Portal Genijalno: Seksizmom i mizoginijom do klikova

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Seksizam i mizoginija kao mamac za hvatanje klikova postali su svakodnevnica na anonimnim portalima. U ovoj analizi bavimo se takvim člancima objavljenim na portalu Genijalno.

U Bosni i Hercegovini se skoro svakodnevno pojavljuju novi anonimni portali koji se pokušavaju predstaviti kao stvarni mediji. Na svojim stranicama nemaju nikakve kontakt-podatke. Često nemaju ni Facebook stranicu, već zakupljuju prostor na drugim Facebook stranicama i grupama, gdje dijele svoj sadržaj. 

Jedina svrha postojanja ovakvih stranica je ostvarivanje zarade, te su zbog toga i prepune reklama. Ova trka brojnih anonimnih portala za što većim brojem klikova i “lakom zaradom” od njih dovela je do rasprostranjene prakse svakodnevnog objavljivanja članaka sa senzacionalističkim i manipulativnim naslovima, koji često nemaju nikakve veze sa sadržajem samog članka. 

Jedan od takvih portala je Genijalno (.org), koji je napravljen ove godine. “Specijalnost” ovog portala su u vrlo kratkom vremenu postali članci koji se odnose na žene. U devet članaka koji su predmet ove analize, autori pišu o anonimnim ženskim osobama, što uključuje anonimna iskustva ili prepričavanje događaja, dijeljenje snimaka neugodnih situacija u kojima su se našle, a pored toga traže i od svojih čitatelja da “podijele svoja mišljenja” o ovim situacijama.

Ovaj portal objavljuje i članke koji se odnose na fizički izgled i oblačenje žena, kao i tzv. age shaming, sramoćenje žena zbog njihovih godina. Članci o fizičkom izgledu sadrže i degutantne opise i uvredljive fraze, poput “masovna sramota”, “prolaznici zgroženi”, “muka” itd. 

U jednom članku podijeljena je cijela fotogalerija žena koje su “tema”, a autor se pita da li je “pristojno” da žene starije od 45 godina nose pocijepane hlače, uz opservaciju da se na taj način vidi razlika između “starije i ozbiljne dame u odnosu na oblačenje djevojaka”. U samom članku navodi se i da se “muškarci slažu da nije baš lijepo vidjeti” mlađu i stariju ženu obučenu na isti način. 

DJEVOJKE SE PO GRADU VEĆ MASOVNO SRAMOTE : Prošetala je centrom ovakve helanke i ljudi kažu da im je MUKA! (5.6.2021.)

Da li je pristojno za ženu od 45 godina da nosi pocijepane farmerke kao i djevojka od 20 ? (10.6.2021.)

Ipak, u većini članaka koji sadrže degutantne opise i primjere neprofesionalne i neetične prakse žene se na neki način seksualizuju, a gotovo su svi ovakvi članci popraćeni i videozapisom:

PREKO 5 MILIONA PREGLEDA: Pogledajte kako ova KUMA miješa na svadbi (VIDEO) (14.5.2021.)

BEZ STIDA I SRAMA: Evo kako se obukla maturantica i njeni roditelji, donji dio slike nas je ostavio bez teksta (7.6.2021.)

NAGOVORIO JE DEVOJKU DA OBUČE GAĆICE SA VIBRACIJOM: A onda joj je priredio neprijatno iznenađenje! (VIDEO) (8.6.2021.)

Upoznao je prostitutku u liftu i odveo je u svoj stan. Pogledajte šta joj se dogodilo 4 sata poslije! (VIDEO) (9.6.2021.)

Jedan od članaka u kojem se ne piše direktno o ženama sadrži kompilaciju fotografija koje na prvi pogled izgledaju pogrešno i neugodno. Članak je opremljen naslovom: 

20+ Fotografija koje morate pogledati 2 ili 3 PUTA da ih skužite kako ne bi POLUDJELI! (7.6.2021.)

No, članak ne sadrži 20 fotografija, već svega njih šest, od kojih su tri optičke varke sa ženama u naizgled seksualizovanim situacijama na naslovnoj strani članka, dok su na drugoj stranici članka još tri optičke varke na kojima su muškarci u manje-više “nevinim” pozama. 

Na portalu Genijalno pisalo se i o seksualnom nasilju. U jednom takvom članku, objavljen je videozapis u kojem muškarac tuče ženu na ulici, uz opis kako je rijetko da se nasilje u porodici desi “u sred dana”, a da muškarac koji je tukao ženu “nije donio baš pametnu odluku”. Ovim se sugeriše da nije bila pametna odluka tući ženu na sred ulice po danu, dok osuda za sam čin nasilja ostaje u drugom planu. 

Pretukao je bivšu ženu usred bijela dana, ali nije očekivao da će se desiti OVO nekoliko sekundi kasnije! (10.6.2021.)

Na portalu je objavljena i “priča” žene koju su na bazenu seksualno uznemiravala tri mlađa muškarca, nakon što su prethodno svojoj vršnjakinji namjerno skinuli gornji dio kupaćeg kostima.

“Jučer na bazenu bila sam svjedok jedne velike sramote današnje omladine” (9.6.2021.)

Zatim, objavljen je i članak u kojem je prikazan videozapis djevojke u klubu koja se trese i izgleda kao da joj je potrebna pomoć. Autor članaka je naveo kako se “nadaju da njeni roditelji nisu vidjeli ovaj snimak”, uprkos tome što su sami pomogli u njegovoj promociji. 

(VIDEO) JADNI TI MAJKA I OTAC I CIJELA FAMILIJA: Pojavio se potresan snimak djevojke iz noćnog kluba! (9.6.2021.)

 
Facebook komentari kao katalizator za mizoginiju i seksizam

Portal Genijalno nema svoju Facebook stranicu na kojoj objavljuje članke, već to radi u privatnim Facebook grupama zgodne mame i cerke sa Fb., za slobodne druzenje i upoznavanje udovice i raspustenice, KUPI PRODAJ - огласник, Svastarica oglasi, Kupujem Prodajem Montenegro Izdajem Mijenjam i Oglasi Srbija

Osobe koje ostavljaju komentare na ovim člancima (a najčešće se, kako se može zaključiti po njihovim Facebook profilima, radi o starijim muškarcima) komentarišu izgled ovih žena na potpuno neprimjeren, odvratan, degutantan i seksistički način. 

Upravo na ovaj način, klikbejt naslovima i dijeljenjem sadržaja u Facebook grupama sa mnogo članova, portali poput Genijalno zarađuju novac. Svi članci koji su predmet ove analize imaju između 300 i 2.500 interakcija na Facebooku, od čega značajan broj čine upravo ovakvi komentari. 

Raskrinkavanje je u kategoriji “Preko margine” više puta pisalo o neetičnom i neprofesionalnom izvještavanju o ženama, koje je postalo obrazac za prikupljanje klikova. U jednoj od tih analiza pisali smo o portalu Novi, koji na svojoj zvaničnoj Facebook stranici ima više od 995.000 pratitelja. To nije jedina stranica na kojoj Novi dijeli svoje sadržaje. Prema podacima koje pokazuje CrowdTangle, Facebookov alat za praćenje dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama, sadržaji s ovog portala redovno se dijele na više od 80 različitih Facebook stranica.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 28. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me