dok se kao „oštećene strane“ predstavljaju BPS, SBB (Savez za bolju budućnost) i NiP (Narod i pravda).

Osim anonimnih svjedoka, portal “BNN” nije ponudio niti jedan relevantan dokaz za iznesenu tvrdnju, a uzmemo li u obzir njegovu pristrasnost prema stranci za koju tvrdi da je pokradena na izborima, ovaj članak ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje i neprovjereno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 22. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me